Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustoimeentulotuen saajien määrä laskussa koronapandemian aiheuttaman piikin jälkeen

Perustoimeentulotuen saajien määrä on laskussa. Tuen tarvitsijoita on nyt vähiten sitten vuoden 2017, kertoo Kela tiedotteessa.

Kelan mukaan koronapandemia aiheutti piikin perustoimeentulotuen saajissa, mutta sittemmin tuen saajien määrä on vähentynyt. Vuonna 2022 perustoimeentulotukea sai noin 252 000 kotitaloutta, mikä on reilut 36 000 vähemmän kuin koronavuonna 2020.

Perustoimeentulotuen saajissa korostuvat 18–24-vuotiaat nuoret.

– Koronapandemian vaikutukset näkyivät nuorten työllisyydessä ja samalla perustoimeentulon saajien määrässä. Parantunut työllisyystilanne on vähentänyt tuen tarvitsijoita jo toista vuotta, sanoo tutkija Tuija Korpela Kelasta tiedotteessa.

Perustoimeentulotuen saajien määrä on Kelan mukaan vähentynyt lähes kaikissa ryhmissä iästä ja elämäntilanteesta riippumatta.

Pk-seudulla eniten perustoimeentulotuen saajia

Perustoimeentulotukea maksetaan kotitalouksille silloin, kun tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.

Suomalaisista 6,4 prosenttia sai Kelan mukaan perustoimeentulotukea vuonna 2022. Eniten tuen saajia on Helsingissä, jossa noin 62 000 kotitaloutta saa tukea. Väkilukuun suhteutettuna eniten perustoimeentulotukea saavia on Vantaalla, jossa sitä sai 11,4 prosenttia kotitalouksista.

– Pääkaupunkiseudulla on muuta maata korkeammat asuinkustannukset. Siellä asuvat pienituloiset kotitaloudet voivat tarvita perustoimeentulotukea näiden suurempien kustannusten kattamiseen, sanoo Korpela.

Vähiten perustoimeentulotuen saajia on väkilukuun suhteutettuna Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.

Kelan mukaan tuen saajien määrä heijastaa alueiden asukasmääriä. Suuremmilla hyvinvointialueilla on pienempiä enemmän myös perustoimeentulotuen saajia.