Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän hyväksi vakoilusta epäilty britti saa tänään tuomion – jäi kiinni peiteoperaatiossa

Britannian Berliinin-suurlähetystön entistä vartijaa uhkaa 14 vuoden vankeus vakoilusta Venäjän hyväksi. Vartijan tuomio annetaan tänään.

58-vuotias syytetty on myöntänyt luovuttaneensa arkaluontoista tietoa Venäjän Saksan-lähetystölle. Hänet saatiin kiinni peiteoperaatiossa.

Tuomari Mark Wall sanoi torstaina antavansa tuomion sillä perusteella, että syytetyllä on ollut jatkuva suhde Venäjään ja tämä sai rahaa toiminnastaan. Tuomari ei uskonut syytetyn väitteitä, että tämä olisi luovuttanut tietoa Venäjälle vain kahdesti aiheuttaakseen Britannialle "hämmennystä".

Wall sanoi syytetyn pyrkineen haittaamaan Britannian etuja toiminnallaan. Motiivina oli tuomarin mukaan syytetyn tuntema vastenmielisyys Britanniaa kohtaan.

Skotlannista lähtöisin oleva syytetty on armeijan veteraani, joka oli työskennellyt suurlähetystössä viisi vuotta. Syyttäjien mukaan syytetty kirjoitti Venäjän lähetystölle ensimmäisen kerran vuonna 2020, paljasti yksityiskohtia Britannian lähetystön henkilökunnasta ja ehdotti yhteydenpitoa. Kun asia tuli Britannian ja Saksan viranomaisten tietoon, he kehittivät juonen saadakseen vartijan kiinni itse teossa.

Videoiden kuvaaminen humalatilan piikkiin

Venäläisagenteiksi tekeytyneet brittiagentit pyrkivät tekemisiin syytetyn kanssa. Salaa kuvatussa videossa syytetty kertoo venäläistä esittäneelle britille halventavaa kieltä käyttäen, ettei luota työnantajiinsa eikä halua olla Saksassa.

Syytetty otettiin kiinni kotonaan elokuussa 2021, ja myöhemmin hänet luovutettiin Britanniaan.

Tällä viikolla hän kertoi oikeudessa tuntevansa häpeää nähdessään suurlähetystön henkilökunnan, jonka oli pettänyt. Hän väitti ainoastaan halunneensa aiheuttaa hankaluuksia ja hämminkiä.

Oikeudessa kuultiin, että syytetty oli kuvannut useita videoita lähetystörakennuksessa. Syyttäjän mukaan syytetty oli kuvannut toimistoja yksityiskohtaisesti ja näyttänyt niiden tarkat sijainnit. Syytetty perusteli toimintaansa humalatilalla.

Syytetty on sanonut, ettei ole ottanut vastaan rahallista korvausta. Oikeudessa häneltä kuitenkin kerrottiin löytyneen rahaa, jonka alkuperä ei ollut tiedossa.

Syytetty on naimisissa ukrainalaisnaisen kanssa. Puoliso muutti takaisin kotimaahansa vuonna 2018.