Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Synkkä pilvi laskeutui Suomen ylle" – Pekka Strang on uutuussarjan Christopher Wegelius

Christopher Wegelius oli yksi miehistä, jotka antoivat kasinotaloudelle kasvot. Hän toimi Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankin eli SKOPin pääjohtajana aikana, jona Suomi syöksyi pankkikriisiin ja lamaan.

Valtavia sijoitusriskejä ottanut SKOP oli pidettävä pystyssä, jotta Suomi pelastuisi. Tapahtumasarjaa käsittelevässä draamasarjassa Rosvopankki Wegeliusta näyttelee Pekka Strang.

– En voi väittää ihan ymmärtäväni, miten pankkimaailma pyörii, mutta tasaisin väliajoin tulee sama ongelma: pankit ovat toimineet vastoin omia sääntöjään ja koko maailma kärsii, Strang sanoo.

– SKOP on vähän kuin Suomen Lehman Brothers. Ympärillä poliitikot ja muut vastuunkantajat jättävät vastuunsa kantamatta.

Yhdysvaltalaisen rahoitusjätti Lehman Brothersin joutuminen yrityssaaneeraukseen 2008 oli talouskriisin alkusysäyksiä samoin kuin SKOPin kohtalo Suomessa 1991.

Rosvopankki inspiroi heti, kun Strang sai Matti Kinnusen ja Mikko Reitalan käsikirjoituksen luettavakseen. Kinnunen myös ohjasi sarjan.

– Lama-aika oli kiinnostanut jo pitkään aiheena, mutta me näyttelijät olemme kuin Särkänniemen delfiinejä: joudumme odottamaan, että joku avaa portin ja heittää silakat.

Rosvopankissa toista pääosaa näyttelee Amanda Pilke. Hänen hahmonsa on idealistinen rahoitustarkastaja, jolle suhmuroinnit ja ongelmat alkavat näyttäytyä kaikessa karmeudessaan. Pilkkeen roolihahmo on fiktiivinen.

Kahdeksanosainen sarja saa ensi-iltansa 12.3. suoratoistopalvelu Elisa Viihde Viaplayssa.

Lama vaikutti teinin mieleen

Strang oli itse 13-vuotias, kun Suomi luisui taantumaan ja lamaan. Ne vuodet vaikuttivat nuoren miehen identiteettiin.

– Asia sai minulle isot mittasuhteet, näyttelijä pohtii.

– Lama-aika ei ollut paljoa pidempi kuin pandemia nyt. Kriisi oli erilainen, mutta on jännittävää nähdä, onko henkisissä jäljissä lopulta samaa.

Strang kuvailee lamaa yhdeksi kansakunnan historian avainjaksoista. Se vaikutti tulevaisuususkoon, myös hänelle henkilökohtaisesti.

– Synkkä pilvi laskeutui Suomen ylle, kun idänkauppa loppui, tehtaita suljettiin ja työttömyys näkyi katukuvassa, Strang sanoo.

– Vanhempani erosivat, ja siihenkin liittyi isoja lainoja, takaamisia ja firmojen perustamisia.

Hän kuvailee syvää huolta, joka kasvaa omaan mieleen, kun katsoo toivonsa menettäneitä vanhempia.

– Ja televisiossa hoettiin työttömyyttä, kuinka se oli noussut kohti 20:ta prosenttia. Mietin, mitä omat lapseni poimivat nyt yhteiskunnasta, uhkia vai toivoa.

Hahmo käsikirjoituksen ehdoilla

Strangin ehkä näkyvin tähänastinen roolityö oli elämäkertaelokuvassa. Hän esitti Tom of Finland -elokuvan pääroolia, taiteilija Touko Laaksosta.

Tulkinta Christopher Wegeliuksesta perustuu sarjan käsikirjoitukseen. Kyse ei siis ole Wegeliuksen henkilökuvasta. Strang korostaa, että hän näyttelee käsikirjoituksen eli elokuvan tai sarjan tarinan ehdoilla.

– Kun menee toisen pään sisään, pitää ottaa vapauksia. Luotan käsikirjoitukseen, en ryhdy etsimään muuta tietoa.

Johtaminen on yksinäistä. Vielä pahempaa on, kun on vastuussa ja asiat alkavat mennä pahasti pieleen. Se oli näyttelijän johtoajatus.

– Yksin jääminen on kauheaa yhtä lailla päiväkodin tai koulun pihalla kuin aikuisenakin, Strang sanoo.

Sarjan Wegeliuksen keskeinen kokemus on juuri yksinäisyys.

– Kun näin valmiin sarjan, minua kosketti siinä suru. Se on kauttaaltaan surullinen tarina.

Sama tunne oli päällimmäisenä kiitetyssä Laman lapset -tietokirjassa, jonka Strang luki sarjan kuvausten jälkeen. Kirja teki vaikutuksen. Suru on montaa asiaa, mutta pitkälti sitä, kun toivo on hukassa.

– Sellainen tunne, että miten tässä näin kävi. Meni lujaa, mutta tulikin tyhjyys ja suru.

Salainen rooli isossa elokuvassa

Pekka Strang nähdään pian suurelle suoratoistopalvelulle tehdyssä kansainvälisessä elokuvassa. Strang ei tosin saa kertoa siitä oikein mitään.

– Sen voi sanoa, että roolini oli ainakin ihan jotain muuta kuin nämä masentuneet nelikymppiset miehet, Strang kertoo.

Valmiina on myös Teemu Nikin uusi elokuva Peluri, jonka työnimi oli Kuolema on elävien ongelma. Se saa todennäköisesti ensi-iltansa jollain kansainvälisillä festivaaleilla.

Strang on mukana myös AJ Annilan ohjaamassa taideväärennösten maailmaa käsittelevässä sarjassa ID, jonka alkuperäinen tilaaja oli HBO Max.

STT:n tietojen mukaan suoratoistoelokuva on brittituotanto, joka julkaistaan huhtikuussa.

Strangia huvittaa, että hän ei saa kertoa kansainvälisestä elokuvastaan tai mukana olemisesta ennen kuin sen tuottajat julkistavat hänen nimensä.

– En ihan ymmärrä, miksi tämä ala leikkii, että ei saa sanoa. Tämähän on mun elämä, Strang sanoo.

– Ja joka toinen työryhmän jäsen julkaisee kuitenkin kuvausten aikana Instagramissa ties mitä kuvia lavasteista.