Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Useilta tahoilta kovaa kritiikkiä EU:n energiatehokkuusdirektiivistä: Johtaa Suomessa massiivisiin rakennusten pakkokorjauksiin

Useat tahot ovat huolissaan EU:n energiatehokkuusdirektiivin vaikutuksista suomalaisiin.

Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli on yhdessä Kaupan liiton, Kuntaliiton, Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran, Suomen Kiinteistöliiton ja Suomen Omakotiliiton kanssa pyytänyt suomalaisia Euroopan parlamentin jäseniä vaikuttamaan siihen, että rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) uudistamista koskeva esitys muuttuisi parlamentin käsittelyssä.

Rakli kirjoittaa tiedotteessa, että energiatehokkuusdirektiivin toteutuminen Euroopan parlamentin vastuuvaliokunnan ITREn esittämässä muodossa olisi erittäin kallis, toteuttamisaikataulultaan epärealistinen ja vaikuttavuudeltaan heikko.

Kiinteistöliitto puolestaan sanoo tiedotteessaan, että direktiivi uhkaa pakottaa yli kahden miljoonan suomalaisen kodit ennenaikaisiin korjauksiin kiristyvien energiatehokkuusvelvoitteiden täyttämiseksi.

– EU-parlamentti äänestää maaliskuun puolivälissä uudistuksesta, joka toteutuessaan ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa, Kiinteistöliitto katsoo.

Rakli sanoo, että erityisesti harvaan asutussa, kaupungistuvassa, lähtötasoltaan energiatehokkaan rakennuskannan omaavassa sekä keskitettyihin energiajärjestelmiin nojaavassa Suomessa vaikutukset nykyisen esityksen kirjauksilla tulisivat olemaan taloudellisesti kova isku.

– Kokonaisuudessaan esitys tulee ylikuumentamaan rakentamismarkkinat mittavilla velvoitteilla ja mahdottomilla aikatauluilla Euroopan laajuisesti. Vaatimusten toteuttaminen taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla ei ole mahdollista, Raklin tiedotteessa sanotaan.