Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asteroidi pyyhkäisee Maan ohi todella läheltä, ohittaa kotiplaneettamme niukasti

Pakettiauton kokoinen asteroidi ohittaa Maan erittäin läheltä perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa, kertoi Yhdysvaltain avaruusvirasto Nasa torstaina. Tiukasta pyyhkäisystä huolimatta asteroidista ei ole vaaraa.

Nasan Scout-tietokoneohjelma laskee Maata lähestyvien asteroidien ratoja, ja sen mukaan läpimitaltaan 3.5–8,5 metrin kokoinen murikka hujauttaa Maan ohi lähimmillään noin 3 600 kilometrin päästä. Nasan tilastojen mukaan kyseessä on yksi niukimmista Maan ohituksista koskaan.

Vaikka Nasan laskelmat eivät pitäisikään kutiaan, ja 2023 BU -nimeä kantava asteroidi osuisi Maahan, hajoaisi se Nasan mukaan niin pieniksi kappaleiksi, että korkeintaan muutama pieni meteori päätyisi Maan pinnalle saakka.

Asteroidin löysi lauantaina harrastelija-astronomi Gennadi Borisov, joka tarkkaili tähtitaivasta observatoriossaan Krimillä. Tämän jälkeen asteroidista tehtiin kymmenittäin havaintoja ympäri maailmaa.