Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi CNN:lle: Nykyaikaiset hävittäjät olisivat sodan kannalta ratkaisevan tärkeitä

Länsiliittolaisilta saatavat nykyaikaiset hävittäjät kuten yhdysvaltalaiset F-16:t olisivat sodan kannalta ratkaisevan tärkeitä, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

– Hävittäjäkysymys on vaikea, ja me odotamme tästä päätöstä. Hävittäjät ovat osa puolustusinfrastruktuuriamme, eikä meillä ole tarpeeksi hävittäjiä torjumaan kaikkia Venäjän iskuja, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi vetosi lähetyksessä Yhdysvaltain presidentti Joe Bideniin, jotta ukrainalaiset lentäjät voisivat saada koulutusta F-16:n käyttöön. Kun CNN:n ankkuri Wolf Blitzer kysyi Zelenskyiltä, olisivatko hävittäjät ratkaiseva tekijä Ukrainan voiton kannalta, vastasi Zelenskyi uskovansa näin.

– Uskon, että Yhdysvallat antaa meille tilaisuuden suojella taivaitamme, Zelenskyi sanoi.

Ukraina on toivonut tukijamailtaan hävittäjiä jo pitkään, mutta toistaiseksi niiden luovuttamisesta ei ole tehty päätöksiä. Yhdysvallat on toistaiseksi kieltäytynyt antamasta F-16-hävittäjiään ja on sanonut, ettei usko Ukrainan tällä erää tarvitsevan niitä.

Puolusti Bahmutista kiinni pitämistä

Nyt lähetetystä Zelenskyin täydestä CNN-haastattelusta oli julkaistu katkelma jo aiemmin. Siinä Ukrainan presidentti perusteli Bahmutin kaupungin jatkuvaa puolustusta sillä, että Venäjän joukoilla olisi avoin tie Itä-Ukrainan tärkeimpien kaupunkien valloittamiseksi, jos Venäjä saisi Bahmutin haltuunsa.

Kiivaat taistelut Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä ovat jatkuneet jo kuukausia. Bahmutilla ei itsessään ole suurta strategista merkitystä, mutta kaupungista on tieyhteydet tiheästi asutettuihin Kramatorskiin ja Slovjanskiin.

– Venäjä tarvitsee edes jonkin pienen voiton, vaikka tuhoamalla kaiken Bahmutissa ja tappamalla jokaisen siviilin, he haluavat panna lippunsa sen päälle. Meille tämä on taktista, ymmärrämme että Bahmutin jälkeen he voivat mennä Kramatorskiin ja Slovjanskiin, se olisi avoin tie muualle Donbassiin, Zelenskyi totesi CNN:lle.