Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Rikostaustan tarkastukset laajenemassa vammaisten ja iäkkäiden hoitajiin

Myös vammaisten ja iäkkäiden hoitajiksi opiskeleville kaavaillaan rikostaustan tarkastusta

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan säännöksiä, joissa esitetään rikostaustan tarkastusta ja opiskeluoikeuden perumista rikostaustan vuoksi koskemaan myös iäkkäiden ja vammaisten parissa työskenteleviä. Nykyään opiskeluoikeuden voi perua opiskelijan rikostaustan takia vain alaikäisten parissa työskenteleviltä.

Muutosehdotukset liittyvät jo vuonna 2012 voimaan tulleeseen soveltumattomuuden ratkaisu- eli sora-lainsäädäntöön. Säännösmuutokset on tarkoitus ottaa käsittelyyn seuraavalla hallituskaudella.

Viron vaaleissa puntarissa on myös Ukrainalle osoitettu runsas tuki

Virossa äänestetään tänään paitsi uudesta parlamentista myös maan avokätisestä linjasta Ukrainan tukemisen suhteen.

Tuoreimpien mielipidetiedusteluiden perusteella Ukrainalle suunnattuun aseapuun kriittisesti suhtautunut kansalliskonservatiivinen Ekre-puolue olisi jäämässä kannatuksessa noin 14 prosenttiin.

Ennakkokyselyiden perusteella pääministeri Kaja Kallaksen reformipuolue olisi kuitenkin selvä vaalivoittaja ja saisi noin 30 prosenttia äänistä.

Kallaksen viime kesänä hallituksesta pois potkima keskustapuolue on kerännyt kyselyissä noin 16 prosenttia äänistä. Vaalien yllättäjäksi saattaa yltää myös kannatustaan alkuvuoden aikana nostattanut liberaali Eesti 200 -puolue.

Kansankongressin istunto alkoi Kiinassa

Kiinan tänään alkanut vuotuinen kansankongressin istunto tuskin tuo yllätyksiä tai uudistuksia. Näin siitä huolimatta, että Kiina on poikkeuksellisten kotimaisten ja kansainvälisten vaikeuksien keskellä.

Kommunistisen puolueen pääsihteeri Xi Jinping jatkaa jo kolmannelle kaudelle presidentin tehtävässä. Yhtä varmaa on se, että hänen suosikkinsa Li Qiang nousee pääministeriksi.

Vaikka Kiina joutui luopumaan koronan nollatoleranssista äkkipysäyksellä, itsekritiikkiä tai anteeksipyyntöjä lienee turha odottaa. Ulkopolitiikassa ongelmia tuo varsinkin Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, joka vastoin Kiinan etuja painaa kansainvälistä taloutta alaspäin.

Kiina asetti kuluvan vuoden kasvutavoitteen 5 prosenttiin, puolustusbudjettiin yli 7 prosentin korotus

Kiina julkisti tämän vuoden kasvutavoitteensa, kun kansankongressin istunto alkoi sunnuntaina. Kuluvan vuoden kasvutavoite on noin 5 prosenttia, mikä on yksi matalimmista tavoitteista vuosikymmeniin.

Viime vuonna Kiinan talous kasvoi 3 prosenttia, kun tavoitteena oli 5,5 prosentin kasvu. Koronaviruspandemia ja Kiinan tiukat pandemiarajoitukset ovat vaikuttaneet merkittävästi maan talouteen.

Pääministerin tehtävän jättävä Li Keqiang kertoi, että Kiina pyrkii luomaan noin 12 miljoonaa työpaikkaa kaupunkeihin. Tarkoituksena on painaa kaupunkien työttömyysaste 5,5 prosenttiin.

Kiina ilmoitti myös kasvattavansa puolustusbudjettiaan 7,2 prosentilla. (Lähde: AFP)

Politico: Turkin oppositiota uhkaa sirpaloituminen vaalien kynnyksellä, yhteistä haastajaa Erdoganille ei löydy

Politico-lehden mukaan Turkin oppositiopuolueiden koalitiota uhkaa sirpaloituminen lähestyvien vaalien kynnyksellä. Liittouman avainjäsen, oikeistolaisen IYI-puolueen johtaja Meral Aksener on ilmoittanut lähtevänsä koalitiosta.

Oppositiota puoluekentän vasemmasta oikeaan laitaan yhdistävä kuuden puolueen koalitio ei ole toistaiseksi onnistunut löytämään yhteistä presidenttiehdokasta, josta olisi istuvan presidentti Recep Tayyip Erdoganin haastajaksi.

