Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa asiassa, jossa entisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) erityisavustajaa syytetään petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Syyttäjän mukaan entinen erityisavustaja Kari Jääskeläinen sai erehdyttämällä tai erehdystä hyväksikäyttämällä valtiovarainministeriön maksamaan perusteettomasti noin 13 700 euroa Kulmunin viestintävalmennuksista.
Syyttäjä katsoo, että valmennukset eivät liittyneet Kulmunin työhön valtiovarainministerinä vaan hänen tehtäviinsä tuolloisena keskustan puheenjohtajana. Ministeriöiden varoja ei saa käyttää puoluepoliittisiin tarkoituksiin.
Jääskeläiselle vaaditaan kolmen kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Hän kiistää syytteen ja sen, että olisi erehdyttänyt ketään. Kulmunia ei ole epäilty rikoksesta.
Valmennusta A-studioon, neuvontaa Instagram-kohuun
Syytteen tapahtumat ajoittuvat joulukuulle 2019, jolloin Kulmuni oli siirtymässä elinkeinoministerin paikalta valtiovarainministeriksi. Kyse on Tekirin noin 13 700 euron suuruisesta laskusta joulukuun lopulta. Laskun maksoi valtiovarainministeriö.
Syyttäjän mukaan Tekir oli antanut Kulmunille valmennusta Ylen A-studion lähetykseen 3. joulukuuta 2019. Lähetyksessä puolueiden puheenjohtajat keskustelivat samana päivänä pyydettyyn hallituksen eroon sekä tulevan hallituksen muodostamiseen ja hallitusohjelmaan liittyvistä asioista.
Lisäksi Tekirin konsultointi koski Kulmunin Instagramissa 12. joulukuuta 2019 tekemää kyselyä siitä, pitäisikö Syyrian al-Holin leiriltä palauttaa Suomeen vain lapset vai lapset äiteineen, mihin Kulmuni oli esittänyt keskustan kannanoton.
Syyttäjän mukaan ministeriöiltä salattiin se, että laskutus koski sovitun valmennuksen sijasta sellaista valmennusta, joka liittyi Kulmunin tehtäviin keskustan puheenjohtajana. Lisäksi Kulmuni aloitti valtiovarainministerinä vasta A-studion lähetyksen jälkeen 10. joulukuuta, ja valtiovarainministeriö solmi Tekirin kanssa viestintäpalvelusopimuksen vasta helmikuussa 2020.
Puolustus: Ministerin ja puoluejohtajan rooleja vaikea erottaa
Jääskeläisen puolustus katsoo, että on vaikea vetää rajaa, milloin kyse on ministerin ja milloin puheenjohtajan tehtävästä. Puolustuksen mukaan Kulmuni on esiintynyt julkisesti sekä ministerinä että puolueen puheenjohtajana ja valmennus on hyödyttänyt molempia rooleja.
Puolustus vetoaa myös siihen, että Jääskeläinen oli sopimusten yhteyshenkilö, mutta sopimukset Tekirin kanssa allekirjoittivat aikanaan työ- ja elinkeinoministeriö ja sittemmin valtiovarainministeriö.
– Jääskeläinen ei ole saanut mitään laskuja, ne ovat menneet suoraan ministeriöille, asianajaja Riitta Leppiniemi sanoi oikeudenkäynnissä.
Hän kyseenalaisti sitä, mikä motiivi Jääskeläisellä olisi ollut hankkia oikeudetonta etua Kulmunille.