Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat vaatii tuntuvasti lisää aloituspaikkoja lääkärikoulutukseen – "Suomessa olisi hyvä olla 3 000 lääkäriä enemmän"

Lääkärikoulutuksen aloituspaikkoja on lisättävä nopeasti ja tuntuvasti tulevalla hallituskaudella, vaatii Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

KT:n mukaan Suomessa tarvittaisiin tuhansia lääkäreitä lisää.

Etenkin erikoislääkäreiden tehtäviä on Suomessa runsaasti täyttämättä. KT:n keräämien tietojen mukaan sairaaloiden erikoissairaanhoidossa on täyttämättä noin 850 lääkärin tehtävää, mikä vastaa liki yhdeksää prosenttia kaikista erikoissairaanhoidon paikoista.

Kaikkiaan julkisella puolella on täyttämättä lähes 1 200 lääkärin ja yli 200 hammaslääkärin tehtävää. Lähes tuhat tehtävää on ulkoistettu tai täytetty vuokratyövoimalla.

KT:n keräämät luvut ovat viime vuoden lokakuulta.

Järjestön mukaan lääkäripulan taustalla on se, että lääkäreitä on vuosikausia koulutettu liian vähän.

– Hienosäätö ei enää auta, vaan tarvitaan mittavia toimia. Nykytilanteessa Suomessa olisi hyvä olla 3 000 lääkäriä enemmän, sanoi KT:n pääekonomisti Juho Ruskoaho järjestön tiedotteessa.

Lääkäreistä pulaa lähes kaikilla erikoisaloilla

Syyskuussa 2023 kiristyvän perusterveydenhuollon hoitotakuun toteutuminen ei vaikuta realistiselta, arvioi KT. Hoitotakuu kiristyy kolmesta kuukaudesta kahteen viikkoon.

Tällä hetkellä joka kolmas ei pääse lääkäriin uuden hoitotakuun edellyttämässä kahden viikon määräajassa.

Lääkäripula pahenee erityisesti psykiatriassa. Niin aikuis-, lasten- kuin nuorisopsykiatrienkin tehtäviä on täyttämättä. Lisäksi tarvittaisiin paljon anestesiologian, tehohoidon, akuuttilääketieteen ja radiologian lääkäreitä.

Lääkäreistä on pulaa KT:n mukaan kuitenkin lähes kaikilla aloilla.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on täyttämättä jopa puolet psykiatrien ja kolmannes neurologien paikoista. Pohjois-Pohjanmaalla tarvittaisiin myös syöpälääkäreitä ja anestesiologian erikoislääkäreitä.

– Leikkaussaleja on suljettuna, eivätkä potilaat pääse leikkauksiin ajallaan. Hoitotakuun vaatiman enimmäisajan, eli yli 6 kuukautta odottaneiden määrä on ennätystasolla, kertoo Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Terhi Nevala KT:n tiedotteessa.

Koko maassa erikoissairaanhoitoa yli kuusi kuukautta jonottaneiden määrä on KT:n mukaan jopa kymmenkertaistunut koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna.