Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden kolmipäiväinen lakko alkoi, kuntien työvoiman saatavuus heikentynyt entisestään

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden kolmipäiväinen lakko alkoi tänään

Kolmipäiväiset lakot teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa ovat alkaneet tänään. Teollisuusliiton, Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ja Ammattiliitto Pron lakot ovat tämän työmarkkinakierroksen ensimmäiset, mutta lisää lakkoja on luvassa, jos ratkaisua työriitoihin ei synny.

Teollisuusliiton lakon piirissä on 50 toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 7 200 ihmistä. Yhteensä lakkojen piirissä on yli 10 000 työntekijää ja toimihenkilöä.

Liitot ovat antaneet useita muitakin lakkovaroituksia, ja seuraavat lakot häämöttävät jo ensi viikolla. Työriitojen sovittelu jatkuu Teollisuusliiton osalta perjantaina.

Barometri: Kuntien työvoiman saatavuus heikentynyt entisestään

Yli 70 prosenttia poliittisista päättäjistä arvioi, että omassa kunnassa ei ole ollut saatavissa avoimiin vakansseihin riittävästi osaavia työntekijöitä. Asia käy ilmi Kevan teettämästä kuntapäättäjäbarometrista.

Kuntapäättäjien arvio työvoiman saatavuudesta on merkittävästi heikentynyt vuodesta 2021, jolloin 65 prosenttia vastaajista kertoi haasteista löytää osaavia työntekijöitä.

Barometrin vastaajien mukaan pulaa on erityisesti sosiaali- ja terveysalan sekä sivistystoimialan ammattilaisista.

Erityisesti Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla on ollut haasteita avointen vakanssien täyttämisessä.

Tutkimuksen toteutti Pohjoisranta BCW.

Suomi esiintyy Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa 9. toukokuuta

Suomi esiintyy tänä vuonna Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 9. toukokuuta Britannian Liverpoolissa. Semifinaalipäivinä esiintyvien maiden nimet julkistettiin tiistaina.

Toinen semifinaali käydään torstaina 11. toukokuuta. Euroviisujen finaali on 13. toukokuuta.

Viime vuonna voittaja oli Ukraina, mutta tämän vuoden kilpailua isännöi Britannia Ukrainan puolesta.

Tänä vuonna finaaliin pääsevät maat ratkaistaan pelkillä yleisöäänillä.

Suomen edustaja Euroviisuihin valitaan UMK-finaalissa Turussa lauantaina 25. helmikuuta.

Ursula von der Leyeniltä odotetaan lisäkonkretiaa Euroopan kilpailukyvyn parantamiseksi

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin odotetaan tänään tarjoavan lisäkonkretiaa siihen, miten EU:n kilpailukykyä voisi parantaa.

Kilpailukyvystä on tullut nopeasti hyvin keskeinen puheenaihe Euroopassa Yhdysvaltojen vihreän elvytyspaketin takia. Von der Leyen on valottanut jo muun muassa Davosin talousfoorumissa keinovalikoimaa, josta Euroopan unionin ratkaisut ongelmaan voisivat löytyä.

Tuon puheen perusteella ratkaisu voisi löytyä neljältä alueelta, joita ovat erilaiset rahoitusratkaisut, sääntely-ympäristö eli esimerkiksi investointeihin liittyvät lupaprosessit, osaamistason parantaminen ja kauppasopimukset eri maiden kanssa.

Yhdysvalloissa koronapandemian vuoksi julistetun kansallisen hätätilan on määrä päättyä toukokuussa

Yhdysvaltain hallinto on ilmoittanut, että vuodesta 2020 asti voimassa olleet kansallinen ja kansanterveydellinen hätätila päättyvät toukokuussa.

Liittovaltion hätätilat julistettiin silloisen presidentin Donald Trumpin kaudella, ja nykyinen presidentti Joe Biden on jatkanut niitä.

Hätätilojen myötä liittovaltio on voinut muun muassa tukea kansalaisten sairausvakuutuksia sekä jakaa ilmaisia koronatestejä ja -rokotteita.

Yli 1,1 miljoonaa yhdysvaltalaista on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa kirjataan keskimäärin 500 koronakuolemaa päivässä. (Lähde: AFP)

Varapresidentti Kamala Harris vierailee poliisin pahoinpitelemänä kuolleen miehen hautajaisissa

Yhdysvalloissa varapresidentti Kamala Harris vierailee poliisin pahoinpitelemänä kuolleen mustan miehen Tyre Nicholsin hautajaisissa Memphisissä keskiviikkona, Valkoinen talo tiedottaa.

