Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen inflaatio hidastui tammikuussa ennakoitua vähemmän – odotettavissa ohjauskoron nostoja

Kuluttajahintojen nousu hidastui vain lievästi Yhdysvalloissa tammikuussa, kertoo maan työministeriö. Inflaatio oli 6,4 prosenttia, kun ennusteissa oli odotettu 6,2 prosentin lukemaa. Joulukuun inflaatioluku oli 6,5 prosenttia.

Pohjainflaatio, josta on puhdistettu nopeasti heilahtelevat ruuan ja energian hinta, oli tammikuussa 5,6 prosenttia. Myös tämä luku oli ennakoitua 5,5:tä prosenttia korkeampi.

Edelliseen kuukauteen verrattuna asumiskustannukset kallistuivat eniten, mutta myös ruuan ja energian hinnat nousivat.

Uudet luvut aiheuttavat lisää päänvaivaa Yhdysvaltojen keskuspankille Fedille, koska inflaatio on hidastumisestaan huolimatta selvästi nopeampaa kuin tavoitteeksi asetettu kahden prosentin tahti. Tulikuumilla työmarkkinoilla syntyy paljon uusia työpaikkoja, ja palkat nousevat vauhdilla, mikä vaikeuttaa inflaation hillitsemistä.

Inflaatio hidastunee loppuvuoden aikana

Fed ottaa ohjauskorkoon kantaa seuraavan kerran maaliskuun loppupuolella. Se teki viimeksi helmikuun alussa 0,25 prosenttiyksikön korotuksen. Ohjauskorko on nyt hilattu 4,50:n ja 4,75 prosentin vaihteluvälille.

OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi kommentissaan, että aivan liian korkeat inflaatioluvut eivät varmasti tyydytä Fediä.

– Odotamme Fedin jatkavan rahapolitiikan kiristyssykliä nostamalla ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä sekä maalis- että toukokuussa. Ennakoimme keskuspankin siirtyvän tämän jälkeen tarkkailuasemiin seuraamaan jo tehtyjen merkittävien toimien välittymistä talous- ja inflaatiokehitykseen, Hännikäinen kirjoittaa.

Hännikäisen mukaan OP:ssa odotetaan, että inflaatio hidastuu selvästi loppuvuoden aikana. Talouden hyytyminen ja rahapolitiikan tuntuva kiristyminen jarruttavat hintojen nousua jatkossa. Ekonomistit ennakoivat, että Yhdysvaltojen inflaatio hidastuu tänä vuonna 3,8 prosenttiin ja ensi vuonna 2,5 prosenttiin.