Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupan alan lakko voi näkyä yksittäisten tuotteiden puutteena ja jonoina, arvioidaan etujärjestöstä – "Syytä hamstraamiseen ei ole"

Torstaina alkava kaupan alan lakko voi näkyä asiakkaille yksittäisten tuotteiden puutteena sekä jonoina auki olevissa myymälöissä, Päivittäistavarakauppa ry:stä (PTY) arvioidaan.

– Ruokaa riittää päivittäistavarakaupan kautta edelleen lakkojenkin aikana ja niistä huolimatta, PTY:n valmiuspäällikkö Lauri Kulonen sanoo.

Kulonen muistuttaa, että Suomessa on 2 800 päivittäistavarakaupan myymälää ja tämän viikon lakko koskee vain osaa niistä. Yrityksissä lakkoihin on pyritty myös valmistautumaan.

– Kaikki varastotila, mitä liikenee, on täytetty, jotta olisi pieni puskuri ainakin joissain tuotteissa.

PTY:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo, että myös kuluttajien ostokäyttäytymisellä on suuri vaikutus siihen, miten lakkojen vaikutukset näkyvät kaupoissa asiakkaille.

– Syytä hamstraamiseen ei ole. Pandemian aikana kuitenkin nähtiin, että kuluttajat voivat saada hyllyt tyhjiksi, jonka jälkeen ne täytetään jälleen. Keskeinen viesti on kuitenkin se, että ruokahuollon pitäisi myös lakkojen aikana toimia päivittäistavarakaupassa ihan hyvin.

Lakot alkavat 160:ssa Keskon ja S-ryhmän marketissa sekä Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleissa viideltä torstaiaamuna. Ne kestävät kaksi vuorokautta. Palvelualojen ammattiliitto PAM on julkaissut listan kaupoista ja alueterminaaleista, jotka ovat lakkojen piirissä.

Kaupat pyritään pitämään auki

Torstaina alkava lakko ei tule juurikaan näkymään asiakkaille valtaosassa S-ryhmän myymälöistä, ennakoi päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho S-ryhmästä.

– Kyseessä on kahden päivän lakko, joka koskee pientä määrää meidän myymälöistämme. Kokonaisuutemme kattaa yli tuhat vähittäiskauppamyymälää, Päällysaho sanoo.

Valtaosa myymälöistä pyritään hänen mukaansa pitämään auki lakoista huolimatta, mutta joitakin poikkeuksia voi olla luvassa.

– Poikkeuksia voi olla palvelun tarjonnassa, ja jos jonkin Prisman johtaja torstaina toteaa, että henkilökuntaa on liian vähän, niin sitten poikkeuksia voi olla aukioloajoissa tai mahdollisesti joku myymälä suljetaan.

Kauppojen hyllytarjontaan Päällysaho ei juuri usko tämän viikon lakkojen vaikuttavan.

– Myymälöissä on tällä hetkellä hyvä hyllytarjonta. Mikäli joku yksittäinen tuote loppuisi, niin sille löytyisi varmasti korvaava tuote.

Lähestyvät lakot eivät ainakaan keskiviikkoaamupäivään mennessä olleet näkyneet S-ryhmän myymälöissä. Päällysahon arvion mukaan kuluttajat ovat ymmärtäneet, että kyseessä on muutaman päivän kestävä ja vain osaa myymälöistä koskeva lakko, joten erityistä hamstraustarvetta ei ole syntynyt.

Myös Keskosta kerrotaan, että lähtökohtaisesti kaikki lakon piirissä olevat K-Citymarketit ovat avoinna.

– Emme näe, että tilanne tästä muuttuisi. Tietysti aamulla, kun selviää ketkä vuoroihin saapuvat, niin näemme, kuinka laajaan palveluun pystymme. Lähtökohtaisesti kaupat ovat auki mahdollisimman kattavalla aukioloajalla ja palvelun tarjonnalla, sanoo työsuhdejohtaja Petteri Huovinen Keskosta.

Myöskään Huovinen ei usko, että lakko tulee näkymään merkittävästi myymälöiden hyllytarjonnassa.

– Jos jotain tiettyä tuotetta ei ole saatavilla, niin korvaava tuote varmasti löytyy. Hamstrausta ei ole ilmennyt, Huovinen kertoi keskiviikkona aamupäivällä.

Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleissa lakon vaikutuksiin on valmistauduttu hätätyöllä.

– Olemme hoitamassa keskeisimmät tehtävät hätätyön kautta eli esimerkiksi sairaaloiden, hoitolaitosten ja oppilaitosten huolto hoituu tämän hetkisen tiedon mukaan hätätyönä.

