Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Markkina on muuttunut dramaattisesti ruokakaupassa" – Keskon tulostahti vaimeni loppuvuodesta

Markkinatilanteen heikentyminen heijastui kauppayhtiö Keskon tulokseen loka-joulukuussa. Yhtiön vertailukelpoinen kolmen kuukauden liikevoitto laski 192,6 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 203,5 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kohosi noin 3,0 miljardiin euroon 2,9 miljardista eurosta.

Keskon pääjohtaja Mikko Helander arvioi, että kaikkien toimialojen tulos oli kuitenkin vuosineljänneksellä hyvä.

– Markkina on muuttunut dramaattisesti ruokakaupassa. Ruuan hinnannoususta johtuneet muutokset ostokäyttäytymisessä sekä merkittävä kampanjamyynnin osuuden kasvu heikensivät kannattavuutta. Myös inflaatiosta johtuva kustannusten kasvu vaikutti negatiivisesti tulokseen, Helander sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Kasvu jatkui Kespron myynnissä ja ruuan kuluttajaverkkokaupassa, mutta käyttötavaran myynti laski aavistuksen. Samoin rakentamisen ja talotekniikan kaupassa Keskon liikevaihto kasvoi kaikissa toimintamaissa. Myös autokauppa kasvoi loppuvuodesta, kun saatavuusongelmat helpottivat.

Koko viime vuoden osalta Keskon vertailukelpoinen liikevoitto nousi 815,1 miljoonaan euroon, kun se edellisvuonna oli 775,5 miljoonaa euroa. Koko vuoden liikevaihto nousi 11,8 miljardiin euroon, ja vertailukelpoista kasvua kertyi 4,4 prosenttia edellisvuodesta. Keskon vuositulos on parantunut kahdeksana vuotena peräkkäin.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa Kesko ylsi viime vuonna kaikkien aikojen ennätykseen. Erityisesti vihreään siirtymään ja energiatehokkuuden parantamiseen liittyvien tuotteiden kysyntä oli Helanderin mukaan erittäin vahvaa, mutta myös korjausrakentamisen kysyntä oli hyvää.

Keskon hallitus ehdottaa osingon määräksi 1,08 euroa osakkeelta. Osinko esitetään maksettavaksi neljässä erässä.

Tämän vuoden näkymät myönteiset

Kesko arvioi tilinpäätöstiedotteessa, että sen liikevaihto ja liikevoitto pysyvät hyvällä tasolla tänä vuonna huolimatta toimintaympäristön haasteista. Yhtiö odottaa sen vertailukelpoisen liikevoiton olevan koko alkaneen vuoden osalta 680–800 miljoonan euron haarukassa.

– Meidän tulosohjeistuksemme perustuu arvioon suhteellisen lyhytaikaisesta taantumasta maissa, joissa Kesko toimii. Keskeisiä näkymiin vaikuttavia epävarmuustekijöitä ovat inflaatio ja korkotason kehitys sekä käynnissä oleva Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Helander sanoi.

Yhtiö arvioi, että päivittäistavarakaupassa kuluttaja-asiakaskauppa pysyy kokonaisuutena vakaana ja Foodservice-markkina kasvaa edelleen.

– Hintainflaatio tukee osaltaan myynnin euromääräistä kehitystä, mutta nostaa samalla kustannuksia. Päivittäistavarakaupassa arvioimme liikevoiton pysyvän edelleen hyvällä tasolla, Helander sanoi.

– Rakentamisen markkinan ennakoidaan laskevan jonkin verran viime vuodesta. Uudisrakentamisen arvioidaan laskevan, mutta korjausrakentamisen sekä vihreään siirtymään liittyvän rakentamisen uskomme kasvavan.

Autojen saatavuuden arvioidaan edelleen paranevan, mutta kysynnän uskotaan jäävän pitkän aikavälin keskiarvoa matalammaksi.

Helander ei tiedotustilaisuudessa lähtenyt arvioimaan mahdollisten lakkojen vaikutuksia Keskoon.

– Tärkeintä on pistää kaikki energia siihen, että saadaan sopimuksia syntymään. Ei pelkästään kaupan alalla, vaan muuallakin Suomessa, Helander sanoi.

– Tärkeintä meidän valmistautumisessamme on se, että jos lakkoihin mennään, niin pystytään huolehtimaan suomalaisten ruokahuollosta. Eli pystytään huolehtimaan siitä, että ihmiset eivät joudu vaikeuksiin.