Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seitsemän valaan ruumiit ajautuivat rantaan Kyproksella

Kyproksella viranomaiset selvittävät, miksi seitsemän hanhennokkavalaan ruumiit ajautuivat aiemmin tällä viikolla saaren kivikkoiselle pohjoisrannikolle. Tutkinnasta tiedotettiin lauantaina.

Hanhennokkavalaat tunnetaan siitä, että ne sukeltavat syvemmälle ja pidempään kuin mikään muu nisäkäslaji.

Kolmen samaan lajiin kuuluvan valaan on puolestaan raportoitu löytyneen kuolleena saaren itäpuolen rannoilta Pohjois-Kyprokselta, jota Turkki miehittää.

Kuolleiden valaiden määrä on suurin saarella koskaan havaittu. Valaita näkyy alueella silloin tällöin, mutta tavanomaista niiden bongaaminen ei ole. Vuosina 2021 ja 2022 raportoitiin yhteensä kaksi tapausta, mutta kummassakin oli kyse yksittäisistä eläimistä.

Valaat ovat löytyneet eri rannoilta. Ensimmäinen ruumis löytyi torstaina, ja sen lähellä oli myös kaksi rantaan ajautunutta elävää valasta, jotka työnnettiin takaisin mereen. Kuusi kuollutta valasta löytyi perjantaina. Tiedossa ei ole, olivatko mereen työnnetyt valaat niiden joukossa.

Kyproksen valtiollisen uutistoimiston mukaan kuolemien syytä yritetään selvittää muun muassa keräämällä näytteitä.