Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kaupan alan kaksipäiväinen lakko on alkanut, maanjäristyksessä jo yli 15 000 kuollutta Turkissa ja Syyriassa, Zelenskyi saapui Pariisiin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kaupan alan kaksipäiväinen lakko on alkanut

Kaupan alan kaksipäiväinen lakko on alkanut tänään. Lakkojen piirissä on 160 Keskon ja S-ryhmän markettia sekä Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleja. Valtaosa lakon piireissä olevista marketeista on Prismoja ja K-Citymarketteja, mutta mukana on myös joitakin pienempiä marketteja ympäri Suomen.

Sekä Keskosta että S-ryhmästä ennakoitiin eilen STT:lle, että valtaosa nyt alkaneiden lakkojen piirissä olevista myymälöistä pystytään pitämään auki.

Lakot alkoivat tänään kello viideltä aamulla ja päättyvät lauantaina kello viideltä aamulla.

Suomi vastustaa kiristyksiä metsätalouden tähteiden energiakäytön tukiin

Suomi ja yhdeksän muuta EU:n jäsenmaata vastustavat kiristyksiä muun muassa metsätalouden tähteiden energiakäytön tukiin. Tämä käy ilmi STT:n näkemästä epävirallisesta asiakirjasta, joka on laadittu Suomen aloitteesta.

Euroopan parlamentti ja unionin jäsenmaat joutuvat nyt hiomaan yhteen kantojaan siitä, miten uusiutuvan energian direktiiviä päivitetään. Parlamentti on ollut omissa kannoissaan metsäenergian kanssa tiukkana, mikä on kuumentanut tunteita metsäalalla Suomessa.

Suomen lisäksi lausunnon antajina ovat Ranska, Baltian maat, Tshekki, Bulgaria, Puola, Romania ja Slovenia.

Syyllistyikö ex-ministeri Katri Kulmunin erityisavustaja rikokseen viestintävalmennushankinnoissa? - Käräjäoikeus antaa tuomionsa

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa asiassa, jossa entisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) erityisavustajaa syytetään petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjän mukaan Kulmunin entinen erityisavustaja Kari Jääskeläinen sai erehdyttämällä tai erehdystä hyväksikäyttämällä valtiovarainministeriön maksamaan perusteettomasti noin 13 700 euroa Kulmunin viestintävalmennuksista. Jääskeläiselle vaaditaan kolmen kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Jääskeläinen kiistää syytteen ja sen, että olisi erehdyttänyt ketään. Kulmunia ei ole epäilty rikoksesta.

Abiturientit juhlivat tänään penkkareita

Abiturientit pääsevät tänään penkkariajeluille poikkeusvuosien jälkeen. Penkinpainajaisia jouduttiin perumaan aiempina vuosina koronapandemian vuoksi, mutta tänä vuonna penkkareita vietetään jälleen.

Suomessa on runsaat 100 000 lukiolaista, joista abiturientteja on noin 30 000.

Abiturientit ovat käyneet lukiota poikkeusoloissa. Vaikka etäopetuksesta on pääosin luovuttu, vaikuttaa se Suomen Lukiolaisten Liiton mukaan edelleen opiskelijoihin. Vuoden 2022 Lukiolaisbarometrin mukaan monilla lukiolaisilla on edelleen vaikeuksia löytää läheisiä ystävyyssuhteita.

Maanjäristyksessä jo yli 15 000 kuollutta Turkissa ja Syyriassa

Turkissa ja Syyriassa maanantaisen maanjäristyksen uhrien määrä on noussut jo yli 15 000:n. Yhteensä järistyksessä on raportoitu kuolleen noin 15 400 ihmistä.

Turkissa kuolleita on noin 12 400 ja Syyriassa noin 3 000, kertovat viranomaiset ja sairaalalähteet.

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että varhain maanantaiaamuna iskeneen voimakkaan maanjäristyksen uhrimäärä voi nousta jopa yli 20 000:n.

Useita tuhansia rakennuksia on sortunut monissa kaupungeissa Turkissa ja Syyriassa. (Lähde: AFP)

Volodymyr Zelenskyi saapui vierailulle Pariisiin, tapasi Macronin ja Scholzin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui myöhään keskiviikkoiltana vierailulle Ranskan pääkaupunkiin Pariisiin. Zelenskyi tapasi Pariisissa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin.

Macron kertoi Zelenskyille Ranskan päättäneen auttaa Ukrainaa voittoon.

