Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Annika Saarikko antoi hallituksen talouspolitiikasta muista hallitusjohtajista poikkeavan vastauksen Iltalehden vaalikoneeseen

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko vastaa muista hallitusjohtajista poikkeavalla tavalla kysymykseen siitä, onko nykyisen hallituksen talouspolitiikka ollut holtitonta.

Kysymys sisältyy tiistaina julkaistuun Iltalehden vaalikoneeseen. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo, vasemmistoliiton Li Andersson ja RKP:n Anna-Maja Henriksson olivat väitteen kanssa täysin eri mieltä. Saarikko kertoi olevansa väitteen kanssa eri mieltä, eli hän antoi viisiportaisella asteikolla seuraavan mahdollisen vastauksen.

Saarikon vaalikoneeseen kirjoittaman vastauksen mukaan velkaantumisen taustalla ovat koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset, ja kaikki eduskuntapuolueet ovat näitä ratkaisuja tukeneet.

– On kuitenkin selvää, että tulevien vaalikausien aikana valtion taloutta on myös sopeutettava, ja tämä pitää sisällään myös leikkauksia, hän kirjoittaa.

Muut hallitusjohtajat vetoavat niin ikään koronapandemiaan ja Ukrainaan sotaan. Andersson ja Henriksson huomauttavat, että kriiseihin on jouduttu reagoimaan myös muissa maissa. Ohisalo puolestaan kirjoittaa, että näissä olosuhteissa hallituksen talouspolitiikka on ollut onnistunutta, sillä valtiontalous on voinut monia verrokkimaita paremmin.

Vaalikoneesta ei sen julkaisuhetkellä löytynyt SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinin vastauksia.

Koko vaalikoneessa Saarikko antoi vain kaksi vastausta, joissa hän oli esitetyn väitteen kanssa täysin samaa tai täysin eri mieltä. Iltalehden vaalikoneessa on vaalipiiristä riippuen enintään 30 väittämää.

Oppositio allekirjoitti väitteen

Oppositiopuolueiden johtajista Riikka Purra (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Harry Harkimo (liik.) olivat vaalikoneen väitteen kanssa täysin samaa mieltä ja Sari Essayah (kd.) samaa mieltä.

– Hallitus ei ole kyennyt priorisoimaan menojaan tai säästämään mistään, Purra kirjoittaa.

Orpo ja Essayah kirjoittavat lisäksi, että velkaantumiseen on sisältynyt myös muita kuin näihin akuutteihin kriiseihin liittyviä menoja. Andersson puolustaa aihetta omassa vastauksessaan.

– Hallitusohjelmassa alun perin päätetyt pysyvät lisämenot, jotka eivät ole liittyneet näihin kriiseihin, on rahoitettu pysyvillä lisätuloilla, Andersson kirjoittaa.

Vaalikoneesta ei löytynyt tuoreeltaan myöskään Ano Turtiaisen (vkk.) vastauksia. Harkimo ei puolestaan ollut perustellut vastaustaan kyseissä kohdassa.