Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli: Venäjälle määrätyt pakotteet näkyivät viime vuoden tullirikostilastoissa

EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle määräämät pakotteet Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi näkyivät selkeästi viime vuoden tullirikostilastoissa, kertoo Tulli.

Tulli paljasti viime vuonna kaikkiaan lähes 6 500 tullirikosta, mikä on yli tuhat toissa vuotta enemmän. Etenkin säännöstelyrikosten ja huumausaineiksi luokiteltujen lääkkeiden takavarikkomäärät kasvoivat viime vuonna, Tulli kertoo tiedotteessaan.

– Säännöstelyrikosten määrän valtava kasvu on yksi viime vuoden huomattavimmista muutoksista. Venäjän ja Valko-Venäjän vastaiset pakotteet ovat nostaneet esitutkintaan päätyneiden säännöstelyrikosten määrän yli 300:n viime vuonna, kun yleensä säännöstelyrikosepäilyjä on ollut muutama vuosittain, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen tiedotteessa.

Tullin mukaan tullirikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus kasvoi viime vuonna entisestään ja oli yli 100 miljoonaa euroa.

Tilaukset hoidetaan yleensä verkossa, tuonti yhä ammattimaisempaa

Tullin mukaan huumausaineiden laiton maahantuonti on muuttunut ammattimaisemmaksi koronavuosien aikana. Valtaosa huumeista tulee Suomeen kaupallisen liikenteen mukana. Tilaukset hoidetaan valtaosin verkossa.

– Verkossa käytävä huumekauppa mahdollistaa myös entistä enemmän uusien huumaavien aineiden saatavuutta. Viime vuonna Suomessa tavattiinkin yhteensä noin 150 erilaista huumaavaa ainetta, joista 11 oli täysin uusia, Suomessa ennen havaitsemattomia, Sinkkonen kertoo tiedotteessa.

Huumausaineita lähes kaksinkertainen määrä edellisvuodesta

Tulli kertoo takavarikoineensa huumausaineita viime vuonna noin 1 400 kiloa. Lähes kaksinkertainen luku edellisvuoteen verrattuna selittyy Tullin mukaan pääosin khat-huumeen takavarikointimäärien kasvulla, mutta myös amfetamiinin, hasiksen ja erityisesti marihuanan takavarikoinnit kasvoivat huomattavasti.

Vuonna 2022 Tulli takavarikoi huumelääkkeitä edeltävän vuoden tapaan ennätysmäärän, yhteensä yli puoli miljoonaa kappaletta.

Nuuskan takavarikot vähentyivät Tullin mukaan huomattavasti viime vuonna. Savukkeiden takavarikot sen sijaan lähes tuplaantuivat.