Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Ruoan hinnat karkaavat käsistä, linja-autoliikenteen ja huoltokorjaamoiden työriidan sovittelu jatkuu, eduskunta jää vaalitauolle

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Ruoan hinnat karkaavat käsistä – ikäihmisten ravitsemus kärsii

Ruoan hinnannousu vaikuttaa haitallisesti monen ikäihmisen terveelliseen ravitsemukseen. Varsinkin kotona asuvien iäkkäiden ruokavaliossa voi olla puutteita, ja hinnannousun takia ruokamenoista karsitaan lisää.

Heikon ravitsemuksen riski koskee erityisesti niitä, joiden muisti on huonontunut tai joilla on ongelmia liikkumisessa.

Gerontologinen ravitsemus -yhdistyksen kyselyn mukaan yli 55-vuotiaista 70 prosenttia kokee, ettei voi syödä yhtä monipuolisesti ja terveellisesti kuin ennen.

Eduskunta jää tänään vaalitauolle

Eduskunta jää tänään vaalitauolle.

Viimeinen täysistunto alkaa kello 13, ja sen asialistalla ovat esimerkiksi lopulliset äänestykset kotoutumislaista ja metsästyslain muuttamisesta.

Vaalikauden päättäjäiset pidetään 29. maaliskuuta ja eduskuntavaalit 2. huhtikuuta.

Eduskunnan ovat vapaaehtoisesti jättämässä monet kokeneet kansanedustajat. Luopujien joukossa ovat muun muassa entiset pääministerit Matti Vanhanen (kesk.) ja Juha Sipilä (kesk.) sekä aiemmin ministereinäkin toimineet Erkki Tuomioja (sd.), Satu Hassi (vihr.), Toimi Kankaanniemi (ps.), Jukka Gustafsson (sd.), Anu Vehviläinen (kesk.) ja Jari Leppä (kesk.).

Linja-autoliikenteen ja huoltokorjaamoiden työriidan sovittelu jatkuu

Linja-autoalan ja huoltokorjaamoiden työriidan sovittelua jatketaan taas aamupäivällä. Asiasta kertoi sovittelija Jukka Ahtela Twitterissä eilen.

Työriidan osapuolina ovat Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) sekä Autoliikenteen Työnantajaliitto (ALT).

Parhaillaan käynnissä olevan bussilakon on määrä jatkua ensi viikon perjantaihin asti, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun.

Saksan liittokansleri Scholz tapaa presidentti Bidenin Washingtonissa

Saksan liittokansleri Olaf Scholz vierailee tänään Washingtonissa ja tapaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin.

Johtajien on tarkoitus keskustella muun muassa Ukrainan sodasta, Ukrainalle myönnettävästä tuesta ja Venäjän vastaisista pakotteista. Keskusteluun voi nousta myös Yhdysvaltain kotimarkkinoita suosiva ilmastotukipaketti, joka on herättänyt Euroopassa huolta.

Scholz kävi Valkoisessa talossa viimeksi helmikuun alussa 2022 hieman ennen Venäjän hyökkäyssodan alkua.

Yhdysvallat aikoo ilmoittaa perjantaina uudesta aseapupaketista Ukrainalle

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottajan John Kirbyn mukaan Yhdysvallat aikoo ilmoittaa perjantaina uudesta aseapupaketista Ukrainalle.

Kirbyn mukaan apupaketti sisältää ammuksia ja sotatarvikkeita Ukrainalla jo olemassa oleviin asejärjestelmiin, kuten Himars-raketinheitinjärjestelmään. Tämän tarkempia yksityiskohtia Kirby ei kertonut.

Yhdysvaltojen tuleva ilmoitus ajoittuu samaan ajankohtaan, kun Saksan liittokansleri Olaf Scholz vierailee Valkoisessa talossa presidentti Joe Bidenin luona. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltojen mukaan Kiina ei ole toistaiseksi päättänyt toimittaa aseita Venäjälle

Yhdysvalloilla ei ole tiedossa viitteitä siitä, että Kiina olisi päättänyt toimittaa aseita Venäjälle, sanoo Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottaja John Kirby.

Kirbyn mukaan mahdollisuus siihen on kuitenkin yhä pöydällä.

Yhdysvallat on varoittanut Kiinaa ryhtymästä aseistamaan Venäjää, joka vuosi sitten hyökkäsi Ukrainaan. Kiina on jyrkästi kiistänyt väitteet, joiden mukaan se harkitsisi Venäjän aseistamista.

Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan muttei ole myöskään ilmaissut tukeaan. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat määräsi Ericssonille lähes 200 miljoonan euron sakot lahjusskandaalista

Yhdysvaltojen oikeusministeriö on määrännyt ruotsalaiselle verkkolaitevalmistaja Ericssonille 2,2 miljardin kruunun eli lähes 200 miljoonan euron sakot lahjusskandaalista Irakissa.

Ericsson kertoi viime vuoden helmikuussa, että se on saattanut maksaa lahjuksia terroristijärjestö Isisille Irakissa. Yhdysvaltojen oikeusministeriö kiinnostui asiasta, sillä se on tutkinut Ericssonin toimia jo aiemmin. Myös Ruotsissa aloitettiin tutkinta, mutta syyttäjänvirasto lopetti tutkinnan epäillystä lahjonnasta.

Ericsson on saanut aiemmin Yhdysvaltojen viranomaisilta 10 miljardin kruunun eli lähes 900 miljoonan euron sakot lahjusten antamisesta. (Lähde: TT)

Miesten viesti ja suurmäki sähköistävät MM-kisapäivää

Suomen mitalitili Slovenian Planicassa järjestettävissä pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuissa on edelleen avaamatta, eikä tänään hiihdettävä miesten 4x10 kilometrin viesti lukeudu todennäköisimpiin mitalimatkoihin. Suomen edellinen 4x10 kilometrin viestimitali on pronssi Liberecin MM-kilpailuista vuodelta 2009.

Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Niko Anttola muodostavat Suomen kvartetin. Kilpailu alkaa kello 13.30 Suomen aikaa.

Kello 18.30 alkava miesten suurmäen kilpailu päättää kisapäivän. Suomalaisista ovat mukana Antti Aalto, Niko Kytösaho, Eetu Nousiainen ja Vilho Palosaari.

Kevin Lankinen pysäytti ilman Aleksander Barkovia pelanneen Floridan

Jääkiekon NHL:ssä Nashville Predators on voittanut Florida Panthersin maalein 2–1. Nashvillen ykkösnimiin lukeutui joukkueen suomalaismaalivahti Kevin Lankinen, joka torjui ottelussa yhteensä 30 laukausta.

Lankisen ohella Nashvillen pelaajista vireessä oli myös sveitsiläispuolustaja Roman Josi, joka syötti joukkueensa molemmat maalit.

Nashvillelle ottelu oli ensimmäinen ilman suomalaishyökkääjä Mikael Granlundia, joka kaupattiin eilen Pittsburghiin.

Kiivaasti pudotuspelipaikasta taisteleva Florida pelasi kolmannen peräkkäisen ottelunsa ilman loukkaantunutta kapteeniaan Aleksander Barkovia. Florida ei ole kertonut tarkempaa syytä suomalaisen poissaololle.