THL:n tutkimusprofessorin mukaan Suomessa ei tarjota tarpeeksi kohtuuhintaisia hedelmöityshoitoja.
Kela-korvauksien entistä tiukempi rajaaminen todennäköisesti vähentää hedelmöityshoitoihin hakeutuvien ihmisten määrää, kertoo Yle.
Kela-korvaukset poistettiin vuoden alussa suurelta osalta yksityislääkäreiden toimenpiteistä. Korvauksen ulkopuolelle päätyivät myös hedelmöityshoidot. Aiemmin Kela korvasi hoitojen kustannuksista noin 20 prosenttia.
THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler arvioi Ylelle, että hedelmöityshoitoihin hakeutumiset vähenevät, koska yhä harvemmalla on varaa asioida yksityisellä klinikalla. Tilanteeseen vaikuttaa myös se, että julkisen terveydenhuollon järjestämissä hedelmöityshoidoissa on pitkät jonot ja tiukemmat kriteerit asiakkaille.
Tällä hetkellä lähes puolet hedelmöityshoidoista tehdään yksityisillä klinikoilla.
Lapsettomien yhdistyksen Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savio pelkää, että ruuhkat julkisella puolella pahenevat entisestään.
– Silloin entistä harvempi saa hoitoja ja yhä useampi rajataan hoitojen ulkopuolelle. Pahimmassa tapauksessa se sysää ihmiset luopumaan lapsitoiveesta, kun ajatellaan, että siihen ei ole taloudellisesti varaa, Savio sanoo Ylelle.
Suomessa viisi prosenttia lapsista syntyy hedelmöityshoidoilla. Se on huomattavasti vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Myös hedelmällisyysluku on Suomessa matalampi kuin muissa Pohjoismaissa.
Gisslerin mukaan eroon vaikuttaa se, että Suomessa ei tarjota tarpeeksi kohtuuhintaisia hedelmöityshoitoja julkisessa terveydenhuollossa.