Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Ahtausalan työriitaa sovitellaan jälleen tänään, sunnuntaista tulossa laajalti selkeä pakkaspäivä, Ukraina harkitsee aloittavansa sähkön viennin Eurooppaan

Ahtausalan työriitaa sovitellaan jälleen tänään iltapäivällä. Työriidan osapuolet ovat Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja työnantajia edustava Satamaoperaattorit.

Ahtaajien lakko on jatkunut viime viikon keskiviikosta alkaen. Sille ei ole määritelty takarajaa, joten lakko jatkuu kunnes ratkaisu syntyy.

Ahtaajien lakko on hiljentänyt satamat ja siten pysäyttänyt suuren osan Suomen tavaraviennistä ja -tuonnista.

Karjalainen toiminta on kokenut myllerryksiä Venäjän hyökkäyssodan takia – kotiseuturetkien jäädyttäminen surettaa siirtokarjalaisia

Karjalan Liiton toimintaa joudutaan miettimään uudestaan, kun yhteydenpito itärajan taakse jäädytettiin Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia.

Sodan alkaessa liitto antoi jäsenyhteisöilleen suosituksen katkaista yhteydet Venäjän hallintoon. Vielä pari vuotta sitten tavoitteeksi oli asetettu muun muassa Laatokan Karjalan ja Karjalan tasavallan suomalaisen kulttuurin tukeminen.

Myös yhteisretket itärajan taakse ovat käytännössä loppuneet, mikä on ollut kolaus monelle siirtokarjalaiselle ja heidän jälkipolvilleen.

Käärijä voitti UMK:n ylivoimaisesti ja edustaa Suomea Euroviisuissa

Ylen Uuden musiikin kilpailun on voittanut Käärijä kappaleella Cha Cha Cha. Artisti edustaa Suomea tulevissa Euroviisuissa Liverpoolissa toukokuussa.

Voittaja valittiin yleisöäänien ja kansainvälisen raadin antamien pisteiden perusteella. Käärijä oli sekä raadin että yleisön pisteissä ensimmäinen ja voitti ylivoimaisesti yhteensä 539 pisteellä.

Finaalissa kilpailivat myös Robin Packalen, Kuumaa, Keira, Benjamin, Lxandra ja Portion Boys.

Euroviisut kisataan toukokuussa Britannian Liverpoolissa, sillä viime vuoden voittajamaassa Ukrainassa kisaa ei voida Venäjän hyökkäyssodan vuoksi järjestää.

Sunnuntaista tulossa laajalti selkeä pakkaspäivä, Lapissa lumisateita

Talvilomalaisille on tänään luvassa laajalti selkeää pakkassäätä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Maan etelä- ja keskiosissa sää on laajalti selkeää ja päivälämpötilat ovat 2–7 pakkasasteen välillä. Itärajan tietämillä on hieman pilvisempää.

Lapissa päivä on pilvinen, ja Keski- ja Pohjois-Lappiin on luvassa lumisateita. Pohjois-Suomessa päivälämpötilat pysyttelevät 5–12 pakkasasteessa.

Suomenlahden itäosiin on annettu varoitus kovasta tuulesta.

Ukraina harkitsee aloittavansa sähkön viennin Eurooppaan

Ukrainan sähkönjakelu on vakautunut, joten suunnitellut sähkökatkot eivät välttämättä ole tarpeen, kertoi maan energiaministeri Herman Halushtshenko lauantaina televisiossa Kyiv Independent -lehden mukaan.

Ukraina harkitsee jopa aloittavansa jälleen sähkön viennin Eurooppaan, jos maan sähköverkko pysyy vakaana jatkossakin.

Ministerin mukaan kansallinen sähköverkko on toiminut ilman vajausta nyt yli kaksi viikkoa. Odessan alueella on kuitenkin edelleen sähkökatkoja vakavasti vaurioituneen infrastruktuurin vuoksi.

Ennen kuin vienti aloitetaan uudelleen, ensisijaista on turvata sähkönjakelu kaikille alueille, ministeri kertoi.

EU lisäsi pakotelistalle palkkasotilasyhtiö Wagneriin kytkeytyviä ihmisiä ja yhteisöjä

Euroopan unioni asetti lauantaina lisää pakotteita venäläistä palkkasotilasyhtiö Wagneria vastaan.

Pakotteiden perusteena ovat puolisotilaallisen ryhmän tekemät ihmisoikeusrikkomukset Keski-Afrikan tasavallassa, Malissa, Sudanissa ja Ukrainassa.

Pakotelistalle lisättiin 11 ihmistä ja seitsemän yhteisöä, jotka kytkeytyvät ryhmään. Heidän varansa jäädytetään ja heidät asetetaan matkustuskieltoon.

