Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimuksen mukaan pienten lasten ruutuaika lisääntyi koronavuosina

Suomalaisten 2–6-vuotiaiden lasten ruutuaika lisääntyi koronavuosina, ilmenee Jyväskylän yliopiston kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan vuonna 2019 kaksi viidestä suomalaislapsesta täytti arkipäivisin Maailman terveysjärjestön (WHO) ruutuaikasuosituksen, jonka mukaan pienillä lapsilla tulisi olla päivässä ruutuaikaa korkeintaan tunti. Viikonloppuisin ja vapaapäivinä suosituksen täytti joka viides lapsi.

Vuonna 2020 eli ensimmäisenä koronavuonna enää runsas kolmasosa lapsista täytti suosituksen arkisin. Viikonloppuisin osuus oli pudonnut alle viidesosaan.

Kun asiaa kysyttiin lasten vanhemmilta kolmannen kerran eli vuonna 2021, oli suositusten täyttymisessä palattu vuoden 2019 tasolle, mutta vain arkisin. Viikonloppulukema jäi edelleen vuoden 2020 tasolle, eli alle viidennes pienistä lapsista täytti suosituksen.

Tutkijan mukaan parannettavaa olisi

Ruutuaikasuositusten täyttämisessä on Suomessa kaiken kaikkiaan parannettavaa, arvioi projektitutkija Henriikka Koivukoski Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

– Tässä on kyse niin pienistä lapsista, etteivät he vielä varsinaisesti tarvitse älylaitteita tai televisiota mihinkään, Koivukoski sanoo yliopiston tiedotteessa.

Koivukosken mukaan suosituksissa pysyminen ei kuitenkaan ole välttämättä helppoa nykyaikana.

Laitteet saattavat myös tukea asioiden opettelua, minkä lisäksi suosituksia päivitetään sitä mukaa, kun aiheesta saadaan uutta tutkittua tietoa, tiedotteessa kerrotaan.

Sosioekonomisella taustalla yhteys suositusten täyttymiseen

Tutkimuksen mukaan vanhempien koulutus- ja tulotasolla on yhteys siihen, kuinka paljon aikaa lapset viettävät ruudun äärellä. Suurempituloisten ja korkeammin koulutettujen vanhempien lapset täyttävät ruutuaikasuositukset todennäköisemmin.

Sama havainto on tehty myös aiemmissa tutkimuksissa. Tutkijoiden mukaan ilmiö on osa maailmanlaajuista kehitystä, jossa hyvinvointi kasautuu samoille yksilöille.

Tutkimukseen vastasi vuosina 2019–2021 yhteensä 13 000 suomalaisten päiväkotilasten vanhempaa. Tutkimus on osa laajempaa kansainvälistä tutkimusta, jossa on Suomen lisäksi mukana Aasian maita.