Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeuskanslerilta tänään ratkaisu kanteluihin ex-ministeri Katri Kulmunin viestintäkoulutushankinnoista

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti antaa tänään ratkaisunsa kanteluihin entisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) viestintäkoulutuksista. Kanteluissa arvosteltiin Kulmunin osallistumista työ- ja elinkeinoministeriön ja valtiovarainministeriön maksamiin, yksityiseltä yritykseltä hankittuihin viestintäkoulutuksiin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime kuussa Kulmunin erikoisavustajana toimineen Kari Jääskeläisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta viestintävalmennushankinnoissa.

Oikeus katsoi, että joulukuussa 2019 järjestetyissä koulutuksissa erehdytettiin valtiovarainministeriötä ja työ- ja elinkeinoministeriötä. Koulutukset liittyivät oikeuden mukaan Kulmunin rooliin keskustapuolueen puheenjohtajana, eivätkä varsinaisesti ministerin työhön. Jääskeläisen katsottiin aiheuttaneen valtiovarainministeriölle yli 13 000 euron taloudellisen vahingon.

Jääskeläinen kiisti syytteen ja sen, että olisi erehdyttänyt ketään. Kulmunia ei ole epäilty rikoksesta.

Kulmuni sai valmennusta puoluejohtajien tv-keskusteluun

Jääskeläisen syyksi luetut viestintävalmennus- ja konsultointihankinnat koskivat Kulmunin esiintymistä Ylen A-studiossa sekä tämän Instagram-päivitystä.

Joulukuun 3. päivä 2019 viestintätoimisto Tekir antoi Kulmunille valmennusta Ylen A-studion lähetykseen, jossa puolueiden puheenjohtajat keskustelivat samana päivänä pyydettyyn hallituksen eroon sekä tulevan hallituksen muodostamiseen ja hallitusohjelmaan liittyvistä asioista.

Oikeus huomioi, että Kulmuni oli lähetyksessä keskustelemassa muiden puoluejohtajien kanssa ja he edustivat ensisijaisesti puolueitaan ja niiden kantoja uuden hallituksen muodostamisessa.

Joulukuun 13.–18. päivä toteutettu konsultointi koski Kulmunin Instagramissa 12. joulukuuta 2019 tekemää kyselyä siitä, pitäisikö Syyrian al-Holin leiriltä palauttaa Suomeen vain lapset vai lapset äiteineen, mihin Kulmuni oli esittänyt keskustan kannanoton.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen 9. joulukuuta järjestetyn koulutuksen osalta. Kulmuni sai tällöin opastusta lehdistötilaisuuteen, joka liittyi hänen uuteen tehtäväänsä valtiovarainministerinä. Hän aloitti valtiovarainministerinä koulutusta seuraavana päivänä. Tätä ennen hän toimi elinkeinoministerinä.

Kulmuni maksoi koulutusten hinnan ministeriöille

Suomen Kuvalehden jutusta alkanut viestintäkoulutuskohu johti Kulmunin eroon valtiovarainministerin paikalta kesällä 2020. Samana syksynä hän tavoitteli jatkokautta keskustan puheenjohtajana, mutta puolueväki valitsi johtoon Annika Saarikon.

Suomen Kuvalehden mukaan Kulmunille oli annettu viestintäkoulutusta valtion rahoilla kaikkiaan miltei 50 000 eurolla. Valtiovarainministeriön tiedoista selvisi myöhemmin, että laskujen mukaan summa oli itse asiassa suurempi, noin 56 000 euroa.

Viestintävalmennusta ja -konsultointia oli hankittu viestintätoimisto Tekiriltä vuosina 2019 ja 2020. Valmennuksen maksoivat valtiovarain- sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Valtiovarainministerin paikalta erottuaan Kulmuni kertoi maksaneensa viestintäkoulutusten hinnan ministeriöiden tileille.