Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina voi päätyä pahaan paikkaan, jos ammuksia ei löydy nopeasti

Ukrainan ammustilanne on huono ja voi pahimmillaan viedä maan yhä pahempiin vaikeuksiin puolustussodassa. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell toisti EU-maiden ulkoministerien kokouksessa aiemmin esittämänsä arvion, että ammuksia pitäisi nyt saada Ukrainaan hyvin nopeasti.

Haavisto kertoi Suomen tukevan Viron esittämää ehdotusta ammusten yhteishankinnoista. Kyse olisi ilmeisesti samasta logiikasta, jolla koronavirusrokotteita haalittiin aikoinaan yhteisesti Eurooppaan.

– Voisi olla yhteisiä tilauksia. Voitaisi saada puolustusvälineteollisuus toimimaan nopeammin, Haavisto sanoi.

Borrell oli myös Haaviston mukaan nostanut esiin, että Euroopan puolustusvirastolla (EDA) olisi keskeinen rooli asian koordinaatiossa. Seuraavaksi asiaa edistänevät Borrell ja EU-komissio.

Yksi ongelma on se, että ammusten tuottaminen on tällä hetkellä liian alavireistä verrattuna kysyntään. Ammuspula sentään vaivaa sekä hyökkääjää että puolustajaa.

Haavisto: Pakotepaketissa eteenpäin

Haavisto sanoi, että sotatilanteeseen ei ole täysin yhtenäistä näkemystä. Unkaria mainitsematta Haavisto viittasi siihen, että pöydässä saattaa olla ainakin yksi erilainen ääni.

– Tämä erimielisyys ei koske pakotepaketin valmistelua. Ja ajatuksena on, että sodan vuosipäivänä voitaisi viimeistään tällainen julkistaa. Oma arvioni on, että siinä päästäisi eteenpäin, Haavisto sanoi.

Sodan vuosipäivä on perjantaina. Julkisuuteen on myös tihkunut tietoja siitä, että Unkari haluaisi muun muassa vajaat kymmenen nimeä pois pakotelistauksesta.

Haavisto ei suoraan vastannut siihen, kuka asiassa joustaa.

– Siellä voi olla joitakin nimiä, joitakin toimijoita, joita jokin yksittäinen taho – esimerkiksi Unkari – haluaa poistettavaksi. Näistä on käyty sitten pitkää ja periaatteellista keskustelua. Toisaalta kaikki maat ovat riippuvaisia EU-yhteistyöstä ja kukaan ei pysty sanelemaan kaikille jäsenmaille jotain ratkaisua.