Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakivaliokunta puoltaa muutosta, jonka myötä pakottamalla solmittu avioliitto voidaan purkaa kumoamalla

Eduskunnan lakivaliokunta puoltaa lakimuutosta, jonka myötä pakottamalla solmittu avioliitto voidaan purkaa kumoamalla. Lakivaliokunnan mietinnön myötä lakiesitys etenee eduskunnan täysistuntoon.

Kumoamisen oikeusvaikutukset ovat samat kuin avioerossa, mutta väestötietojärjestelmään merkitään se siviilisääty, joka puolisolla oli kumotun avioliiton solmimishetkellä.

Pakkoavioliitolla tarkoitetaan avioliittoa, jossa toinen tai molemmat puolisoista ei ole voinut itse vaikuttaa avioliiton solmimiseen tai puolison valintaan.

Suomessa kyse on usein ollut ulkomailla solmituista ja ulkomaalaisten välillä solmituista pakkoavioliitoista, jotka tulevat Suomessa esille esimerkiksi turvapaikanhakumenettelyssä. Maahanmuuttajataustainen nuori voidaan myös lähettää ulkomaille ja naittaa ulkomailla asuvan henkilön kanssa.

Kolmas hallituksen esityksessä nimetty esimerkki ovat tapaukset, joissa Suomessa asuva Suomen kansalainen solmii avioliiton ulkomaalaisen naisen kanssa. Avioliitto solmitaan ensin yhteisymmärryksessä, mutta tosiasiassa ulkomaalainen vaimo joutuu seksuaalisesti ja taloudellisesti hyväksikäytetyksi. Uhkailun ja alistamisen seurauksena naisella ei ole tosiasiallisia mahdollisuuksia erota.

Ulkomailla alle 18-vuotiaana solmittu avioliitto tunnustettaisiin vain erityisestä syystä

Lakivaliokunta tukee myös uutta säännöstä siitä, että jatkossa ulkomailla alle 18-vuotiaana solmittu avioliitto tunnustettaisiin vain erityisestä syystä, jos ainakin toinen puolisoista on asunut avioliiton solmimishetkellä Suomessa.

Valiokunta ehdottaa eduskunnan hyväksyttäväksi kolmea lausumaa, joissa edellytetään muun muassa lainmuutosten toimivuuden ja vaikutusten seuraamista sekä kiirehditään avioliittoon pakottamista koskevan rangaistussääntelyn tarkastelua.

Mietintöön sisältyy yksi vastalause. Kokoomuksen Marko Kilpi ja Ruut Sjöblom ehdottavat, että valiokunnan lausumaehdotusten lisäksi hyväksytään lausuma, jonka mukaan kumoamisen vaihtoehtona pitäisi olla avioliiton mitätöinti.

Heidän mukaansa mitätöinti voisi olla parempi ratkaisu tilanteissa, joissa uhri on varakkaampi, liitto on solmittu taloudellisen hyväksikäytön vuoksi ja siinä on väkivaltaa tai jos liitto on lapseton.