Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Energiakriisi koetteli Fazeria, tulos putosi selvästi

Elintarvikekonserni Fazerin liiketoiminnan kannattavuus heikkeni merkittävästi viime vuonna, ilmenee yhtiön kertomista tulostiedoista.

Liikevaihto kasvoi 13 prosenttia ja oli runsaat 1,1 miljardia euroa. Kasvu johtui yhtiön mukaan pääasiassa hinnankorotuksista sekä kasvipohjaisia juomia valmistavan ruotsalaisen Trensums Foodin yritysostosta. Liikevaihto kasvoi Fazerin kaikilla kolmella liiketoiminta-alueella eli leipomotuotteissa, makeisissa ja kasvipohjaisissa tuotteissa.

Vertailukelpoinen liikevoitto putosi viime vuonna 34,4 miljoonaan euroon, kun toissa vuonna vastaava tulos oli 53,0 miljoonaa euroa. Fazerin mukaan yhtiön liiketoimintoja rasittivat muun muassa raaka-aineiden hintojen sekä energia- ja kuljetuskustannusten nousu.

Kannattavuutta kuvaava vertailukelpoinen liikevoittomarginaali tippui 3,1 prosenttiin, kun se toissa vuonna oli 5,3 prosenttia.

Fazerin konsernijohtajan Christoph Vitzthumin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti ongelmia etenkin maakaasu- ja sähkömarkkinoilla. Hänen mukaansa sähkön kohonneet hinnat ja saatavuusongelmat vaikuttivat Fazerin kaikkiin liiketoimintoihin merkittävästi läpi koko vuoden.

– Koska pääosa Suomessa ja Baltian maissa sijaitsevien leipomoidemme käyttämästä lämpöenergiasta tuotetaan maakaasulla, tilanne aiheutti haasteita etenkin leipomotoiminnassamme, Vitzthum sanoo tiedotteessa.

Fazer varautui energiatoimitusten keskeytymisen riskiin investoimalla öljypohjaisiin varalaitteisiin useimmilla leipomolinjoillaan. Varalaitteiden tarve oli kuitenkin vuoden aikana vähäinen.

Fazerin mukaan kuluttajien hintatietoisuus on lisääntynyt. Yhtiö odottaa markkinatilanteen jatkuvan haastavana ainakin vuoden ensimmäisen puoliskon ajan.

– Epävarmuus hyödyke- ja energiamarkkinoilla jatkuu korkeana ja yleinen näkyvyys on heikko, Vitzthum kuvailee.

Fazer on viime vuonna ja edellisenä vuonna tilinpäätöstiedotteissaan kertonut harkitsevansa konsernin listaamista pörssiin osakaspohjan laajentamiseksi. Tänä vuonna ajatusta ei enää mainita.

Varatoimitusjohtaja Jouni Grönroosin mukaan tilanne ei ole nyt listautumishankkeelle kovin otollinen. Fazer keskittyy nyt tehostamaan toimintaansa ja reagoimaan markkinatilanteeseen.

– Taloudellinen tilanne, missä Suomi ja maailma elävät tällä hetkellä, vaatii fokusoimaan tiettyihin asioihin. Toisaalta voi todeta myös, että listautumismarkkina on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti enemmän tai vähemmän suljettu. Kukaan ei varmaan niissä asioissa liiku, Grönroos sanoi STT:lle.

Grönroos ei kertonut, onko Fazer aikeissa palata listautumishankkeeseen myöhemmin.

Ilmoituksia muutosneuvotteluista

Fazer kertoi tiistaina, että se suunnittelee muutoksia markkinointitoimintoihin ja Suomen myyntitoimintoihin. Yhtiö sanoi aloittavansa muutosneuvottelut, jotka voivat johtaa 30 työsuhteen päättämiseen.

Viime viikolla Fazer ilmoitti muutosneuvotteluiden alkamisesta Lahden hapankorppuleipomolla. Neuvottelut voivat johtaa enintään 15 työsuhteen pysyvään vähennykseen ja työntekijöiden mahdollisiin lomautuksiin. Fazerin mukaan korppu- ja välipalatuotteiden kysyntä on laskenut, mikä on pienentänyt Lahden hapankorppuleipomon tuotantoa.

Tammikuun alussa Fazer kertoi kaavailevansa meijeriliiketoiminnan lakkauttamista Korian tehtaallaan Kouvolassa. Suunnitelmien toteutuessa Korialla valmistettaisiin jatkossa vain kaurajuomia ja muita kaurapohjaisia tuotteita. Yhtiö arvioi vähentävänsä jopa 95 vakituista työpaikkaa.