Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta ilmaisi yhtenäisen tukensa Ukrainalle ajankohtaiskeskustelussa

Kansanedustajat ilmaisivat yhtenäisen tukensa Ukrainalle eduskunnan asiaa käsitelleessä ajankohtaiskeskustelussa perjantaina. Keskustelun aluksi varapuhemies Antti Rinne (sd.) kuvaili, miten kuluneen vuoden aikana on jouduttu näkemään silmitöntä väkivaltaa myös siviilejä kohtaan ja jopa satoja tuhansia ihmisiä on kuollut.

– Ukrainalaiset ovat taistelleet vahvan maanpuolustustahdon vallitessa ja poikkeuksellisen yhtenäisen lännen tuella urhoollisesti. He eivät taistele vain oman maansa tulevaisuuden puolesta, he taistelevat samalla demokratian ja ihmisyyttä kunnioittavien arvojen puolesta, Rinne sanoi.

– Ukrainalaiset ansaitsevat suuren kunnioituksen ja kaiken mahdollisen tuen, jonka me suomalaiset voimme antaa. Ukrainan asia on meidän asia. Ukrainalaisia ei saa unohtaa, hän jatkoi.

Tämän jälkeen eduskunta osoitti tukensa ukrainalaisille sekä muisti ja kunnioitti sodan uhreja minuutin hiljaisella hetkellä.

"Me seisomme Ukrainan ja ukrainalaisten rinnalla"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) huomautti omassa puheenvuorossaan, että Venäjän sota on aiheuttanut Euroopassa suurimman humanitäärisen hädän sitten toisen maailmansodan. Miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa, ja sodan uhrien määrä kasvaa. Hän vakuutti, että Ukrainan tukemista jatketaan niin kauan, kuin se on tarpeen.

– Suomen tuki Ukrainan suvereniteetille, itsenäisyydelle ja alueelliselle koskemattomuudelle on vankkumaton. Olemme Ukrainan rinnalla nyt ja jatkossa, hän sanoi.

Sama viesti oli myös pääministeri Sanna Marinilla (sd.).

– Me emme luovuta. Me emme hylkää Ukrainaa, me emme hylkää Ukrainan kansaa. Vaan niin kauan kuin on tarpeen, meidän tukemme tulee jatkumaan. Me seisomme Ukrainan ja ukrainalaisten rinnalla.

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) korosti erityisesti sotilaallisen tuen merkitystä toteamalla, että juuri nyt näyttää siltä, että sodan tulos ratkaistaan taistelukentällä.

Myös kansanedustajat läpi puoluekentän jakoivat nämä ajatukset. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) sanoi, että kaikkein tärkeintä on jatkaa tukemista ja avun lähettämistä.

– Viesti Yhdysvaltoihin on yhtä tärkeä: Eurooppa haluaa tehdä kaikkensa, että Ukraina voittaa tämän sodan. Mitään muuta vaihtehtoa meillä ei ole. Ukraina tarvitsee kannustustamme, tarvitsee sydämiämme, mutta kaikkein eniten se tarvitsee aseita. Ja niitä on annettava.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) sanoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putinia seuratessa tulee hakematta mieleen natsi-Saksan diktaattori Adolf Hitler ja hänen toimintansa.

– Mikä on historian opetus? Antakaamme Ukrainalle kaiken sen tuen ja avun, jonka se tarvitsee Putinin pysäyttämiseksi.