Osapuolten näkemykset kaukana toisistaan

Torstaina alkavien lakkojen kerrottiin toteutuvan sen jälkeen, kun tiistaina käyty sovittelu päättyi tuloksettomana.

– Työriidan osapuolten näkemykset ovat sovittelijan mukaan edelleen niin kaukana toisistaan, ettei tässä vaiheessa ole vielä edellytyksiä antaa sovintoehdotusta, valtakunnansovittelijan toimisto tviittasi.

Sovittelija kertoi keskustelevansa osapuolten kanssa siitä, milloin sovittelua voidaan jatkaa.

Kaupan liitto kertoi tiistaina tehneensä PAMille yleisen linjan mukaisen palkankorotusesityksen, joka olisi huomioinut erityisesti pienipalkkaisia myyjiä yleistä linjaa paremmalla korotuksella. Kaupan liiton palkankorotusesitys sisälsi myös kertakorvauksen, joka olisi tullut maksuun jo maaliskuussa.

– Kaupan liitto oli valmis hyväksymään PAMille tärkeän logistiikan palkkausjärjestelmän uudistuksen sekä palkallisten perhevapaiden lukumäärän kasvattamisen, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala kertoi tiedotteessa.

Kaupan liitto kertoi olleensa myös valmis keskustelemaan myyjien palkkausjärjestelmän kehittämisestä PAMin tavoitteiden suuntaisesti.

– Uudistuksessa työehtosopimus tunnistaisi vaativammat myyjien työtehtävät nykyistä paremmin. Lisäksi työnantajilla olisi ollut valmiutta myyjien taulukkopalkkojen ylimääräisiin korotuksiin. Uudistukset edellyttävät vahvaa yhteistä tahtoa, molemminpuolista sitoutumista ja luottamusta, eikä niitä rakenneta lakkoilemalla, Lavikkala sanoi.

PAMin mukaan työntekijäliitto ja Kaupan liitto olivat näkemyksissään vielä kaukana toisistaan, myös muissa kuin palkkaa koskevissa kysymyksissä.

– PAMin tavoitteena on edelleen, että kaupan alan työntekijöille tehdään kunnollinen palkankorotus, joka turvaa ostovoimaa ja tuo helpotusta inflaation nostamien kustannusten keskellä. Tämä tarkoittaisi noin 200 euron korotusta palkkoihin, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi tiedotteessa.

Ensi viikolle suunnitteilla lisää lakkoja

Jos työriitaan ei saada sopua tällä viikolla, seuraava kaupan alan lakko koittaisi varastoissa, tukuissa ja logistiikkakeskuksissa jo ensi maanantaina. Ensi viikon torstaihin kestävä lakko koskisi 47:ää toimipaikkaa, ja sen piirissä olisi noin 4 000 työntekijää.

Tämänviikkoista mittavampi markettilakko taas olisi tulossa 16.–18. helmikuuta. Lakko koskisi 415:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 ihmistä. Lakon piirissä olisivat muun muassa kaikki Suomen K-Citymarketit, Prismat ja Lidlit.

Ensi viikon lakot voisivat vaikuttaa kauppoihin hieman laajemmin. Logistiikkatoimintoihin kohdistuva lakko vaikuttaisi kauppoihin, koska tuotteiden toimitukset myymälöihin hoidetaan niiden kautta, Kulonen sanoo.

– Myös ensi viikolla alkavaksi suunnitellulla ahtaajien lakolla voi olla tuontituotteiden osalta vaikutuksia, jotka näkyvät kuluttajille kaupassa. Tuoteryhmistä hedelmiin ja vihanneksiin voi tulla joitain hetkellisiä tuotepuutoksia. Siitäkin huolimatta ruokaa riittää Suomessa.

Jos kaupan alan lakot toteutuvat ensi viikolla, voi mennä viikkoja ennen kuin kauppojen tuotevalikoimat palaavat ennalleen, Kulonen sanoo.

– Määrällisesti tuotteita saadaan nopeasti sen jälkeen, kun varastotoiminnot toimivat jälleen normaalisti ja myymälöissä on henkilöstöä. Tuotevalikoima ei kuitenkaan ole välttämättä kuluttajalle heti sama.

Ensi viikolle kaavailtu varastoihin ja tukkuihin kohdistuva lakko vaikuttaisi myös niin sanottuun Foodservice-tukkukauppaan, jonka kautta toimitetaan raaka-aineita muun muassa kuntien ja hyvinvointialueiden ruokapalveluihin eli sairaaloihin, tehostetun palveluasumisen yksiköihin, päiväkoteihin sekä kouluihin.

Jos logistiikkatoimintoihin kohdistuvat lakot toteutuvat, on vaarana, etteivät tukkukaupan asiakkaat saa aterioiden raaka-aineita.