Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stora Enson vauhti hyytyi viimeisellä neljänneksellä – koko vuoden tulos silti paras yli 20 vuoteen

Metsäyhtiö Stora Enson operatiivinen liiketulos laski loka-joulukuussa 355 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 426 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 5 prosenttia 2,86 miljardiin euroon.

– Kuten kaikki tiedämme, inflaatio ja kustannuspaineet eskaloituivat vuoden loppua kohden, Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky selitti loppuvuoden notkahdusta sijoittajatilaisuudessa tiistaina.

Hänen mukaansa tiettyjen segmenttien, kuten sahatavaran ja aaltopahvin pintakartongin, markkinat olivat heikot. Saavutettu 355 miljoonan euron operatiivisen liiketulos kertyikin pääasiassa Biomaterials-divisioonan vahvasta suorituksesta, Forest-divisioonan vakaasta tuloksesta ja jäljelle jääneen paperiliiketoiminnan hyvästä tuloksesta.

Liikevaihdon kasvu kolmessa kuukaudessa oli samat viisi prosenttia myös ilman Paper-divisioonaa. Stora Enso lakkautti Paper-divisioonan tämän vuoden alussa. Yhtiö arvioi, että Ruotsissa sijaitsevan Hylten paperitehtaan ja Saksassa sijaitsevan Maxaun paperitehtaan myynnit saataneen päätökseen tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Nymöllan tehtaan myynti Ruotsissa on jo saatu päätökseen tammikuussa. Sitä vastoin Anjalan paperitehtaan kohdalla myyntiprosessi keskeytettiin, ja tehdas päätettiin pitää Stora Enson omistuksessa.

Viimeisen neljänneksen markkinahaasteista huolimatta Stora Enson vuositulos oli paras 22 vuoteen. Yhtiön koko vuoden operatiivinen liiketulos oli viime vuodelta 1,89 miljardia euroa, kun se edellisvuonna oli 1,53 miljardia euroa. Koko vuoden liikevaihto nousi 11,68 miljardiin euroon.

Bresky sanoi olevansa ylpeä koko vuoden tuloksesta, joka saavutettiin korkeasta inflaatiosta ja muista markkinoiden häiriöistä ja haasteista huolimatta.

– Samaan aikaan olemme olleet proaktiivisia ja jatkaneet strategisen kasvukarttamme toteuttamista.

Osakkeenomistajille Stora Ensolla on iloista kerrottavaa, sillä sen hallitus esittää osingon määräksi 0,60 euroa osakkeelta. Yhtiön mukaan määrä on kaikkien aikojen korkein.

Sijoittajat eivät kuitenkaan vaikuttaneet ilahtuneen tuoreista tulosluvuista, sillä Stora Enson pörssikurssi laski tiistaina runsaat kolme prosenttia.

Tämän vuoden tuloksen arvioidaan jäävän heikommaksi

Stora Enso arvioi markkinaolosuhteet ja muuttuviin kustannuksiin kohdistuvat paineet tänä vuonna haastavammiksi kuin viime vuonna, minkä odotetaan painavan yhtiön tulosta. Stora Enso uskookin, että tämän vuoden operatiivinen liiketulos jää viime vuotta pienemmäksi.

– Merkittävä makrotalouden epävarmuus ja yhä jatkuva heikko kuluttajaluottamus, joka johtaa yksityisen kulutuksen vähenemiseen, vaikuttavat edelleen negatiivisesti erityisesti aaltopahvin pintakartongin kysyntään. Rakennussektorin alhaisempi kysyntä on edelleen haastavaa, ja sen odotetaan vaikuttavan erityisesti perinteisen sahatavaran kysyntään. Vuoteen 2022 verrattuna kustannusten nousun, erityisesti energian, puun, kemikaalien ja logistiikan osalta, odotetaan supistavan katteita, yhtiö perustelee tilinpäätöstiedotteessa.

Stora Enso kertoo, että epävakauden hallitsemiseksi muuttuvia kustannuksia tarkastellaan jatkuvasti. Kysynnän vaihteluihin valmistaudutaan vastaamaan tehostetulla kustannusten hallinnalla.

Bresky arvioi, että pitkällä aikavälillä Stora Enson tuotteiden kysyntä kasvaa maailmalaajuisesti. Hänen mukaansa menestyksen keskeisiä tekijöitä ovat innovointi ja vastuullinen liiketoimintastrategia.

– Kestävyys on pedattu syvälle meidän strategiaamme ja yrityskulttuuriimme. Se näkyy sekä yrityksen tuloksessa että innovaatio- ja kasvumahdollisuuksissa, Bresky sanoi sijoittajatilaisuudessa.