Scholz vakuutti tukeaan Ukrainalle niin kauan kuin on välttämätöntä.

Zelenskyi matkusti Ranskaan Britanniasta. (Lähde: AFP)

Zelenskyi vierailee mahdollisesti Brysselissä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin uumoillaan vierailevan Brysselissä EU-maiden poliittisten johtajien huippukokouksen aikaan torstaina. Tieto mahdollisesta henkilökohtaisesta vierailusta vuoti julkisuuteen aiemmin tällä viikolla ensin italialaismedian ja myöhemmin Euroopan parlamentin EPP-ryhmän huolimattoman tviittailun seurauksena.

Suunnittelematon julkisuus on aiheuttanut keskustelua Zelenskyin turvallisuuden vaarantumisesta.

Zelenskyin odotetaan esittävän huippukokoukselle ponnekkaasti Ukrainan tukemista, josta käytävä keskustelu on Venäjää vastaan suunnatun kymmenennen pakotepaketin kanssa osa kokouksen asialistaa.

Huippukokouksessa on luvassa myös keskustelua lisääntyneistä siirtolaisvirroista ja siitä, millä keinoilla EU:n kilpailukykyä tulisi vahvistaa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei ole tehnyt päätöstä ehdokkuudestaan seuraavissa vaaleissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo, ettei ole tehnyt lopullista päätöstä ehdokkuudestaan seuraavissa presidentinvaaleissa vuonna 2024.

Biden kertoi asiasta PBS:n televisiohaastattelussa.

Hän kuitenkin sanoi haastattelussa, että hän todennäköisesti hakee jatkokaudelle muttei vielä ole tehnyt asiasta lopullista päätöstä.

Bidenilta on odotettu ilmoitusta jatkokaudelle pyrkimisestä. Bidenin kannatusluvut ovat vaatimattomalla tasolla, mutta demokraateilla ei ole tällä hetkellä ketään toista selkeää ehdokasta vaaleihin. (Lähde: AFP)

Viihdejätti Disney irtisanoo 7 000 työntekijää

Viihdejätti Disney kertoo irtisanovansa 7 000 työntekijäänsä. Disneyn ilmoitus jatkaa viime aikojen trendiä, jossa useampi yhdysvaltalainen teknologiajätti on hiljattain ilmoittanut suurista irtisanomisista.

Vuoden 2021 vuosikertomuksessa Disney kertoi sillä olevan ympäri maailmaa 190 000 työntekijää, joista 80 prosenttia oli täysipäiväisiä.

Yhtiö kertoi samalla, että sen suoratoistopalvelu Disney+:n tilaajamäärä on ensimmäisen kerran laskenut edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Viime vuoden viimeisen neljänneksen aikana tilaajamäärä laski yhden prosentin lähes 162 miljoonaan.

Rangers voitti Vancouverin, Kaapo Kakko pisteille

Jääkiekon NHL:ssä New York Rangers on voittanut kotihallissaan Madison Square Gardenissa Vancouver Canucksin 4–3.

Ottelun tehopelaaja oli puolustaja Kandre Miller, joka syötti Rangersin neljästä maalista kolme. Rangersin suomalaishyökkääjä Kaapo Kakko pääsi myös tehoille. Kakko syötti Filip Chytilin tekemän 2–0-maalin. Kakon tehot tällä kaudella ovat nyt 51 ottelusta 9+16.

Vancouverin tehopelaaja oli Quinn Hughes, joka syötti kaksi maalia.

Leedsin yllätys jäi piippuun, Manchester United nousi tasoihin

Jalkapallon Englannin Valioliigassa Leeds oli lähellä yllätystä Manchester Unitedin vieraana. Leedsin 2–0-johto ei kuitenkaan kestänyt loppuun asti, vaan United nousi lopulta 2–2-tasapeliin.

Leeds meni ottelussa johtoon jo 55 sekunnin pelin jälkeen. Leedsin Pascal Struijk voitti pallon kaksinkamppailussa Unitedin Bruno Fernandesin kanssa ja löysi syötöllään Wilfried Gnonton, joka laukoi pallon takakulmaan.

Leedsin 2–0-maali syntyi, kun Gnonton keskitys kimposi Unitedin Raphael Varanesta omaan maaliin.

Unitedin takaa-ajo alkoi 62. minuutilla, kun Marcus Rashford puski 1–2-kavennuksen. 2–2-tasoitus syntyi 70. minuutilla, kun Jaden Sancho laukoi pallon maaliin 12 metristä.