Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mainonnan myynnin lasku ja kustannusten kasvu painoivat Alma Median tulosta

Alma Median oikaistu liikevoitto supistui loka-joulukuussa 15,2 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 15,5 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi prosentin 78,7 miljoonaan euroon.

Alma Median Consumer-liiketoiminnan kannattavuutta painoivat mainonnan myynnin lasku sekä kasvaneet markkinointi-, tuotekehitys- ja painatuskustannukset. Liiketoiminta-alueeseen kuuluvat mm. Iltalehti ja Etuovi.com.

Toimitusjohtaja Kai Telanne kertoo, että Consumer-liiketoiminnassa mediapalveluiden ja mediallisten palveluiden liikevaihto laski 1,8 prosenttia, vaikka uutisten kysyntä pysyikin korkeana.

– Jännitteinen geopolitiikka ja sotauutiset ovat pitäneet kansalaisten uutiskysynnän ja medioiden käytön korkeana. Myös maksullisen Iltalehti Plus -palvelun kysyntä kehittyi edelleen suotuisasti. Nyt tilaajia on 40 000, Telanne sanoo tiedotteessa.

– Asumisen liiketoiminta-alueen liikevaihto kasvoi vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta neljännellä vuosineljänneksellä 4,8 prosenttia. Kasvuun vaikutti luokitellun ilmoittelun kasvu Etuovi.com-palvelussa.

Telanteen mukaan rekrytointipalveluiden kysyntä on jatkunut vilkkaana, mikä nosti liikevaihtoa Career-liiketoiminta-alueella.

– Rekrytointipalveluiden kysyntä jatkui vahvana Tshekissä, Slovakiassa ja Kroatiassa. Edelleen vireänä pysyneen rekrytointimarkkinan taustalla on voimakas kilpailu ammattitaitoisesta työvoimasta. Matala työttömyysaste keskeisissä toimintamaissamme vahvistaa myös kysyntää lisäarvopalveluillemme.

"Koko vuosi ennätystasolla"

Alma Median mukaan kokonaisuutena sen viime vuosi sujui ennätystasolla. Koko viime vuoden liikevaihto kasvoi 308,8 miljoonaan euroon eli kasvua edellisvuodesta oli noin 12 prosenttia. Oikaistu liikevoitto nousi 73,4 miljoonaan euroon, kun se vuonna 2021 oli 61,1 miljoonaa euroa.

Alma Median hallitus ehdottaa, että viime vuodelta maksetaan osinkoa 0,44 euroa osaketta kohden. Toissa vuodelta osinkoa maksettiin 0,35 euroa osakkeelta.

Alma Media arvioi, että tänä vuonna sen liikevaihto ja oikaistu liikevoitto ovat viime vuoden tasolla tai laskevat siitä. Arviota perustellaan sillä, että mainosmyynti laskee ja rekrytointiliiketoiminnan kustannukset kasvavat vuoden alkupuoliskolla. Kansantalouden näkymien odotetaan kuitenkin parantuvan loppuvuodesta.

– Arvioimme rekrytointipalveluiden kysynnän säilyvän vahvana ja mainosmyynnin elpyvän vuoden aikana. Yhtiön käynnistämät toiminnan tehostamistoimet parantavat kannattavuutta jälkimmäisellä puoliskolla, Alma Media kertoo.