Aikaistetut vaalit aiotaan pitää toukokuussa. Turkkilaiset äänestävät tuolloin sekä presidentistä että parlamentista.

Israelin valtiovarainministeri pahoitteli sanavalintaansa, oli vaatinut palestiinalaiskaupungin tuhoamista

Israelin valtiovarainministeri Bezalel Smotrich on pahoitellut aiempaa sanavalintaansa vaadittuaan palestiinalaiskaupunki Huwaran tuhoamista.

Kaksi nuorta siirtokuntalaista ammuttiin autoonsa Israelin miehittämällä Länsirannalla sijaitsevassa kaupungissa viime viikon sunnuntaina.

Smotrich johtaa äärioikeistolaista Uskonnollinen sionismi -puoluetta, joka on mukana pääministeri Benjamin Netanjahun johtamassa oikeistohallituksessa.

Huwaran ampumista oli edeltänyt Israelin joukkojen tappavin operaatio Länsirannalla lähes 20 vuoteen, kun 11 palestiinalaista sai surmansa Nablusin kaupungissa. (Lähde: AFP)

Satoja ihmisiä pakeni väkivaltaisuuksien uhkaa Tunisiasta, taustalla presidentin syytökset

Lähes 300 ihmistä on paennut lauantaina Pohjois-Afrikan Tunisiasta Maliin ja Norsunluurannikolle pelätessään väkivaltaisuuksien aaltoa.

Taustalla on Tunisian presidentin Kais Saiedin helmikuinen lausunto, jossa hän määräsi virkamiehet pikaisiin toimiin laittoman maahanmuuton estämiseksi. Saied väitti lisäksi vastoin todisteita, että Tunisiassa on menossa rikollinen vehkeily, jonka avulla pyritään muuttamaan Tunisian väestörakennetta.

Saied väitti myös maahanmuuttajien olevan vastuussa suuresta osasta Tunisian rikollisuudesta, mikä on johtanut maahanmuuttajien potkuihin ja häätöihin sekä väkivaltaisuuksiin heitä vastaan. (Lähde: AFP)

Kaksi Punaisen Ristin työntekijää siepattiin Malissa

Länsi-Afrikan Malissa kaksi Punaisen Ristin työntekijää on siepattu lauantaina, avustusjärjestön Malin-haara kertoi Twitterissä.

Järjestö korostaa toimineensa yli 30 vuoden ajan Malissa puolueettomana ja riippumattomana organisaationa, ja pyysi välttämään spekulaatiota tapauksesta kunnes tilanne on ratkaistu.

Malin turvallisuustilanne on ollut heikko vuodesta 2012 lähtien, ja sieppausten ohella väkivalta sekä malilaisia että ulkomaalaisia kohtaan on yleistä. Helmikuussa maassa vapautettiin Maailman terveysjärjestö WHO:n lääkäri, joka oli siepattu tammikuussa. (Lähde: AFP)

Dallas nöyryytti Coloradoa, Roope Hintz venytti pisteputkensa viiteen peliin

Jääkiekon NHL:ssä Dallas Stars on voittanut Colorado Avalanchen kotonaan maalein 7–3. Dallasin suomalaispelaajat olivat ottelussa hyvin esillä.

Roope Hintz syötti kaksi Dallasin maalia ja venytti pisteputkensa viiden ottelun mittaiseksi. Ilveksen kasvatti on tällä kaudella kerännyt 55 ottelussa pisteet 29+29.

Muista Dallasin suomalaisista Miro Heiskanen teki maalin ja Esa Lindell syötti yhden osuman. Coloradon suomalaiset Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen jäivät pisteittä.

Iivo Niskanen pääsee kultajahtiin MM-kilpailujen päätöspäivänä

Slovenian Planicassa järjestettävät pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailut päättyvät tänään miesten 50 kilometrin maastohiihtokilpailuun. Perinteisellä lykittävä yhteislähtökilpailu käynnistyy kello 13 Suomen aikaa.

Kuninkuusmatka on Iivo Niskasen päämatka Planicassa. Hänen lisäksi Suomea edustavat Ville Ahonen, Ristomatti Hakola ja Perttu Hyvärinen.

Hakola, Hyvärinen, Niskanen ja Niko Anttola saavuttivat perjantaina Suomen MM-urakan toistaiseksi ainoan mitalin, kun kvartetti otti hopeaa 4x10 kilometrin viestissä.