Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen passien ja henkilökorttien ulkoasu uudistuu maaliskuussa – teemana on Saaristomeren luonto

Suomalaisten passien ja henkilökorttien ulkoasu muuttuu maaliskuussa, kertoo Poliisihallitus.

Uusia versioita passeista ja henkilökorteista aletaan myöntää maaliskuun 13. päivästä alkaen. Poliisihallituksen mukaan muutokset eivät vaikuta tätä ennen myönnettyjen passien ja henkilökorttien voimassaoloon.

Jatkossa passien ja henkilökorttien kuvituksessa esiintyy Saaristomeren luontoa. Kuvat on toteutettu Saaristomerta esittävistä valokuvista.

Kansalaisille myönnettävät peruspassit pysyvät punakantisina, mutta kansissa kullanväristen painokuvioiden asettelua on muutettu siten, että Suomen vaakuna pienenee ja siirtyy keskeltä vasempaan yläkulmaan. Uusissa passeissa viisumisivujen alanurkkia koristavat pienet harmaahyljekuviot. Passin uv-painatuksessa taas on seitsenpistepirkko, joka on Suomen kansallishyönteinen.

Väliaikaisten passien kannet vaihtuvat jatkossa pinkeistä oransseiksi.

Lisäksi uudistuksessa passeille ja henkilökorteille tulee koneellista lukua helpottava, uudentyyppinen viivakoodi. Myös oleskelulupakorttiin ja oleskelukorttiin tulee pieniä teknisiä päivityksiä.

Henkilökorteissa taas kasvokuvat suurenevat merkittävästi. Henkilökorteissa on neljä eriväristä pohjaa: Suomen kansalaisen kortissa sävy on sininen, ulkomaalaisen vihreä, alaikäisen vaaleanpunainen sekä matkustusoikeudettoman harmaa.

Oleskelulupakorttien ja oleskelukorttien ulkoasut pysyvät samoina, koska ne on määritelty EU:ssa.

Jakelu siirtyy Matkahuollolta Schenkerille

Uudistuksen taustalla on Poliisihallituksen viime vuonna solmima uusi sopimus Suomen passien, henkilökorttien ja oleskelulupien toimittamisesta. Sopimus on solmittu Thales DIS Finland -nimisen yhtiön kanssa.

Uuden sopimuksen myötä lupa-asiakirjojen jakelijana aloittaa Thalesin alihankkija Schenker. Aiemmin jakelusta on vastannut Matkahuolto.

Poliisihallituksen mukaan lupa-asiakirjat toimitetaan jatkossakin pääsääntöisesti jakelijan noutopisteisiin ympäri Suomen. Noutopisteinä toimivat R-kioskit ja K-ryhmän kaupat sekä joukko Schenkerin omia toimipaikkoja.

Jakelijan vaihtuminen ei juuri vaikuta kansalaiseen. Yksittäiset noutopisteet pysyvät samoina, mutta esimerkiksi R-kioski, jolta henkilö on aiemmin hakenut todistuksensa, voi vaihtua. Myöskään hintoja ei muutoksen myötä nosteta.

Jatkossa passien lisäksi myös henkilökortit voidaan toimittaa pika- ja express-lähetyksinä eli enimmillään kolmen vuorokauden sisällä. Lisäksi lupa-asiakirjojen express-toimituspaikkoja on jatkossa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Uudet toimituspaikat ovat Lahti, Kouvola, Turku, Tampere, Kuopio, Vaasa, Oulu ja Rovaniemi.

Muutosta työstetty yli kaksi vuotta

Poliisihallituksen ylitarkastajan Juhani Ruudun mukaan passien uusiminen oli suuritöinen projekti, johon osallistuivat Poliisihallituksen lisäksi ulkoministeriö, Digi- ja väestötietovirasto, Maahanmuuttovirasto, keskusrikospoliisi sekä Rajavartiolaitos.

– Tätä on työstetty yli kaksi vuotta, hän kertoi tiedotustilaisuudessa, jossa uudet passit ja henkilökortit esiteltiin.

Ensisijaisina tavoitteina ovat turvallisuus ja kestävyys, ja visuaalisuus on vain bonusta, Ruutu sanoi.

Uutta passia on myös kehitetty edellistä turvallisemmaksi, kertoi Keskusrikospoliisin rikosinsinööri Teemu Hietanen.

– Edellinen passikin oli hyvin turvallinen, mutta pieniä parannuksia on tehty. Esimerkiksi myös passin kääntösivulle on lisätty preeglaus (ja passin) sivuille on lisätty myös perforointi eli tehty pieniä kolmiomaisia reikiä, hän kertoi.

Preeglaus on vaativa toimenpide, jossa materiaaliin tehdään koho- tai kaiverruskuvio puristamalla. Sen lisäksi turvatekijöinä on käytetty muun muassa uv-painatusta, mikrotekstiä, thermokromia sekä optisesti muuttuvaa dovid-suojaominaisuutta, joka suojaa passinhaltijan kuvaa.

Thermokromia voi itse testata passin oikeassa yläkulmassa sijaitsevasta punaisesta painatuksesta: lämmön vaikutuksesta painatus häviää, kun sitä on hetken lämmittänyt sormenpäällä painamalla.

Se, saako passin hakija uudenmallisen vai vanhanmallisen passin, riippuu viranomaisen päätöksentekopäivästä. Jos päätös tehdään 13. maaliskuuta jälkeen, hakija saa uudenmallisen passin.

Uudenmallisia passeja tullaan pisimmillään näkemään liikenteessä vuoteen 2037 asti.