Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Työriitojen sovittelu jatkuu tänään, EU:n ydinhahmot ja Ukrainan presidentti Zelenskyi tapaavat Kiovassa, Lauri Markkanen tähdistöotteluun

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Useita työriitoja sovitellaan tänään valtakunnansovittelijan toimistolla

Valtakunnansovittelijan toimistolla jatketaan taas tänään useiden työriitojen sovittelua. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla sovitellaan Teknologiateollisuuden työantajien ja Teollisuusliiton välistä työriitaa. Sovittelija Leo Suomaa puolestaan ratkoo Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n ja Satamaoperaattorien välistä työriitaa.

Sovittelussa on perjantaina myös Kaupanliiton ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin työriita.

Perjantaina pikkupakkasta, viikonlopuksi kylmenee

Perjantaina on maltillisesti pakkasta ja mahdollisesti vähäistä lumisadetta. Sää viilenee kuitenkin viikonlopuksi koko maassa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Näillä näkymin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä lämpötila voi maan eteläosissakin pudota alle kymmeneen pakkasasteeseen. Pohjoisessa pakkasta voi alimmillaan olla 20–25 astetta.

Pilvipeite voi paikoitellen rakoilla siellä täällä, jolloin aurinkokin saattaa pilkistää. Ilmatieteen laitoksen mukaan aurinkoa tuskin näkyy kovin laajalti.

HS: SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri ehdolle eduskuntavaaleissa

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri lähtee ehdolle huhtikuun eduskuntavaaleissa, kertoo Helsingin Sanomat. Kumpula-Natri on ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä.

Kumpula-Natri on ollut europarlamentaarikkona vuodesta 2014 lähtien. Ennen sitä hän toimi kansanedustajana vuodesta 2003 lähtien, mutta tuolloin Kumpula-Natri edusti Vaasan vaalipiiriä.

Suomen 14 euroedustajasta kevään eduskuntavaaleissa ovat ehdolla myös perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja vihreiden Alviina Alametsä.

EU:n ydinhahmot ja Ukrainan presidentti Zelenskyi tapaavat Kiovassa

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja useat komissaarit tapaavat tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa. Tapahtuman turvallisuus puhutti pitkään Brysselissä, mutta kokous on silti järjestetty sovitusti Ukrainan pääkaupungissa.

Kokouksessa on tarkoitus käsitellä muun muassa Ukrainan etenemistä EU-polulla, vastausta Venäjän hyökkäyssotaan, apua Ukrainalle, maan havittelemia rauhanehtoja, ruokaturvaa ja jälleenrakentamista.

Venäjälle voi tulla taloudellisia kolhuja öljyn hinnasta

Venäjän talous saattaa kohdata iskuja laskeneen öljyn hinnan seurauksena.

Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen Bofitin analyysistä selviää, että venäläisen Urals-öljyn hinta on ollut 40 prosenttia edullisempaa joulu-tammikuussa verrattuna viime vuoden tammi-marraskuuhun.

Venäjän keskuspankki ja talousministeriö ovat odottaneet maan vientitulojen supistuvan tänä vuonna noin 100 miljardia dollaria eli 15–18 prosenttia, Bofit kertoo. Öljytulot kattavat merkittävän osan Venäjän budjetista, joten halventuneet hinnat povaavat pettymyksiä Venäjälle.

Yhdysvallat kertoo jäljittävänsä kiinalaista vakoiluilmapalloa maan yläpuolella

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoo jäljittävänsä kiinalaista vakoiluilmapalloa, joka lentää korkealla Yhdysvaltojen yläpuolella. Pentagonin mukaan kiinalaisalus vaikuttaa tarkkailevan Yhdysvaltain ydinaselaitoksia.

Presidentti Joe Bidenin pyynnöstä puolustusministeri Lloyd Austin ja maan korkeat sotilaskomentajat laativat suunnitelman ilmapallon ampumisesta alas. Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, koska sen arveltiin vaarantavan ihmisiä maanpinnalla.

