Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupan alan kaksipäiväinen lakko on alkanut – mukana olevista 160 marketista on suljettu 17

Kaupan alan kaksipäiväinen lakko on alkanut tänään. Lakon piirissä on 160 Keskon ja S-ryhmän markettia sekä Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleja.

Valtaosa lakon piirissä olevista marketeista on Prismoja ja K-Citymarketteja, mutta mukana on myös joitakin pienempiä marketteja ympäri Suomen.

Valtaosa nyt alkaneen lakon piirissä olevista myymälöistä pystytään pitämään auki. S-ryhmä tiedottaa, että kokonaan suljettuna lakon aikana on yhteensä 12 Prismaa ja neljä S-markettia. Keskon työsuhdejohtaja Petteri Huovinen kertoo STT:lle, että K-ryhmän kaupoista suljettuna on vain Turun K-Citymarket Skanssi, joka ilmoitti jo ennakolta sulkevansa ovensa lakon ajaksi. Lakko koskee yhteensä 46:ta Citymarkettia.

Lakko alkoi tänään kello viideltä aamulla ja päättyy lauantaina kello viideltä aamulla.

Lakko on Keskon mukaan sujunut rauhallisesti

Keskon työsuhdejohtaja toteaa, että aamulla alkanut lakko ei toistaiseksi juurikaan näy auki olevissa kaupoissa.

– Alueterminaaleihin liittyvät elementit on saatu ennakoitua tarvesuunnittelulla ja alkuviikosta tehdyillä aikaistuksilla. Lauantaina tehtävät toimitukset tasaavat tilanteen, Petteri Huovinen sanoo.

Verkkokaupoissa saatetaan Huovisen mukaan kannustaa normaalia näkyvämmin siihen, että asiakkaat antaisivat korvata tuotteita toisilla.

– Lakko on sujunut rauhallisesti, ei ole tullut ongelmia työpaikoilla. Pyrimme siihen, että kaikki tuntevat oikeudekseen olla lakossa tai olla töissä, jos niin valitsevat, Huovinen kuvaili torstaina aamupäivällä.

Hänen mukaansa asiakkaat ovat ottaneet tiedon tulevista lakoista rauhallisesti eikä hamstraamista ole näkynyt.

– Arki-illan ostoskorit ovat voineet olla täydempänä kuin normaalisti, mutta hamstraamista tai hyllyjen tyhjenemistä ei ole meillä raportoitu, Huovinen sanoo.

Torstaina iltapäivästä Huovinen kertoi, että aamupäivällä oli ollut kohtuullisen hiljaista. Hänen mukaansa näiden asiakasmäärien syystä tai mahdollisesta poikkeavuudesta ei voinut kuitenkaan vetää tuossa vaiheessa johtopäätöstä.

Osa Citymarketeista oli Huovisen mukaan valinnut torstaina lyhentää aukioloaikojaan joillakin tunneilla, mutta merkittäviä lyhennyksiä ei ollut Huovisen mukaan iltapäivästä tiedossa.

– Huominen näyttää tämän tiedon valossa jatkuvan samankaltaisena, Huovinen arvioi iltapäivästä.

"Voisi ajatella, että huominen on kovin samankaltainen päivä"

S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kertoi torstaina iltapäivästä saaneensa ensimmäisenä lakkopäivänä vain myönteistä viestiä ja kertoo asiakkailla olleen ymmärrystä tilanteeseen. Päivä on sujunut hänen mukaansa rauhallisesti niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin näkökulmasta.

– Tällaisia pettymyksiä, että ruokaostoksille ei olisi päässyt, ei ole syntynyt, hän lisää ja painottaa sitä, että vain osa S-ryhmän liikkeistä on ollut suljettuna.

Torstain osalta Päällysaho saa asiakasmäärät tietoonsa vasta varhain perjantain puolella, mutta hänen mukaansa liikkeistä ei ole tullut viestiä siitäkään, että asiakkaita ei olisi päivän aikana ollut.

S-ryhmän suljettujen liikkeiden lista lienee huomenna varsin samankaltainen.

– Oletettavasti se joukko on samankaltainen, mutta siihen voi yksittäisiä täsmennyksiä toki tulla suuntaan jos toiseenkin, Päällysaho sanoo.

– Tietenkin myymälät katsovat tilannetta huomenna, mutta voisi tietenkin ajatella, että kovin samankaltainen päivä se on huomenna kuin tänäkin päivänä.

Päällysaho olettaa, että ensimmäisenä lakkopäivänä täysin suljettujen liikkeiden lisäksi jotkut liikkeet saattavat leikata illan viimeisiltä tunneilta tunnin tai kaksi.

"Ruokaa on saatavilla"

Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) mukaan lakoista huolimatta ei ole olemassa riskiä siitä, että ruokaa ei olisi saatavilla.

– Ruokaa riittää päivittäistavarakaupan kautta edelleen lakkojenkin aikana ja niistä huolimatta, kommentoi asiaa eilen STT:lle PTY:n valmiuspäällikkö Lauri Kulonen.

Suomessa on hänen mukaansa 2 800 päivittäistavarakaupan myymälää ja tämän viikon lakko koskee vain osaa niistä. Yrityksissä lakkoihin on pyritty myös valmistautumaan.

– Kaikki varastotila, mitä liikenee, on täytetty, jotta olisi pieni puskuri ainakin joissain tuotteissa.

PTY:n toimitusjohtaja Kari Luoto muistutti, että myös kuluttajien ostokäyttäytymisellä on suuri vaikutus siihen, miten lakkojen vaikutukset näkyvät kaupoissa asiakkaille.

– Syytä hamstraamiseen ei ole. Pandemian aikana kuitenkin nähtiin, että kuluttajat voivat saada hyllyt tyhjiksi, jonka jälkeen ne täytetään jälleen. Keskeinen viesti on kuitenkin se, että ruokahuollon pitäisi myös lakkojen aikana toimia päivittäistavarakaupassa ihan hyvin.

---

Työryhmä: Minna Pulli, Eetu Halonen, Mari Tuohiniemi, Arttu Mäkelä