Suomen työmarkkinatalvea leimaavat lakonuhat ja hankalat sovittelut useilla keskeisillä aloilla. Ensimmäinen lakonuhka realisoitui tällä viikolla, kun Teollisuusliiton, Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ja Ammattiliitto Pron kolmipäiväinen lakko alkoi keskiviikkona.
Lakot ovat uhanneet laajeta lähiviikkoina teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden lisäksi monille muillekin aloille. Ensimmäinen merkki umpisolmun aukeamisesta saatiin kuitenkin tänään perjantaina, kun Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat saavuttivat neuvottelutuloksen teknologiateollisuuden työriidassa. Liittojen hallintojen täytyy vielä hyväksyä tulos viikonloppuna.
Jos sopu todella syntyy, jää moni jo ilmoitetuista lakoista toteutumatta. Teollisuusliitto on tämänviikkoisen lakon lisäksi jättänyt lakkovaroituksen kolmipäiväisistä työseisauksista teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen 8.–10. sekä 15.–17. helmikuuta. Siinä missä tämän viikon lakko koski Teollisuusliiton osalta 50:tä toimipaikkaa, koskisi toinen lakko 112:ta ja kolmas lakko 87:ää toimipaikkaa.
Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien työriitaa on pidetty koko työmarkkinakierroksen keskeisimpänä, koska muiden alojen neuvotteluissa mukaillaan yleensä teknologiateollisuuden palkkaratkaisua. Teknologiateollisuuden sopu voisi avittaa ratkaisun saavuttamista muillakin aloilla.
Perjantaina jatkettiin myös Teollisuusliiton ja Kemianteollisuuden välistä sovittelua. YTN:n ja Teknologiateollisuuden työnantajien sovittelun on tarkoitus jatkua sunnuntaina. YTN on antanut lakkovaroituksen ajalle 15.–17. helmikuuta lakosta, jonka piirissä olisi noin 20 000 ylempää toimihenkilöä.
Markettilakot uhkaavat
Kaupan alan työriidassa Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Kaupan liiton välillä ei päästy tänään perjantaina sopuun. Valtakunnansovittelija kertoo Twitterissä, että sovittelua jatketaan maanantaina ja tiistaina.
Ensimmäinen kaupan alan lakko, joka kohdistuisi kaupan logistiikkayrityksiin, häämötti jo ensi maanantaina. Työ- ja elinkeinoministeriö kuitenkin siirsi lakkoa kahdella viikolla valtakunnansovittelijan esityksestä.
Valtakunnansovittelija kertoi pitävänsä siirtoa aiheellisena, koska lakko kohdistuu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin, kuten sairaaloiden ruokapalveluun. PAM kertoi tyrmistyneensä päätöksestä ja kutsui sitä lakko-oikeuden rajaamiseksi.
Seuraava kaupan alan lakko olisi 9.–11. helmikuuta, ja se kohdistuisi muun muassa useisiin Prismoihin ja K-Citymarketeihin sekä osaan Keskon logistiikkapalveluista. Vielä suurempi markettilakko olisi tiedossa 16.–18. helmikuuta. Silloin lakko koskisi 415:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 henkilöä. Lakon piirissä olisivat muun muassa kaikki Suomen K-Citymarketit, Prismat ja Lidlit.
Tunnelma kaupan alan työriidassa on ollut kireä. Työnantajia edustava Kaupan liitto kehotti tällä viikolla jäsenyrityksiään lopettamaan PAMin jäsenten jäsenmaksujen perinnän ja tilittämisen 15. helmikuuta alkaen.
AKT:n työriitoja sovitellaan ensi viikolla
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT puolestaan jätti alkuviikosta useita lakkovaroituksia työnseisauksista, jotka alkaisivat 15. helmikuuta.
Satamien ahtaustyön lakko olisi voimassa toistaiseksi, kun taas kuorma-autoalan, säiliöauto- ja öljytuotealan sekä terminaalitoiminta-alan lakot kestäisivät viikon. Lakot vaikuttaisivat vientiteollisuuden ohella muun muassa jätehuoltoon.
AKT:n työriitoja Satamaoperaattorien ja Autoliikenteen Työnantajaliiton (ALT) kanssa soviteltiin valtakunnansovittelijan toimistolla torstaina. Perjantaina taas sovittelussa olivat AKT sekä Öljytuote ry.
Sovittelua AKT:n ja Satamaoperaattorien välillä jatketaan maanantaina. AKT ja ALT istuvat sovittelupöytään keskiviikkona.
Käynnissä on myös taloushallintoalan työriita, jonka tiimoilta Toimihenkilöliitto Erto ja Ammattiliitto Pro ovat antaneet lakkovaroituksen ajankohdalle 10.–13. helmikuuta. Erton ja Pron työriitaa Palvelualojen työnantajat Paltan kanssa sovitellaan sunnuntaina.