Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Bussilakko päättyi, liikenne palaa normaaliksi maanantaina

Linja-autoliikenteen ja huoltokorjaamoiden lakot päättyvät – AKT ja ALT hyväksyivät neuvottelutulokset työriidoissa

Neuvottelutulokset linja-autoalan ja huoltokorjaamoalan työriidoissa on hyväksytty, ja käynnissä olleet lakot päättyvät välittömästi.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) kertoi hieman ennen puoltayötä, että liiton hallitus on hyväksynyt neuvottelutuloksen linja-autonkuljettajien ja huoltokorjaamojen työehtosopimuksista. Myös Autoliikenteen Työnantajaliitto (ALT) on hyväksynyt sopimukset.

Lakot bussiliikenteessä ja huoltokorjaamoissa loppuvat välittömästi, mutta viimeistään töihin palataan AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan maanantaina. Lakot ehtivät kestää kolme päivää.

Bussiliikenne palaamassa lakon jälkeen kokonaan normaaliksi maanantaina

Linja-autoliikenteen voi odottaa palaavan lakon jälkeen kokonaan normaaliksi maanantaina.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) mukaan kuljettajien töihin paluu tapahtuu mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään maanantaina alkavaan ensimmäiseen vuoroon.

Helsingin seudun liikenne (HSL) kertoo, että bussiliikenne alueella palaa vähitellen normaaliksi lauantaista alkaen. HSL:n mukaan matkustajien kannattaa varautua siihen, että vuoroja voi vielä viikonloppuna jäädä ajamatta.

Hypo: Korkotilanne on luonut asuntomarkkinoille kannustinloukun – kaupan kohme karisee kesällä

Asuntokauppaa kangistaa nyt noin miljoonaa suomalaista koskeva kannustinloukku, sanoo asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo maaliskuun asuntomarkkinakatsauksessaan.

Kannustinloukulla Hypo tarkoittaa kiinteitä korkoja, korkokattoja ja korontarkistuspäivän odottelua. Aiemmin sovittu kiinteä korko ei siirry mukana toiseen pankkiin, ja asunnon vaihto tarkoittaa usein lainan vakuuden vaihtumista.

Hypon hintaennusteen mukaan asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna kuusi prosenttia. Ensi vuodelle Hypo ennustaa kahden prosentin kasvua.

Sitkeästä inflaatiosta on Hypon mukaan haittaa asuntomarkkinoille vielä tämän vuoden ajan. Näkymä korkojen laskusta on siirtynyt ensi vuoteen.

Koiraliitot ovat kehittäneet toimintaansa suojelukoirakohun jälkeen, mutta valvonnassa on edelleen aukkoja

Koiraliitot ovat kehittäneet toimintaansa suojelukoiravideoista nousseen kohun jälkeen, mutta harrastamisen valvonta on edelleen osin haastavaa, liitoista kerrotaan.

Kaksi vuotta sitten Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi suojelukoirakoulutuksista salaa kuvattuja videoita, joissa näkyi koirien väkivaltaista kohtelua. Nykyään liitot vaativat, että suojelukoiraharrastajien pitää käydä eettinen koulutus ja sitoutua noudattamaan eettisiä ohjeita.

Kennelliiton mukaan valvonnan ongelmat liittyvät liittojen paikallisten jäsenyhdistysten kentillä tapahtuvaan epäviralliseen harrastamiseen. Myös Palveluskoiraliitto ja Saksanpaimenkoiraliitto myöntävät, että tällaisen toiminnan valvonta on hyvin haastavaa.

Lauantaita vietetään pilvisessä pikkupakkasessa

Lauantaita vietetään Suomessa pilvisessä pikkupakkasessa suurimman osan päivästä.

Aamulla maan eteläosissa on lumisateita ja huonoa ajokeliä, mutta ne heikkenevät päivään mennessä. Päivällä voi esiintyä kevyitä lumikuuroja eri puolilla maata.

Lämpötilat pysyttelevät muutamissa pakkasasteissa koko maassa. Etelässä lämpötila voi kohota yhteen lämpöasteeseen.

Pakkaset kiristyvät sunnuntaina ja ensi viikon alussa. Lämpötila on alkuviikosta matalampi kuin tavanomaisesti maaliskuun alussa.

Maailmanpankki: Helmikuun maanjäristykset aiheuttivat Syyrialle tuhoja 5,1 miljardin dollarin arvosta

Helmikuun massiivinen maanjäristys ja jälkijäristykset ovat aiheuttaneet Syyrialle tuhoja arviolta 5,1 miljardin dollarin eli 4,8 miljardin euron arvosta, sanoo Maailmanpankki.

Maailmanpankin arvion mukaan vauriot ja tuhot ovat arvoltaan noin 10 prosenttia Syyrian bruttokansantuotteesta.

