Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittimedia: Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on aikeissa jättää tehtävänsä

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon eroaa tehtävästään. Hän ilmoitti yllätyspäätöksestään keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, jota Britannian yleisradioyhtiö BBC kuvaili hätäisesti järjestetyksi.

Sturgeon kertoi jatkavansa pääministerinä siihen asti, kunnes hänen seuraajansa on valittu.

Skotlannin pitkäaikaisin pääministeri Sturgeon on johtanut SNP-puoluetta ja Skotlantia vuodesta 2014, jolloin hän korvasi tehtävässä edeltäjänsä Alex Salmondin. Salmond erosi, kun Skotlannin itsenäisyysäänestyksessä enemmistö päätti jäädä osaksi Britanniaa.

Viime kesänä Sturgeon ilmoitti suunnitelmasta järjestää uusi itsenäisyysäänestys Skotlannissa lokakuussa 2023, mutta Britannian korkein oikeus päätti viime vuoden lopulla, että Skotlannin hallitus ei voi järjestää itsenäisyysäänestystä ilman Lontoon lupaa. Tämän jälkeen Sturgeon ilmoitti, että seuraavat parlamenttivaalit ovat SNP:n näkökulmasta de facto itsenäisyysäänestys.

SNP:n on määrä päättää asiasta virallisesti maaliskuussa. Sturgeon sanoi tiedotustilaisuudessa, että hänen eronsa vapauttaa SNP:n valitsemaan "oikean tien".

Aikoo jatkaa politiikassa

Skotlannin itsenäisyyshankkeen suosio on pudonnut viime aikoina. Holyrood-lehden tällä viikolla julkaisemassa mielipidekyselyssä itsenäisyyden kannatus oli 44 prosenttia ja Britannian osana pysymisen kannatus 56 prosenttia.

Sturgeonin suosio on Guardianin mukaan viime viikkoina kärsinyt maata kuohuttaneesta tapauksesta, jossa tuomittu raiskaaja lähetettiin naisvankilaan sen jälkeen, kun hän oli ilmoittanut olevansa transnainen.

Sturgeon kiisti tiedotustilaisuudessa, että hänen päätöksensä erota olisi reaktio tuohon tapaukseen tai mihinkään muihin "lyhytaikaisiin paineisiin". Sturgeonin mukaan kyseessä on pidempään kypsynyt ja syvempi arvio. Sturgeon sanoi myös jatkavansa politiikassa ja uskovansa, että hänen seuraajansa vie Skotlannin itsenäisyyteen.