Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orion: Teollisuusliiton lakko voi aiheuttaa useiden lääkkeiden tuotepuutteita

Teollisuusliiton lakko voi näkyä apteekeissa esimerkiksi flunssa- ja yskänlääkkeiden tuotepuutteina tai saatavuusongelmina, kerrotaan lääkeyhtiö Orionista.

Keskiviikkona alkaneen kolmipäiväisen lakon piirissä on Orionin neljä lääketehdasta Espoossa, Salossa, Turussa ja Kuopiossa. Lisäksi lakko koskee Orionin tytäryhtiön Fermionin tehtaita Hangossa ja Oulussa. Fermion valmistaa lääkkeiden vaikuttavia aineita.

Orionin viestintäjohtajan Terhi Ormion mukaan tuotanto on lakon vuoksi käytännössä pysähdyksissä Orionin ja Fermionin tehtaissa. Lakon piirissä on yhtiöissä kaikkiaan noin 750 työntekijää.

Ormion mukaan kemianteollisuuden nykyinen kolmen päivän lakko ei toivottavasti vielä aiheuta tuotepuutteita Orionin valmistamissa lääkkeissä. Hänen mukaansa tuotepuutteet ovat kuitenkin mahdollisia.

– Onneksi aika usein löytyy korvaavia tuotteita. Jos joltakin valmistajalta on (tuote) loppu, niin sitten toisella taas on. Ei varmasti ihan ilman lääkintää kukaan jää, Ormio sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa flunssalääkkeiden kysyntä on nyt erittäin suurta, kun infektioita on paljon liikkeellä.

– Tilanne on ollut haastava monilla toimijoilla jo entuudestaan pitkien toimitusketjujen ja logististen haasteiden sekä ylipäätään maailmantilanteen vuoksi, ja eihän tämä lakko tietenkään tilannetta helpota.

Ormio lisää, että yksinomaan lakon aiheuttamaa vaikutusta tiettyjen lääkeryhmien saatavuuteen on tässä vaiheessa vaikea arvioida.

Lakko aiheuttaa kolmea päivää pidemmän tuotantokatkoksen tytäryhtiö Fermionin tehtaisiin, jotka ovat prosessiteollisuuslaitoksia. Niiden osalta voi Ormion mukaan kestää yli viikon, että tehtaiden tuotanto saadaan uudelleen liikkeelle. Fermion toimittaa lääkkeiden vaikuttavia aineita Orionille ja isoille kansainvälisille lääkeyrityksille.

Lakon vaikutuksista Orionille kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.