Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus hylkäsi Turun Sanomien ex-päätoimittajan syytteen asiassa, jossa pyörätuolia käyttänyt mies ei päässyt lehden järjestämään kirjaklubiin

Turun hovioikeus on hylännyt Turun Sanomien entisen päätoimittajan syytteen syrjintäasiassa, joka koski lehden vuonna 2018 järjestämää kirjaklubia.

Päätoimittajana tuolloin toiminut Kari Vainio oli käräjäoikeudessa tuomittu syrjinnästä sakkorangaistukseen. Käräjäoikeus katsoi pyörätuolissa olleen miehen tulleen syrjityksi, koska hän ei tilan esteellisyyden takia voinut osallistua tapahtumaan.

Kyse oli Turun Sanomien alkuvuodesta 2018 järjestämistä haastattelu- ja keskustelutilaisuuksista. Tapahtumia järjestettiin kerran kuukaudessa ravintolassa, jonka sisäänkäynnissä oli portaat. Niiden takia sähköpyörätuolilla liikkunut mies ei päässyt tilaan sisälle.

Hovioikeus oli käräjäoikeuden kanssa yhtä mieltä siitä, että tila oli esteellinen. Hovin mukaan se, että tilaisuudet olivat katsottavissa etäyhteydellä, ei vielä tarkoittanut sitä, että pyörätuolia käyttävä mies olisi ollut yhdenvertaisessa asemassa muihin osallistujiin nähden.

Myös Turun Sanomat vapautui vastuusta maksaa korvauksia

Rikoksen tunnusmerkistön täyttyminen edellyttäisi kuitenkin henkilön asettamista ilmeisen eriarvoiseen tai muita olennaisesti huonompaan asemaan. Tästä ei hovioikeuden mukaan ollut kyse ja se päätyi hylkäämään syytteen.

– Koska syrjintä ei ole kohdistunut (mieheen) henkilönä, syytteessä tarkoitettua tilaa oli pyritty järjestämään esteettömäksi ja tilaisuudet olivat olleet verkkosivuilla seurattavissa etäyhteyksin, hovioikeus katsoo kokonaisuutena arvioiden, että Vainio ei ole menettelyllään asettanut (miestä) ilmeisen eriarvoiseen tai muita olennaisesti huonompaan asemaan.

Käräjäoikeus oli määrännyt Vainion ja Turun Sanomat maksamaan miehelle yhteisvastuullisesti 800 euroa loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä. Lisäksi Turun Sanomat velvoitettiin suorittamaan hänelle 1 200 euroa yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä. Koska syyte hylättiin, Vainio ja Turun Sanomat vapautuvat korvausvastuusta.