Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaukolämpö kallistui loppuvuonna lähes 10 prosenttia – hinnannousu maltillisempaa kuin sähkölämmityksessä

Myös kaukolämmön hinta nousi loppuvuonna polttoaineiden kallistumisen seurauksena, kertoo Energiateollisuus ry. Kaukolämpö kallistui kuitenkin selvästi sähkölämmitystä maltillisemmin.

Energiateollisuuden hintatilaston mukaan kaukolämmön kokonaishinnat nousivat viime vuoden jälkipuoliskolla omakotitaloissa keskimäärin kahdeksan prosenttia ja rivi- ja kerrostaloissa yhdeksän prosenttia. Omakotitaloissa tämä vastaa noin 12 euron ja rivi- ja kerrostaloasunnoissa noin 5–7 euron korotusta kuukaudessa kaukolämpölaskuun.

Energiateollisuus kysyi kaukolämmön hintoja jäseniltään, ja tilastossa on yhteensä 227 kaukolämpöverkkoa. Kaukolämpöverkoista 72 prosentissa kaukolämmön hintoja on nostettu heinäkuun hintatilanteeseen verrattuna, ja 24 prosentissa hinnat ovat pysyneet samana.

Polttoaineet kallistuivat merkittävästi viime vuoden aikana, ja varsinkin fossiilisten polttoaineiden hinnoissa on ollut huomattavaa nousua. Myös yleinen kustannustason nousu on tuonut nousupaineita kaukolämmön hintaan.

Polttoaineiden hinnoissa näkyi nousua jo keväällä, mutta tammi-kesäkuussa kaukolämmön hinnat nousivat keskimäärin vain 1,5 prosenttia. Hinnat lähtivät kunnolla nousuun vasta syksyllä.

Energiateollisuuden kaukolämmöstä vastaava johtaja Janne Kerttula sanoo tiedotteessa, että hinnan nousu on ollut maltillista, eikä samanlaisia hintapiikkejä ole nähty kuin sähköön perustuvissa lämmitystavoissa.

Kaukolämpö on yleisin lämmitysmuoto Suomessa. Vuonna 2018 sillä tuotettiin noin 46 prosenttia Suomen asuin- ja palvelurakennusten lämmitysenergiasta.