Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Microsoftin jättikauppa peliyhtiö Activision Blizzardista vastatuulessa

Microsoftin suunnitelma ostaa pelijätti Activision Blizzard on joutunut vastatuuleen. Uusin este on Britannian kilpailuviranomainen, jonka hyväksyntä on kaupan toteuttamiseksi välttämätön. Brittivirasto katsoo, että kauppa voisi vakavasti haitata kilpailua, nostaa hintoja ja vähentää kuluttajien valinnanvaraa.

Myös EU:n ja Yhdysvaltojen kilpailuviranomaiset ovat olleet epäileväisiä. Yhdysvaltojen kilpailuviranomainen on vienyt kaupan oikeuden käsittelyyn.

Pelialalta kasvua hamuava Microsoft ilmoitti reilu vuosi sitten haluavansa ostaa muun muassa Call of Duty -pelistä tunnetun peliyhtiön 69 miljardilla dollarilla (64 miljardilla eurolla). Kauppa olisi Microsoftin suurin yrityskauppa kautta aikojen ja hinta korkein, joka on koskaan maksettu peliyhtiöstä.

Microsoftin kilpailijat ovat epäilleet, että yhtiö saattaisi rajata huippusuositun Call of Dutyn vain omalle Xbox-konsolilleen. Microsoft on kiistänyt tämän. Activision Blizzard on tienannut taistelupelillään 30 miljardin dollarin liikevaihdon. Pelisarjan uusin julkaisu, Modern Warfare II oli viime vuoden myydyin peli ja paikkasi Activision Blizzardin muuten heikommin menestynyttä liiketoimintaa, kertoo Bloomberg.

Kilpailu pelialalla on kuumentunut viime aikoina, ja Sony osti viime vuonna peliyhtiö Bungien 3,6 miljardin dollarin hintaan. Bungie tunnetaan Halo- ja Destiny-pelien kehittäjänä.

Pelit suurin viihdemuoto

Britannian kilpailuviranomainen antaa lopullisen päätöksensä kaupasta huhtikuussa.

– Britanniassa on arviolta 45 miljoonaa pelaajaa, ja britit käyttävät pelaamisen enemmän rahaa kuin mihinkään muuhun viihteen muotoon, mukaan lukien musiikki, elokuvat, televisio ja kirjat, totesi kauppaa selvittäneen paneelin puheenjohtaja Martin Coleman.

Viranomaisen tehtävä on siksi varmistaa, että brittipelaajat eivät joudu jättikauppojen takia ristituleen, jossa pelialan kilpailu ja innovaatiot kärsivät.

Microsoft vakuutti tarjoavansa kilpailuviranomaiselle ratkaisuja, jotka varmistavat, että Call of Duty on jatkossakin lisensoitavissa Sonyn, Nintendon, Steamin ja muiden alustoille. Sonyn mukaan Microsoftin lupaukset ovat silmänlumetta, kertoo muun muassa Financial Times.

Brittiviranomaisen arvioitiin saattavan asettaa kaupan ehdoksi, että Call of Duty myydään.