Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä pelätty uutinen pysäytti Suomen tasan kolme vuotta sitten kello 17.24: "Muuten voidaan elää ihan tavallista elämää"

Tasan kolme vuotta sitten Suomi sai pelätyn mutta odotetun tiedon. Suomen Tietotoimisto välitti seuraavan pikauutisen kello 17.24 keskiviikkona 29. tammikuuta 2020:

"Eilen Lapin keskussairaalaan eristykseen tuodulla kiinalaisnaisella on todettu koronavirus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo. Kyseessä on Suomen ensimmäinen vahvistettu tartunta."

32-vuotiaalla kiinalaisnaisella oli todettu Wuhanin koronavirus. Potilaan oireilu oli alkanut Saariselällä kolme päivää aiemmin. Altistuneita oli noin 15.

Suomen tapaus oli EU-maiden yhdeksäs. Johtaja Mika Salminen THL:stä sanoi tuolloin tiedotustilaisuudessa, että "yksittäinen tapaus ei muuta asiaan liittyvän huolen tilaa Suomessa, eikä erityisiä varotoimenpiteitä tarvita".

Salmisen mukaan suomalaiset voivat suojautua yksinkertaisin keinoin huolehtimalla esimerkiksi käsihygieniastaan.

– Muuten voidaan elää ihan tavallista elämää, Salminen painotti kolme vuotta sitten.

Lopulta pandemiaksi yltynyt koronavirus aiheutti Suomessa muun muassa Uudenmaan sulun, kokoontumisrajoituksia, yleisötilaisuuksien perumisia, ravintoloiden sulkemisia sekä anniskelu- ja aukiolorajoituksia, etätöihin ja etäopetukseen siirtymisiä, sairaaloiden ylikuormitusta, karanteeneja, eristyksiä ja koronatestaamista, ulkorajan sulkemisen, matkustusrajoituksia, suojamaskien ja koronapassin käyttöä, turvavälejä ja lopulta kaikkien halukkaiden rokottamisen koronavirusta vastaan.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa kuoli viime vuonna ihmisiä eniten sitten sotavuosien. Kuolleita oli ennakkotietojen mukaan 62 886, mikä on 5 227 enemmän kuin toissa vuonna.

Yli 3 500 kuolemaa johtui koronasta. Tämän lisäksi korona oli myötävaikuttavana tekijänä 2 143 kuolemassa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan koko maailmassa oli todettu viime perjantaihin mennessä reilut 752 miljoonaa vahvistettua koronatartuntaa. Koronakuolemia oli todettu noin 6,8 miljoonaa.

23. tammikuuta mennessä oli annettu globaalisti noin 13,1 miljardia koronarokoteannosta. Suuri määrä johtuu siitä, että rokoteannoksia on annettu useita niiden tehostevaikutusten vuoksi.