Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkopoliittista keskustelua tulee voida käydä avoimesti, sanoo Upin neuvottelukunnan tuore puheenjohtaja Jouni Ovaska

Ulkopoliittista keskustelua tulee voida käydä avoimesti, sanoo Ulkopoliittisen instituutin (Upi) neuvottelukunnan tuore puheenjohtaja Jouni Ovaska (kesk.).

Upin neuvottelukunnan kokouksessa luotiin torstaina katsaus Upin toimintaan ja myös Upin johtajan Mika Aaltolan ja tutkija Henri Vanhasen taannoiseen Turkin-matkaan.

Ovaska sanoo, ettei hänellä ole tarvetta pyytää Aaltolalta esimerkiksi enemmän harkintaa julkisiin kannanottoihin.

– Nimenomaan viestijä itse valitsee kanavat ja arvioi, Ovaska sanoo STT:lle.

Helmikuun alkupuolella Turkin-matkan jälkeen Aaltola kertoi Twitterissä skenaarioitaan siitä, miten Suomen ja Ruotsin Nato-reittien erottaminen käytännössä voisi tapahtua. Yhdessä skenaariossa Suomen pitäisi hänen mukaansa viestittää kykyään erottaa hakemukset.

Matka ja tviitit herättivät keskustelua tutkijan roolista tilanteessa, jossa sekä Suomi että Ruotsi odottavat Turkin ja Unkarin hyväksyntää Nato-jäsenyydelleen.

Upin neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) totesi, että neuvottelukunta ottaa käsittelyynsä Aaltolan tviitit.

Aaltola toi itse esiin, ettei hänen toimintansa tarkoitus ollut vaikuttaa Nato-prosessiin.

Upi on eduskunnan yhteydessä toimiva riippumaton tutkimuslaitos. Upin neuvottelukunta seuraa Upin toimintaa ja sen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Upilla on hallitus, joka ohjaa ja valvoo sen toimintaa. Upin hallituksen puheenjohtaja Kai Sauer kommentoi aiemmin, että Turkin-matka ja sen tarkoitus ovat tukeneet Upille annettuja tehtäviä ja liittyvät myös Upin mandaattiin.

"Ei pienen joukon temmellyskenttä"

Ovaska korostaa sitä, että tieteen tulee olla vapaata kaikissa oloissa.

– Itse pidän hyvänä, että ulkopoliittista keskustelua laajennetaan eri kanavissa, ja että sitä voidaan käydä avoimesti, eikä ulkopolitiikka ole vain pienen joukon temmellyskenttä.

Hän kertoo itse pitävänsä erittäin tärkeänä, että Upin asemasta huolehditaan kaikissa yhteyksissä

– Itse ainakin näen, että meidän pitää huolehtia, että Upilla on resurssit tehdä tutkimusta ja ylläpitää instituutin kannalta keskeisiä viiteryhmiä.

Ovaska valittiin Upin neuvottelukunnan puheenjohtajaksi torstain kokouksessa. Aiemmin puheenjohtajana toimi Mikko Savola (kesk.), joka valittiin puolustusministeriksi sille ajalle, kun Antti Kaikkonen (kesk.) on isyysvapaalla.