Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin on jo arvioinut ydinaseiden käyttöä Ukrainassa ja todennut sen hyödyttömäksi, sisäpiirilähteet kertovat FT:lle

Venäjän presidentti Vladimir Putin on jo arvioinut mahdollisuudet ydinaseiden käyttämiseen Ukrainassa ja todennut sen hyödyttömäksi, kaksi Kreml-kytköksiä omaavaa lähdettä kertovat talouslehti Financial Timesin laajassa artikkelissa.

FT on haastatellut juttuun useita Putinin lähipiiriläisiä Ukrainan sodan syistä, kulusta, Putinin päätöksenteosta ja asemasta sekä sodan tulevaisuuden näkymistä.

– Hänellä ei ole mitään syytä painaa nappia. Mitä järkeä on pommittaa Ukrainaa, räjäyttää taktinen ydinase Zaporizziassa?, entinen venäläisvirkamies sanoo viitaten Zaporizzian alueen hallinnolliseen pääkaupunkiin.

Putin julisti Zaporizzian alueen osaksi Venäjää viime syyskuussa alueella pidetyn valekansanäänestyksen jälkeen.

– Kaikki olisi täysin säteilytetty, sinne ei voi mennä, ja sen oletetaan olevan osa Venäjää, joten mitä järkeä siinä olisi?, virkamies jatkaa.

Putin vilautti ydinasekorttia viimeksi tiistaina liittokokouspuheessaan, jossa hän ilmoitti Venäjän keskeyttävän Uusi Start -ydinaseriisuntasopimuksen noudattamisen. Putin ei kuitenkaan esittänyt varsinaista uhkausta ydinaseen käytöstä. FT:n lähteet tulkitsevat tämän merkiksi siitä, että Putin ymmärtää Venäjän rajat.

– Sota on ollut käynnissä vuoden. Putin on sanonut taistelevansa Ukrainan sijaan länttä vastaan jo pitkään. Pelkät puheet eivät kuitenkaan riitä, vaan on ryhdyttävä toimiin jonkin konkreettisen näyttämiseksi, Putinin entinen puheenkirjoittaja Abbas Galljamov sanoo FT:lle.

Tällä hetkellä Putin laskeskelee Venäjän olevan länttä sitoutuneempi Ukrainaan ja kykenevämpi sietämään talousongelmia. Tiistaina puhuessaan väkijoukolle konsertissa Moskovassa Putin omaksui "mobilisaatioretoriikan" ja kehotti koko yhteiskuntaa yhdistymään sodan taakse.

Artikkelin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuosi sitten tuli täytenä yllätyksenä jopa maan ulkoministeri Sergei Lavroville. Koko Venäjän ylimmän johdon kerrotaan saaneen tietää hyökkäyksestä Putinin televisiopuheessa aamulla 24. helmikuuta. Samana päivänä venäläisoligarkkien kokoontuessa Kremliin tapaamaan Putinia, Lavrov ei osannut kertoa heille, miten päätös hyökätä tehtiin ja kenen kanssa Putin sen teki.

– Hänellä on kolme neuvonantajaa. Iivana Julma, Pietari Suuri ja Katariina Suuri, Lavrovin kerrotaan vastanneen yhden oligarkin kysymykseen.