Venäjän puolella Ukrainaa vastaan taistelevaa Wagner-yhtiötä vastaan EU asetti pakotteita jo vuonna 2021. (Lähde: AFP)

Jordania isännöi Israelin ja palestiinalaishallinnon välisen neuvottelun väkivaltaisuuksien lisäännyttyä

Jordania isännöi tänään Israelin ja palestiinalaishallinnon välisen niin sanotun poliittisen turvallisuuden neuvottelun, kertoo nimettömänä pysyttelevä Jordanian hallinnon virkamies uutistoimisto AFP:lle.

Neuvottelulla yritetään rauhoittaa tilanne Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla kuolettavien väkivaltaisuuksien jälkeen.

Kokous järjestetään Punaisenmeren rannikolla Akaban kaupungissa ja siihen osallistuvat myös Yhdysvaltain ja Egyptin edustajat. Sen tavoitteena on luoda luottamusta Israelin ja palestiinalaisten välille.

Keskiviikkona 11 palestiinalaista sai surmansa, kun Israelin asevoimat teki ratsian miehittämällään Länsirannalla Nablusin kaupungissa. (Lähde: AFP)

Vilkas kilpailupäivä Planican MM-kisoissa – ohjelmassa maastohiihdon pariviestit sekä sekajoukkueiden kilpailut yhdistetyssä ja mäkihypyssä

Planican MM-kisat jatkuvat tänään maastohiihdon pariviesteillä, yhdistetyn sekajoukkuekilpailulla ja mäkihypyn sekajoukkuekilpailulla.

Pariviestien karsinta alkaa kello 12.30 Suomen aikaa ja loppukilpailut kello 14.30.

Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski hiihtävät naisten joukkueessa ja Niilo Moilanen ja Joni Mäki miesten joukkueessa.

Yhdistetyn sekakilpailun mäkiosuus alkaa kello 11.30 ja hiihto-osuus kello 16.

Yhdistetyn joukkueessa kilpailevat Minja Korhonen, Eero Hirvonen, Ilkka Herola ja Alva Thors.

Mäkihypyn sekakilpailu hypätään kello 18. Suomen joukkueessa ovat Jenny Rautionaho, Antti Aalto, Julia Kykkänen ja Niko Kytösaho.

Kotkaniemen maali ei auttanut kirimään Carolinaa voittoon

Jääkiekon NHL:ssä Anaheim Ducks on ottanut vierasvoiton Carolina Hurricanesista maalein 3–2.

Ottelu pelattiin maaleitta aina toisen erän loppupuoliskolle asti, kunnes Anaheim avasi maalitilin. Kolmannessa erässä joukkue oli neljän minuutin jälkeen 2–0-johdossa. Vain 13 sekuntia myöhemmin Carolinan suomalaishyökkääjä Jesperi Kotkaniemi onnistui laukomaan kiekon maaliin.

Carolinan kiri ei kestänyt kuitenkaan kauaa, sillä erän loppupuoliskolla Anaheim nousi vielä 3–1-johtoon. Carolina ehti tehdä perään toisen maalin.

Carolinan muut suomalaispelaajat jäivät pisteittä ja Antti Raanta oli maalilta vaihtopenkillä.

Markkasen Utah Jazz peittosi San Antonio Spursin

Koripallon NBA:ssa Utah Jazz otti kotivoiton San Antonio Spursista luvuin 118–102.

Utahin suomalaistähti Lauri Markkanen oli ottelun kovin pistenikkari 27 pisteellä ja vei neljä levypalloa. Seitsemästä kolmen pisteen heittoyrityksestä suomalainen onnistui kolmessa.

Toiseksi eniten pisteitä ottelussa keräsi San Antonion Jeremy Sochan, joka toi joukkueelleen 22 pistettä.

Toisen perättäisen voiton myötä Utah nousi liigan länsilohkossa seitsemänneksi ja pääsee pudotuspelikarsintoihin.

Seivästähti Armand Duplantis rikkoi jälleen oman maailmanennätyksensä

Ruotsalainen seiväshyppääjä Armand Duplantis on jälleen ylittänyt oman maailmanennätyksensä. Kyseessä oli jo kuudes kerta, kun Duplantis rikkoo maailmanennätyksen.

Duplantis ylitti korkeuden 622 lauantaina hallikisoissa Rankassa. Viime kesänä hän ylitti aiemman ME-korkeuden 621.

23-vuotias seivästähti on olympiavoittaja, maailmanmestari ja Euroopan mestari. Ensimmäisen kerran hän rikkoi maailmanennätyksen helmikuussa 2020.

Aiemmin tällä viikolla ilmoitettiin, että Duplantis jää pois maaliskuisista yleisurheilun EM-hallikisoista. (Lähde: AFP)