Maailmanpankki arvioi viime kuussa, että maanjäristykset aiheuttivat Turkille noin 34,2 miljardin dollarin eli noin 32 miljardin euron tuhot.

Maanjäristyksissä kuoli yhteensä yli 50 000 ihmistä Turkissa ja Syyriassa. (Lähde: AFP)

Biden ja Scholz tapasivat Valkoisessa talossa, lupasivat jatkaa Ukrainan tukemista

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz ovat tavanneet perjantaina paikallista aikaa Valkoisessa talossa.

Biden isännöi Scholzia ensimmäisen kerran virka-asunnossaan sen jälkeen, kun Venäjä viime vuoden helmikuussa hyökkäsi Ukrainaan. Edellisessä tapaamisessa kaksikko oli luvannut vastaavansa, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Biden huikkasi tapaamisen jälkeen toimittajille, että he olivat yhdessä tehneet tämän lupauksen. Scholz vastasi Bidenin perään, että Ukrainan tukemista jatketaan niin kauan kuin on tarpeellista.

Biden ja Scholz eivät järjestäneet erillistä lehdistötilaisuutta, mikä herätti kysymyksiä maiden väleistä. (Lähde: AFP)

Presidentti Joe Bidenilta poistettiin onnistuneesti ihosyöpä, lääkärin mukaan Biden ei tarvitse jatkohoitoa

Yhdysvaltojen presidentiltä Joe Bidenilta poistettiin helmikuussa onnistuneesti ihosyöpä, kertoo Bidenin lääkäri Kevin O'Connor. Vuotuisessa terveystarkastuksessa Bidenin rinnassa havaittiin ihovaurio.

O'Connor kertoo, että kyse on tyvisolusyövästä eikä sillä ole taipumusta levitä tai lähettää etäpesäkkeitä. O'Connorin mukaan Biden ei tarvitse jatkohoitoa.

Biden, 80, on Yhdysvaltojen iäkkäin presidentti, ja hän on puhunut aikovansa pyrkiä jatkokaudelle. Biden ei ole vielä paljastanut, milloin hän aikoo virallisesti ilmoittaa ehdokkuudestaan. (Lähde: AFP)

Naisilla on viimeinen mitalimahdollisuus Planican MM-laduilla

Slovenian Planicassa järjestettävissä pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuissa on edessä toiseksi viimeinen päivä.

Suomen naishiihtäjillä on viimeinen mahdollisuus mitalin saavuttamiseen, kun 30 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailu alkaa kello 13 Suomen aikaa. Suomalaisista ladulla ovat Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

Yhdistetyn miehet aloittavat kisapäivän suurmäessä kello 11.30 ja hiihtävät kymmenen kilometriä kello 16. Suomalaisista ovat mukana Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Waltteri Karhumaa ja Otto Niittykoski.

Päivän päättää mäkihypyn miesten joukkuekilpailu, joka alkaa suurmäessä kello 17.30. Suomen kvartetin muodostavat Antti Aalto, Niko Kytösaho, Eetu Nousiainen ja Vilho Palosaari.

Columbuksen Patrik Laineen tehoilut hukkaan, Seattle voitti

Jääkiekon NHL:ssä Seattle Kraken on voittanut Columbus Blue Jacketsin vieraskaukalossa maalein 4–2.

Columbuksen ykkösnimiä olivat joukkueen suomalaishyökkääjä Patrik Laine ja ruotsalaispuolustaja Adam Boqvist, jotka molemmat keräsivät tehot 1+1.

Seattlen Eeli Tolvanen jatkoi pisteputkensa kolmen ottelun mittaiseksi alustettuaan päätöserässä joukkueensa 3–2-voittomaalin. Tolvasen tehot tältä kaudelta ovat nyt 12+12.

Columbuksen kausi on ollut iso pettymys ja se päättyy runkosarjaan. Seattle puolestaan on menossa pudotuspeleihin.

Utahin Lauri Markkanen heitti 20 pistettä, Oklahoma City otti tärkeän voiton

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen joukkue Utah Jazz on hävinnyt Oklahoma City Thunderille pistein 103–130. Tappio oli Utahille toinen peräkkäin.

Markkanen oli jälleen joukkueensa paras pistemies heittämällä 20 pistettä. Suomalaisella ei tällä kertaa ollut tarkkuus kohdillaan kolmen pisteen heitoissa, sillä kaikki viisi yritystä menivät ohi. Markkanen otti 10 levypalloa ja antoi kaksi syöttöä.

Utahille tappio oli harmillinen, sillä se taistelee Oklahoma Cityn tavoin tiukasti pudotuspelipaikasta.

Joukkueet kohtaavat uudelleen varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa Oklahoma Cityssä.