Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä: Nepalilaisia ravintoloita pyörittävä pariskunta teetti työntekijöillään ylipitkiä päiviä ilman kunnon palkkaa

Syyttäjä vaatii nepalilaisia ravintoloita pyörittävän yhtiön toimitusjohtajalle ja hänen vaimolleen vankeustuomioita ihmiskaupasta ja kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa luetuissa syytteissä on kyse pariskunnan palkkaaman kahden nepalilaisen kohtelusta vuosina 2013–2017. Syyttäjän mukaan pariskunta käytti työntekijöiden riippuvaista asemaa hyväkseen teettämällä heillä säännöllisesti pitkiä työpäiviä ilman asianmukaisia vapaapäiviä ja palkkaa.

Syyttäjä: Pariskunta hallitsi kotiapulaisen pankkitiliä

Toinen työntekijä palkattiin ravintoloita pyörittäneen pariskunnan kotiapulaiseksi Nepalista Suomeen.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan hänen palkakseen oli luvattu 1 200 euroa kuukaudessa ja työmääräksi oli sovittu kahdeksan tuntia viitenä päivänä viikossa. Sopimukseen kuului myös majoitus, ruoat ja vaatetus.

Syyttäjän mukaan työntekijän päivät alkoivat kuitenkin yleensä aamulla ennen kahdeksaa ja päättyivät iltakymmenen jälkeen. Lisäksi hänellä oli teetetty töitä yhdessä pariskunnan pyörittämässä ravintolassa.

Luvattu majoitus oli haastehakemuksen mukaan patja perheen asunnon lattialla. Kunnon palkkaa hän ei syyttäjän mukaan ollut saanut, vaan pariskunta oli ainoastaan maksanut 300 euroa kuukaudessa työntekijän Nepalissa asuvalle perheelle.

Syyttäjän mukaan kotiapulaisen tilille oli kyllä maksettu rahaa, mutta pariskunnalla oli hallussaan hänen pankkikorttinsa ja verkkopankkitunnuksensa.

Vuosien mittaan kotiapulaiselta oli jäänyt saamatta muun muassa palkkoina, ylitöinä ja muina laissa säädettyinä korvauksina yli 226 000 euroa, syyttäjä sanoo.

Pariskunta kiistää syytteet. Heidän oikeudelle antamiensa vastausten mukaan työntekijällä ei teetetty töitä ravintolassa ja työntekijän asuinolot olivat asiallisemmat kuin syyttäjä kertoo.

Pariskunta kertoo oikeudelle, että työ oli sovittu yhteisymmärryksessä ja kotiapulaisella oli muun muassa vapaa-aikaa päivän aikana.

Syyte: Ylipitkiä päiviä ravintolassa

Syyttäjä vaatii pariskunnalle myös tuomiota yhden heidän ravintolassaan työskennelleen työntekijän kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Syytteen mukaan työntekijällä oli teetetty säännöllisesti 14 tunnin työpäiviä, ja hänen sallittiin vuosien 2014–2017 aikana pitää vuosittain kolme vapaapäivää.

Lisäksi syyttäjän mukaan työntekijä oli joutunut maksamaan työpaikastaan yli 7 600 euroa. Työntekijä pelkäsi syytteen mukaan menettävänsä työnsä, minkä vuoksi hän ei voinut kieltäytyä pitkistä päivistä.

Syytteen mukaan pariskunta oli jättänyt maksamatta ravintolatyöntekijälle vuosien mittaan lähes 137 000 euroa palkkoja, pyhä- ja ylityökorvauksia.

Myös tämän syytteen pariskunta kiistää. Molemmat vaativat omissa vastauksissaan syytteiden hylkäämistä. Pariskunnan mukaan työntekijä ei ollut turvattomassa tilassa tai ahdingossa ja hänelle on maksettu sovittuja palkkoja lisineen.

Oikeus on varannut syytteiden käsittelylle aikaa maaliskuun loppupuolelle saakka.

Helsingin Sanomat kertoi nepalilaisravintolan omistajien toiminnasta vuonna 2019 julkaisemassaan artikkelissa.