Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajavartiolaitos: Venäjän kansalainen oleskeli Schengen-alueella luvatta yli kolme vuotta

Viranomaiset kohtasivat tällä viikolla Suomen itärajalla Venäjän kansalaisen, joka oli oleskellut Schengen-alueella luvattomasti yli kolmen vuoden ajan. Asiasta kertoo Rajavartiolaitos tiedotteessa.

Luvaton oleskelu havaittiin Vaalimaan rajatarkastusasemalla keskiviikkona tehdyn maastalähtötarkastuksen yhteydessä.

Maahanmuuttovirasto määräsi Rajavartiolaitoksen esityksestä kyseiselle henkilölle kolmen vuoden maahantulokiellon Schengen-alueelle.

Venäläisten matkustamista Schengen-alueelle on rajoitettu monien maiden toimesta ensin koronapandemian ja sitten Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vuoksi.

– Rajoitusten aikana luvatta alueelle jääneet henkilöt paljastuvat viimeistään maastalähtötarkastuksessa, Rajavartiolaitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Valtaosa pitkään luvatta oleskelleista ollut muualla kuin Suomessa

Vaalimaan rajanylityspaikalla on Rajavartiolaitoksen mukaan havaittu viime vuoden aikana aiempaa enemmän pitkiä oleskeluajan ylityksiä.

Edellä mainituista tapauksista lähes kaikissa kerrotaan kuitenkin oleskellun luvattomasti muualla kuin Suomessa. Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtajan Kimmo Gromoffin mukaan myös tällä viikolla ilmenneessä tapauksessa henkilö oli oleskellut Suomen ulkopuolella.

– Hän oli Espanjassa ollut ja sieltä kautta sitten Suomen maarajalta oli menossa Venäjälle takaisin kotiinsa, Gromoff kertoo STT:lle ja kuvailee henkilön olleen läpikulkumatkalla.

Gromoffin mukaan henkilön viettämä aika Espanjassa oli ollut jonkin verran pidempi kuin pelkästään edellä mainittu päälle kolmen vuoden ajanjakso, joka oli katsottu laittomaksi oleskeluksi.

Kaikissa tapauksissa jätetty asioita hoitamatta

Gromoffin mukaan tässä kohtaa ei pysty sanomaan suoraan, minkä vuoksi pitkien laittomien oleskeluiden määrä on ollut viime aikoina korkeampi. Yleisjohtaja muun muassa toteaa sodan olleen käynnissä samaan aikaan, kun määrissä on nähty kasvua, mutta hän ei osaa sanoa, johtuuko kehityskulku esimerkiksi tästä. Hän alleviivaa myös joukossa olleen keskenään erilaisia tapauksia.

– Kaikissa tapauksissa on sellainen asia ollut yhteistä, että ihmiset ovat jättäneet asioitaan hoitamatta, Gromoff kuitenkin sanoo ja listaa muun muassa viisumeita tai oleskelulupia jätetyn hoitamatta.

– Jos olisi ne hoitanut, niin asiat olisivat varmasti päättyneet paljon paremmin kuin esimerkiksi nyt, hän lisää viitaten tämänviikkoiseen tapaukseen.

Maahantulokiellon olisi Gromoffin arvion mukaan voinut tuoreessa tapauksessa välttää jotenkin, jos henkilö olisi hoitanut asioitaan ajoissa.

Gromoffin mukaan kyseisellä henkilöllä on ollut jossain kohtaa Espanjassa oloon oikeuttanut oleskelulupa, joka oli kuitenkin päättynyt. Luvaton oleskelu ei Gromoffin mukaan liittynyt tällä erää suoraan venäläisten maahantuloon liittyviin rajoituksiin.