Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viisikymppinen nainen kohteli koiraansa kaltoin suojelukoirien koulutuksessa – syyteoikeus ehti vanhentua

Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi keskiviikkona syytteen noin 50-vuotiasta naista vastaan, joka oli suojelukoirien koulutustilanteessa nostanut koiraansa turkista ilmaan. Oikeuden mukaan teko täyttää lievän eläinsuojelurikoksen tunnusmerkit, mutta syyteoikeus oli vanhentunut.

Rikos ajoittuu lokakuulle 2020, mutta nainen sai siihen liittyvän haasteen käräjäoikeuteen marraskuussa 2022. Koska lievästä eläinsuojelurikoksesta ankarin rangaistus on sakko, syyte olisi pitänyt nostaa kahden vuoden kuluessa rikoksen tekopäivästä.

Käräjäoikeuden mukaan tapauksesta kuvatun videon perusteella on riittävästi näyttöä siitä, että nainen nosti belgianpaimenkoiraansa kahdesti turkista. Sen sijaan ei ole näyttöä siitä, että hän olisi repinyt koiraa voimakkaasti hihnasta, vaikka syyttäjä katsoi näin tapahtuneen.

Oikeus toteaa, että koiran nostaminen ja vetäminen turkista taaksepäin on todennäköisesti aiheuttanut eläimelle ainakin hetkellistä kipua. Haluttu vaikutus olisi saatu aikaan myös esimerkiksi käyttämällä rintavaljaita, jolloin veto ei olisi kohdistunut koiran turkkiin.

Nainen on kokenut koirankouluttaja ja -omistaja, joten hänen menettelynsä oli käräjäoikeuden mukaan törkeän huolimatonta. Koiralle aiheutettu kipu oli kuitenkin oikeuden mukaan niin vähäistä ja lyhytaikaista, että kyseessä on lievä eläinsuojelurikos.

Nainen myönsi poliisikuulustelussa nostaneensa kahdeksanvuotiaan koiransa turkista ilmaan. Hän kiisti kuitenkin syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Koirankoulutuksessa muitakin rikosepäilyjä

Rikos tapahtui Saksanpaimenkoiraliiton alajärjestön koulutustilaisuudessa syksyllä 2020. Syyte liittyi Oikeutta eläimille -järjestön vuonna 2021 tekemään paljastukseen suojelukoirien väkivaltaisesta koulutuksesta Suomessa.

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi vuonna 2021 salaa kuvattuja videoita, joissa näkyi, kuinka koiria muun muassa potkittiin, lyötiin päähän ja kuristettiin. Videoiden mukaan koulutuksessa oli käytetty myös sähkö- ja piikkipantoja, vaikka piikkipantojen käyttö on Suomessa kielletty.

Järjestön mukaan väkivaltaa oli käytetty koulutuksissa, joita olivat järjestäneet Saksanpaimenkoiraliitto ja sen Varsinais-Suomen sekä Kotkan alaosastot.

Saksanpaimenkoiraliiton mukaan kyseiset koulutukset olivat kuitenkin alaosastojen järjestämiä, eivät Saksanpaimenkoiraliiton.

Varsinais-Suomen käräjillä käsiteltiin viime viikolla myös yhden miehen ja kahden naisen syytteitä eläinsuojelurikoksista suojelukoirien koulutustilanteissa. Syyttäjä on vaatinut heille sakkorangaistuksia. Syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Käräjäoikeus antaa asiassa tuomion maaliskuussa.

Varsinais-Suomen lisäksi rikosepäilyjä on tutkittu Itä-Uudellamaalla, missä asia on vielä syyteharkinnassa.

Saksanpaimenkoiraliitto ja Kennelliitto julkaisivat pian videoiden julkitulon jälkeen tiedotteen, jossa ne sanoivat laittomien koulutusvälineiden ja väkivaltaisten koulutusmenetelmien olevan kiellettyjä liiton alaisissa suojelukoulutuksissa. Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja Sami Baggström sanoi tuolloin Ylelle, ettei tiedä koulutuksessa käytetyn sähkö- ja piikkipantoja.

Juttua on korjattu. 3. kappaleeseen väliotsikon jälkeen lisätty virke, että Saksanpaimenkoiraliiton mukaan koulutukset olivat alaosastojen järjestämiä, eivät Saksanpaimenkoiraliiton.