Nicholsin pahoinpitely ja kuolema järkyttivät Yhdysvaltoja erityisesti sen jälkeen, kun Memphisin kaupunki julkaisi tapahtumista kuvatut videot. Aiemmin presidentti Joe Biden puhui Nicholsin vanhempien kanssa.

Memphisin poliisi kertoo, että yhteensä seitsemän poliisia on hyllytetty Nicholsin pahoinpitelyn seurauksena. (Lähde: AFP)

Perussa ei vieläkään ratkaisua presidentinvaalien siirtämisestä

Perun kongressi ei päässyt vielä tiistainakaan yksimielisyyteen presidentinvaalien aikaistamisesta. Keskusteluja on määrä jatkaa jälleen keskiviikkona.

Maan presidentti Dina Boluarte on pyytänyt ennenaikaisten presidentinvaalien järjestämistä jo tänä vuonna. Kongressi hylkäsi Boluarten edellisen pyynnön viime viikolla. Vaaleja aikaistettiin jo kerran, ja ne on määrä pitää ensi vuoden huhtikuussa.

Perun viikkokausia kestäneissä levottomuuksissa on vaadittu Boluarten välitöntä eroa ja vaaleja sekä kongressin hajottamista. Levottomuuksissa on kuollut liki 50 ihmistä. (Lähde: AFP)

Suomalaiset eivät yltäneet mitalisijoille alle 23-vuotiaiden maastohiihdon 20 kilometrin matkalla

Suomalaisia hiihtäjiä ei yltänyt mitalisijoille alle 23-vuotiaiden MM-maastohiihdon 20 kilometrin matkalla Kanadan Whistlerissä.

Miesten hiihdon kultaa otti Norjan Jonas Vika ajalla 54 minuuttia ja 25,7 sekuntia, ja naisten laduilla tämän maannainen Kristin Austgulen Fosnaes ajassa 61 minuuttia ja 40,0 sekuntia.

Suomalaisnaisista parhaiten pärjäsi 17. sijan ottanut Vilma Ryytty, joka oli 2 minuutin ja 42,6 sekunnin päähän kärjestä. Miesten kisassa parhaiten pärjännyt suomalainen oli Miska Poikkimäki 27. sijalla 2 minuutin ja 25,3 sekunnin päässä kärjestä.

Aiemmin varhain tiistaina Suomen aikaa hiihdetyssä alle 20-vuotiaiden miesten yhteislähdössä Niko Anttola hiihti hopealle. Kaikkiaan Suomi on saanut viisi mitalia nuorten MM-hiihdoissa.

Aho ja Teräväinen veivät Carolinan tiukkaan voittoon Los Angelesista

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes on voittanut Sebastian Ahon jatkoaikamaalilla Los Angeles Kingsin. Carolina voitti kotiottelun lopulta maalein 5–4.

Los Angeles johti ottelua kolmanteen erään mennessä tylysti 1–4, mutta Carolina kiri viimeisessä erässä. Lopulta Teuvo Teräväinen tasoitti lukemiin 4–4 kolmannen erän loppupuoliskolla ja vei pelin jatkoajalle. Aho ratkaisi ottelun jatkoajan viimeisellä minuutilla.

Suomalaisista tehopisteille pääsi myös Jesperi Kotkaniemi, jolle kirjattiin syöttö Carolinan 2–4-maalista. Maalivahti Antti Raanta oli vaihtopenkillä.

Chelsea rikkoi Valioliigan siirtoennätyksen - Enzo Fernandez joukkueeseen 121 miljoonalla eurolla

Englannin jalkapallon Valioliigassa on rikottu siirtoennätys, kun argentiinalainen maailmanmestari Enzo Fernandez siirtyy Chelsean riveihin 121 miljoonalla eurolla. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Fernandez siirtyy Chelseaan portugalilaisesta Benficasta, joka vahvisti Suomen aikaa aamuyöllä odotetun kauppasopimuksen.

Aiempi ennätys on kesältä 2021, kun Jack Grealish siirtyi Aston Villasta Manchester Cityyn 100 miljoonalla punnalla eli noin 113 miljoonalla eurolla.

Tammikuun siirtoaika umpeutui Euroopan suursarjoissa myöhään maanantaina.