Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Otkesille tieto Satakunnan tapauksen lisäksi "muutamasta muusta" lääkejakelun ongelmatilanteesta

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on saanut alkuvuonna tiedon muutamasta muustakin lääkkeiden jakelun ongelmatilanteesta Suomessa sen lisäksi, että Satakunnassa lääkejakelun virheen epäillään johtaneen kuolemaan. Asiasta kertoi STT:lle torstaina sosiaali- ja terveydenhuollon onnettomuuksien johtava tutkija Otkesissa, Hanna Tiirinki.

Hänen mukaansa muut tapaukset ovat osasyy sille, että Otkes päätti keskiviikkona käynnistää tutkinnan kotihoidon asiakkaan menehtymisestä Satakunnassa.

– Selvitämme, onko Satakunnan kuolemantapauksesta mahdollisesti opittavaa myös muualle Suomeen.

Otkes keskittyy asian selvityksessä paitsi apteekin annosjakelupalveluun myös lääkitysturvallisuuteen liittyviin prosesseihin laajemmin.

Tutkinnanjohtaja Tiirinki täydensi, että muut Otkesille alkuvuonna ilmoitetut lääkejakelun ongelmat eivät ole johtaneet yhtä vakaviin seurauksiin kuin Satakunnassa.

– Näissä muissa tapauksissa virheellisyys on havaittu ajoissa. Niistä ei siis seurannut tällaista oletetusti vakavaa tapahtumaa.

Otkesin nyt aloittaman tutkinnan odotetaan kestävän 4–7 kuukautta.

Satakunnan hyvinvointialue tiedotti keskiviikkona, että iäkkään henkilön epäillään kuolleen Satakunnassa apteekin lääkejakeluvirheen seurauksena. Kotihoidossa ollut potilas oli jäänyt pidemmäksi aikaa ilman tarvitsemaansa lääkettä.