Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vain runsas kymmenesosa ukrainalaispakolaisista suunnittelee paluuta lähikuukausina – yli 13 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa vuoden kestäneen hyökkäyssodan aikana

Lähes neljä viidestä ukrainalaispakolaisesta aikoo palata kotiinsa jonakin päivänä, mutta vain runsas kymmenesosa aikoo tehdä niin seuraavien kolmen kuukauden aikana, käy ilmi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tuoreista raporteista.

Ukrainassa yli 13 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Venäjän aloittaman täysimittaisen hyökkäyssodan jälkeen. Lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta muualle Eurooppaan, ja maansisäisiä pakolaisia on yli viisi miljoonaa.

– Kolmasosa Ukrainan väestöstä on joutunut jättämään kotinsa, ja tilanne on edelleen arvaamaton. Meidän täytyy jatkaa heidän tarpeisiinsa vastaamista ja varmistaa heidän turvallisuutensa siihen saakka, että he voivat palata kotiin, sanoo UNHCR:n Euroopan alueen johtaja Pascale Moreau tiedotteessa.

Kotiseutujen turvallisuus huolettaa

Seuraavien kolmen kuukauden ajalle paluutaan suunnitelleet pakolaiset ovat UNHCR:n mukaan suurimmilta osin hieman vanhempaa väestöä sekä heitä, joiden perhe on edelleen Ukrainassa.

Lähes kaksi viidestä oli edelleen epävarmoja, aikovatko palata kotiinsa ollenkaan. UNHCR:n mukaan viidellä prosentilla vastanneista ei ollut suunnitelmia tai toiveita paluusta.

– Emme pysty ajattelemaan tulevaisuutta tai sitä, millainen tilanne Ukrainassa on ja kuinka kauan se kestää. Voimme ainoastaan ajatella nykyhetkeä, sanoi yksi kyselyyn vastanneista pakolaisista.

Ihmisten suurin huolenaihe kotiinpaluun kannalta on kotiseutujen turvallisuus. Muita huolenaiheita ovat peruspalvelujen, kuten sähkön, veden ja terveydenhuollon, saatavuus, työmahdollisuudet sekä asialliset asuinolosuhteet.

UNHCR: Pakolaisilla oltava mahdollisuus työelämään

UNHCR:n mukaan kyselyn tuloksista on nähtävissä myös pientä toivonkipinää. Sekä tuoreimpaan että edelliseen kyselytutkimukseen vastanneista pakolaisista lähes puolet asui nyt vuokra-asunnossa, kun edellisessä kyselyssä vuokra-asunnossa asui alle kolmasosa vastaajista.

Samassa vastaajaryhmässä työllisyysluvut ovat hieman parantuneet. Nyt erilaisten sosiaalitukien varassa on UNHCR:n mukaan noin puolet molempiin kyselyihin vastanneista ukrainalaispakolaisista, kun aiemmin noin kolme viidestä sai tukia. Suuri osa on kuitenkin edelleen työttömänä. Monet ovat löytäneet töitä matalapalkka-aloilta, mutta UNHCR:n mukaan suurimmalla osalla palkka ei riitä elämän perustarpeiden kattamiseen.

UNHCR:n mukaan on tärkeää, että pakolaisia vastaanottaneet maat huolehtivat siitä, että näillä on mahdollisuus päästä palvelujen piiriin ja työelämään. Myös Ukrainan sisällä paenneita on tuettava eri tavoin sekä humanitäärisesti että taloudellisesti.

UNHCR:n kyselyihin vastasi noin 3 900 ulkomaille paennutta ukrainalaista ja noin 2 900 maansisäisesti paennutta. Kyselyt tehtiin joulukuun ja tammikuun aikana.