Asiasta kertoi toimittajille nimettömäksi jättäytynyt virkamieslähde. Ilmapallon kerrotaan lentävän Yhdysvaltain luoteisosien yläpuolella. (Lähde: AFP)

Googlen emoyhtiön Alphabetin tulos jäi markkinoiden odotuksista mainosmyynnin hyydyttyä

Teknologiajätti Googlen emoyhtiön Alphabetin liikevaihto ja tulos jäivät markkinoiden odotuksista viimeisellä vuosineljänneksellä.

Alphabetin tulos oli 13,6 miljardia dollaria eli noin 12,5 miljardia euroa, kun se oli vuotta aiemmin noin 20,6 miljardia dollaria.

Liikevaihto oli 76 miljardia dollaria eli noin 70 miljardia euroa, kun se vuotta aiemmin oli noin 75 miljardia dollaria.

Syyksi yhtiö kertoo mainosmyynnin vähentymisen.

Yhtiön osakkeen arvo syöksyi jälkimarkkinoilla jopa 6 prosenttia, mutta elpyi ja oli alkuyöstä Suomen aikaa noin prosentin pakkasen puolella. (Lähde: AFP)

Amazonin liikevaihto ylitti odotukset vuoden viimeisellä neljänneksellä, kasvoi yhdeksän prosenttia vuodentakaisesta

Verkkokauppajätti Amazonin liikevaihto kasvoi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä yhdeksän prosenttia vuoden takaisesta. Loka-joulukuun osavuosikatsauksessa yritys kertoi liikevaihdon olleen 149,2 miljardia dollaria, kun vuosi sitten se oli 137,4 miljardia.

Amazonin tulos loka-joulukuulta laski 0,3 miljardiin dollariin vuodentakaiseen 14,3 miljardiin verrattuna.

Myös koko viime vuoden liikevaihto kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna yhdeksällä prosentilla 514 miljardiin dollariin. Koko vuoden tulos kääntyi kuitenkin 2,7 miljardia dollaria tappion puolelle. (Lähde: AFP)

Applen tulos jäi odotuksista, iPhone-myynti hidastui

Laitevalmistaja Applen tulos ja liikevaihto laskivat viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Lukuja painoivat yhtiön iPhone-lippulaivapuhelinten laskenut myynti.

Yhtiön liikevaihto loka–joulukuun ajalta oli 117,2 miljardia dollaria, eli noin 5 prosenttia vähemmän kuin edeltäneen vuoden vastaavalla jaksolla.

Tuotekategorioista iPhone-puhelinten myynti tuotti yhtiölle jaksolla 65,8 miljardia dollaria, kun edellisvuonna summa oli 71,6 miljardia. (Lähde: AFP)

Lauri Markkanen valittiin NBA:n tähdistöotteluun

Suomen Lauri Markkanen on valittu koripallon NBA:n tähdistöotteluun. Markkanen on historian ensimmäinen suomalainen koripalloilija, joka on valittu otteluun. Tähdistöottelu pelataan 19. helmikuuta Markkasen seurajoukkueen Utah Jazzin kotihallissa Salt Lake Cityssä.

Markkanen on heittänyt koreja tällä kaudella NBA:ssa 24,9 pisteen keskiarvolla. Lisäksi Markkanen on kahminut keskimäärin 8,7 levypalloa ottelua kohti ja antanut 1,8 koriin johtanutta syöttöä.

Markkanen valittiin otteluun vaihtopelaajaksi. Valinnan tekivät NBA-joukkueiden valmentajat.

Niko Anttolalle alle 20-vuotiaiden MM-hiihdon kultaa 10 kilometrin vapaan tavan kisassa

Suomen Niko Anttola on voittanut maastohiihdon alle 20-vuotiaiden MM-kultaa 10 kilometrin vapaan tavan kilpailussa. Anttola voitti Norjan Lars Heggenin kuudella sekunnilla ajalla 23 minuuttia ja 35 sekuntia.

Kolmas oli Norjan Thomas Linnebo Mollestad, joka hävisi Anttolallle seitsemän sekuntia.

Muista suomalaisista Eero Rantala oli 27:s, Niilo Mäkinen 34:s, Topias Kemppi 50:s.

Hiihdon nuorten MM-kisat järjestetään Kanadan Whistlerissä.