Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Memphisin kaupunki julkaisi poliisivideot mustan miehen kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä, hakattu mies huusi äitiään – Yhdysvalloissa ympäri maata muistotilaisuuksia ja protesteja

Yhdysvalloissa Memphisin kaupunki on julkaissut poliisivideot mustan miehen Tyre Nicholsin, 29, kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä poliisin käsissä. Videot on lähettänyt käsittelemättöminä muun muassa uutiskanava CNN.

Videoilta on nähtävissä, kuinka liikenteessä pysäytetty Nichols yritti paeta poliiseja jalan ennen kuin poliisit pakottivat tämän maahan ja ryhtyivät pahoinpitelemään tätä. Kiinnioton aikana Nichols huutaa äitiään. Poliisi hakkasi Nicholsia nyrkein ja potkuin sekä pampulla.

Nicholsin äiti RowVaughn Wells kertoi aiemmassa lehdistötilaisuudessa poliisin hakanneen hänen poikansa tohjoksi.

– Te häpäisitte omat perheenne, kun teitte tämän, hän sanoi poliiseille.

– Sydämeni särkyi saatuani tietää, että oma poikani huusi perääni suurimman hätänsä hetkellä, enkä ollut siellä auttamassa häntä, hän jatkoi.

Pahoinpitelyn jälkeen Nichols kuoli kolme päivää myöhemmin vammoihinsa sairaalassa. Videoiden julkaisun on etukäteen pelätty sytyttävän väkivaltaisiksi yltyviä mielenosoituksia Yhdysvalloissa.

Viisi poliisia on erotettu tapauksen takia, ja heitä syytetään muun muassa toisen asteen murhasta, joka vastaa Suomessa tappoa. Nicholsin kuolema eroaa monista aiemmista mustien miesten kuolemista poliisin käsissä siinä suhteessa, että Nicholsin lisäksi kaikki viisi poliisia ovat niin ikään mustia.

Nicholsia muistettu ympäri maata

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi olleensa "pöyristynyt ja tuskastunut" videoiden sisällöstä. Biden on vedonnut mahdollisia mielenosoittajia välttämään väkivaltaa. Hän kertoi myös keskustelleensa Nicholsin äidin ja isäpuolen kanssa.

Skeittarina tunnetun Nicholsin suosimaan skeittipuistoon Memphisissä on tuotu kukkia ja kynttilöitä sekä kylttejä, joissa Nicholsille vaaditaan oikeutta.

Myös muualla maassa on järjestetty muistotilaisuuksia Nicholsin muistolle, kertoo New York Times. Esimerkiksi Portlandissa Oregonin osavaltiossa järjestettiin muistotilaisuus skeittipuistossa.

– Kuinka monta vielä, huusivat paikalle kokoontuneet ihmiset viitaten viime vuosien moniin tapauksiin, joissa musta ihminen on saanut surmansa poliisin pidätystilanteessa.

Los Angelesissa Kaliforniassa mielenosoittajat kokoontuivat myöhään perjantaina illalla paikallista aikaa pääpoliisiaseman liepeille. Mielenosoittajat muun muassa ravistelivat ja paukuttivat poliisiautoa, jonka sisällä istui poliisivirkailija, kertoo Los Angeles Times.

New Yorkissa Brooklynissa taas kaupat sulkivat ovensa ajoissa, ja poliisin läsnäolo oli näkyvämpää kuin normaalisti. Paikallinen asukas Janay Maxwell, 32, kertoi New York Timesille katsoneensa videota pelolla ja kauhulla ja miettien omia perheenjäseniään.

– Ihmiset rikkovat liikennerajoituksia. Mutta kuolema? Voinko todella menettää henkeni sen takia? hän sanoi.

Uhri makasi maassa pitkään

Nichols pysäytettiin 7. tammikuuta Memphisin poliisin mukaan holtittoman ajamisen vuoksi. Takaa-ajon jälkeen poliisit pahoinpitelivät hänet tunnistamattomaan kuntoon, perheen asianajajat sanoivat lausunnossa.

Nichols kuljetettiin poliisin mukaan sairaalaan kriittisessä tilassa. Videoilta näkyy, ettei poliisi pitänyt kiirettä hänen toimittamisessaan hoitoon, vaan hän joutui makaamaan maassa pitkän aikaa pahoinpitelynsä jälkeen. Hän kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa 10. tammikuuta.

Poliisiväkivalta ja rasismi ovat olleet Yhdysvalloissa tapetilla erityisesti sen jälkeen, kun poliisi surmasi mustan George Floydin pidätystilanteessa toukokuussa 2020. Floydin kuolema sytytti laajat rasismia vastustaneet Black Lives Matter -protestit.

--

Lähteenä myös AFP.