Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina vahvistaa myös Latinalaisen Amerikan yllä havaitun pallon olevan Kiinasta – "Eksyi ilmatilaan vahingossa"

Kiina on vahvistanut, että myös Latinalaisen Amerikan yllä leijaillut ilmapallo on ollut kiinalainen. Kiina ei puhu taaskaan vakoiluilmapallosta.

Sen sijaan Kiinan lausunto on pitkälti samanlainen kuin maan aiemmat kommentit, jotka koskivat Yhdysvaltojen yllä leijaillutta palloa.

Kiinan ulkoministeriö kuvailee toistakin palloa "siviililuonteiseksi" miehittämättömäksi ilma-alukseksi. Ministeriön mukaan ilmapalloa käytettiin lentokokeiden tekemiseen.

Ministeriö sanoo aluksen poikenneen reitiltään ja eksyneen vahingossa Latinalaisen Amerikan sekä Karibian ylle.

– Ilma-alus poikkesi merkittävästi oletetulta kurssiltaan sään ja aluksen rajoitetun ohjattavuuden vuoksi, Kiinan ulkoministeriön edustaja Mao Ning sanoi lehdistötilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Alus ajautui vahingossa Latinalaisen Amerikan ja Karibian ilmatilaan.

Ningin mukaan Kiina on ollut yhteydessä "asiaankuuluviin tahoihin" ja hoitaa tapausta asianmukaisesti.

Molemmat pallot havaittiin viime viikolla

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi viime viikolla kahdesta epäillystä vakoiluilmapallosta. Näistä ensimmäinen havaittiin Yhdysvaltain yllä torstaina. Yhdysvallat ampui pallon lauantaina alas Etelä-Carolinan osavaltion rannikolla.

Sunnuntaina Kiina ilmaisi voimakkaasti olevansa tyytymätön Yhdysvaltain päätökseen. Kiinan mukaan ilmapallo oli miehittämätön ilma-alus, joka tarkkaili säätä ja oli vahingossa ajautunut pois kurssiltaan.

Perjantaina Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi toisesta pallosta, joka oli havaittu Latinalaisen Amerikan yllä.

Tämän jälkeen Kolumbian ilmavoimat kertoi havainneensa esineen, jonka tuntomerkit vastasivat ilmapalloa. Ilmavoimat kertoi tarkkailleensa palloa, kunnes esine poistui Kolumbian ilmatilasta.

Kolumbia on ilmoittanut suorittavansa tutkimuksia yhdessä muiden valtioiden ja laitosten kanssa selvittääkseen ilmapallon alkuperän.