Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi ja 10 muuta EU-maata aikoo vahvistaa yhteistyötä ydinenergian alalla

Yksitoista Euroopan unionin jäsenmaata haluaa vahvistaa yhteistyötä ydinenergian alalla, kertoo Ranskan energiasiirtymästä vastaava ministeriö verkkosivuillaan. Tarkoituksena on auttaa Eurooppaa luopumaan fossiilisista polttoaineista ja hiilidioksidipäästöistä.

Mukana ovat Suomi, Tshekki, Bulgaria, Kroatia, Ranska, Unkari, Alankomaat, Puola, Romania, Slovakia ja Slovenia.

Ulostuloa on edeltänyt EU:n energia- ja liikenneministerien epävirallinen kokous Tukholmassa maanantaina ja tiistaina. Suomesta paikalla ovat olleet elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sekä liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).

Jo ennen kokousta julkisuuteen tuli tietoa Ranskan havittelemasta ydinliitosta.

Ranskassa uskotaan, että ydinvoima voi auttaa sitä ja Eurooppaa saavuttamaan ilmastotavoitteet sekä tuottamaan vihreää vetyä liikenteeseen ja teollisuuteen. Useat muut EU-maat, kuten Saksa ja Espanja, puolestaan suhtautuvat varautuneesti siihen, että ydinvoiman kehittämisellä voisi olla merkittävä rooli vihreässä siirtymässä.

Koulutusohjelmat tutkintaan

Ranskan energiaministeriön tiedotteen mukaan ministerit sopivat muun muassa, että he edistävät tiiviimpää yhteistyötä varmistaakseen parhaan mahdollisen yhteistyön toimitusketjujen välillä. Tarkoituksena on myös tutkia mahdollisuuksia yhteisiin koulutusohjelmiin, joiden tarkoituksena olisi tukea teollisia hankkeita sekä uusia ja innovatiivisiin teknologioihin perustuvia hankkeita.

– Euratomin perustamissopimuksen tavoitteiden mukaisesti tutkimuksen ja teknisen tiedon levittämisen edistäminen, yhtenäisten turvallisuusstandardien asettaminen kansainvälisten parhaiden käytäntöjen mukaisesti sekä teollisen yhteistyön vahvistaminen Euroopan ydinvoimavarojen kehittämisessä ovat tärkeitä tavoitteita yhteisessä energiapolitiikassa, tiedotteessa sanotaan.

Euratomin eli Euroopan atomienergiayhteisön tehtävänä on myös varmistaa ydinpolttoaineen toimitusvarmuus ja se, että Euroopan ydinvoimaloita käytetään turvallisesti.