Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Puhemies Vanhanen rajaisi kansanedustajien kuulumista useaan valiokuntaan, romanilasten elämää varjostaa Suomessa syrjintä, aseapua Ukrainalle koordinoidaan Brysselissä

Kansanedustajien tulisi lähtökohtaisesti toimia jäsenenä vain yhdessä eduskunnan valiokunnassa, ehdottaa väistyvä puhemies Matti Vanhanen (kesk.).

Hän perustelee ajatusta sillä, että uudistus antaisi edustajille mahdollisuuden paneutua yhden alan erikoiskysymyksiin.

Vanhanen toivoo, että huhtikuun vaaleissa valittava uusi eduskunta keskustelisi asiasta pian valintansa jälkeen. Hän kertoo rohkaisseensa ryhmiä siihen, että asiasta käytäisiin neuvottelu heti kauden alussa, jolloin muutos olisi helpompi, kun valiokuntapaikkoja ei ole vielä jaettu.

Romanilasten elämää varjostaa Suomessa syrjintä ja rasismi, kertoo tuore selvitys

Romanilasten elämä Suomessa näyttäytyy muuten varsin myönteisenä, mutta sitä varjostaa syrjintä ja rasismi, kertoo lapsiasiavaltuutetun tuore selvitys.

Selvityksessä tavoitetuista lapsista yli puolet oli kokenut syrjintää. Lasten kuvailemat tilanteet olivat jatkuvaa rasistista haukkumista ja ulkopuolelle jättämistä sekä fyysistä väkivaltaa. Useimmiten kiusaaminen ja syrjintä tapahtuivat koulussa.

Lapsiasiavaltuutetun selvityksessä haastateltiin viime vuonna 18:aa iältään 11–17-vuotiasta lasta. Sähköiseen kyselyyn vastasi 93 lasta.

Lehtien paikalliskirjeet paljastavat, mitkä asiat kiinnostivat tavallista kansaa 1800-luvulla

Suomenkielisiin lehtiin alkoi 1850-luvun puolivälissä ilmestyä kirjeitä, joissa tavalliset ihmiset kertoivat jokapäiväiseen elämään liittyvistä mielenkiintoisista asioista. Nyt näitä paikalliskirjeitä on koottu Kansalliskirjaston verkkopalvelussa digitaaliseen Translocalis-tietokantaan, jossa ne ovat kaikkien nähtävillä ja luettavissa.

Tietokannassa on 72 000 kirjettä eri pitäjistä, kaupungeista, maan eri osista ja ulkomailta. Tietokanta on toteutettu yhteistyössä Tampereen yliopistossa toimivan Suomen Akatemian Kokemuksen historian huippuyksikön (HEX) ja Kansalliskirjaston kanssa.

Aseapua Ukrainalle koordinoidaan tänään Brysselissä

Naton puolustusministerit kokoontuvat tänään käsittelemään Naton puolustusta ja pelotetta sekä puolustustarvikkeiden riittävyyttä Venäjän hyökkäyssodan aikana. Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) edustaa Brysselissä Naton päämajassa Suomea, joka on paikalla Naton tarkkailijajäsenenä.

Ennen varsinaista Naton puolustusministerien kokousta kokoontuu Ukrainan tukiryhmän koordinaatiokokous, joka tunnetaan myös Ramstein-formaattina.

Kokouksen on määrä jatkua myös keskiviikkona.

YK: Syyria avaa kaksi uutta rajanylityspaikkaa maanjäristysavun perille viemiseksi

Syyrian keskushallintoa johtava presidentti Bashar al-Assad on suostunut avaamaan kaksi uutta rajanylityspaikkaa maanjäristysalueelle vietäviä avustuskuljetuksia varten. Asiasta kertoo Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Antonio Guterres.

Turkin ja Syyrian rajaseutua viikko sitten ravistellut poikkeuksellisen voimakas maanjäristys jälkijäristyksineen on aiheuttanut yli 35 000 ihmisen kuoleman. Pelastusoperaatiot ja avustuskuljetukset ovat olleet erityisen haastavia pitkän sisällissodan tuhoamassa Syyriassa. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain ulkoministeri moittii Israelin siirtokuntapolitiikkaa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kritisoi Israelin päätöstä siirtokuntien laillistamisesta. Blinken sanoi pitävänsä päätöstä erittäin ongelmallisena ja varoitti, että Israelin toiminta lisää jännitteitä palestiinalaisten kanssa.

Ulkoministeri totesi Yhdysvaltain vastustavan vahvasti yksipuolisia toimia, jotka vaarantavat neuvottelut kahden valtion ratkaisusta.

Israel ilmoitti sunnuntaina aikovansa laillistaa yhdeksän siirtokuntaa miehitetyllä Länsirannalla ja rakentavansa 10 000 uutta kotia siirtokuntalaisille.

Palestiinalaisalueille perustetut siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia. (Lähde: AFP)

Uudessa-Seelannissa julistettiin kansallinen hätätila myrskyn vuoksi

Uuden-Seelannin hallitus julisti maahan kansallisen hätätilan tiistaina, sen jälkeen kun ennennäkemättömäksi kuvailtu trooppinen myrsky iski maan Pohjoissaarelle.

Hätätila julistettiin pelastustoimen taistellessa kovien sateiden ja tuulten kanssa tilanteessa, joka jätti kymmenet tuhannet ilman sähköä.

Myrsky on johtanut laajoihin tulviin, liukkaaseen keliin ja vaurioituneisiin teihin sekä infrastruktuuriin.

Kyseessä on kolmas kerta Uuden-Seelannin historiassa, kun kansallinen hätätila julistetaan. (Lähde: AFP)

Lauri Markkasen Utah Jazz vierasvoittoon Indiana Pacersista

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen Utah Jazz vieraili Indiana Pacersin luona ja nappasi vierasvoiton luvuin 123–117.

Suomalainen keräsi 29 pistettä ja 11 levypalloa. Samoihin pisteisiin ylsi Utahin Jordan Clarkson. Ottelun kovin pistenikkari oli Indianan Tyrese Haliburton 30 pisteellä.

Pacers vei ottelun ensimmäisen neljänneksen, mutta Utah kiri ja puoliajalle päästiin vieraiden johtaessa luvuin 53–51. Indiana vei kolmannen neljänneksen pisteen erolla, mutta Utah puristi voittoon viimeisellä neljänneksellä.

Utah voitti Pacersin myös joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Salt Lake Cityssä joulukuun alussa.

Liverpool katkaisi neljä ottelua jatkuneen tappio- ja tasapeliputkensa Valioliigassa, päihitti Evertonin 2–0

Englannin jalkapallon Valioliigassa Liverpool on katkaissut neljä liigaottelua jatkuneen tappioiden ja tasapelien putkensa. Liverpoolin vieraana ollut Everton kaatui 2–0 maanantain myöhäisillan ottelussa.

Avausmaalin ensimmäisellä puoliajalla 36. minuutilla teki Mohamed Salah. Liverpoolin tulokas Cody Gakpo teki ensimmäisen maalinsa seuran paidassa toisen puoliajan alussa 49. minuutilla.

Liverpool on nyt liigan yhdeksännellä sijalla ja yhdeksän pisteen päässä Mestarien liigaan oikeuttavasta kärkinelikosta. (Lähde: AFP)